Nedjelja, 21. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Biskupi pozivaju na odgovoran izbor koji podupire kršćanske vrijednosti

Foto: Vatican Media

 

Vijeće biskupskih konferencije Europske unije (COMECE) pozvalo je sve građane, posebice katolike, na pripremu za izbore za Europski parlament koje će biti u lipnju ove godine. Potiču odgovoran izbor, podupirući kršćanske vrijednosti i europski projekt.

„Znamo da Europska unija nije savršena i da neki od njezinih političkih i pravnih prijedloga nisu u skladu s kršćanskih vrijednostima i očekivanjima mnogih njezinih žitelja, ali vjerujemo da smo svi pozvani pridonijeti joj i poboljšati ju sredstvima koja nam nudi demokracija“, piše u izjavi, prenosi Nedjelja.ba.

Kako nadalje poručuju biskupi: „Naša je odgovornost donijeti najbolji mogući izbor na dolazećim izborima“. U priopćenju skreću pozornost i na izazove i nesigurna vremena u Europi i svijetu, kao što su ratovi, migracije i traženje azila, klimatske promjene, digitalizacija i umjetna inteligencija, nova uloga Europe u svijetu i proširenje Europske unije.

Vijeće u izjavi ponovno izražava svoju podršku europskom projektu za, kako navode, „Europu ujedinjenu u različitosti, snažnu, demokratsku, mirnu, naprednu i za koju se smatramo odgovornima”.

Mnogi utemeljitelji Europske unije bili su predani katolici, ističu, te su zadržali čvrsto uvjerenje u dostojanstvo svakog ljudskog bića i važnost zajednice. Stoga smatraju da taj projekt, započet prije više od 70 godina, moraju podržati i nastaviti. Europski biskupi izjavom se obraćaju i mladima, od kojih mnogi glasuju prvi put. „Ohrabrujemo mlade ljude da glasuju na predstojećim europskim izborima i grade Europu koja im osigurava budućnost i odgovara njihovim prohtjevima“, poručuju. Biskupi izjavom ohrabruju i mlade europske katolike koji se osjećaju pozvanima na sudjelovanje u politici da „se dobro pripreme, intelektualno i moralno, da bi pridonijeli zajedničkom dobru u duhu služenja zajednici”. Izjavu su potpisali svi biskupi izaslanici u Vijeće, među kojima i delegat Hrvatske biskupske konferencije zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško.

Predsjednik Vijeća, biskup Latine mons. Mariano Crociata je izbore za Europski parlament komentirao i za vatikanske medije. Ovi su izbori važni jer se Europa nalazi u „vrlo delikatnoj tranziciji, koja uvijek dovodi u pitanje identitet, prirodu i zadaću Europske unije“. Bez ujedinjene Europe, kazao je, nijedna se država neće moći adekvatno razvijati, a ni na koji način neće moći vršiti svoje poslanje.

Kako tvrdi mons. Crociata: „Glasovanje za ljude ili skupine koje su, kako same sebe definiraju, antieuropske ili čak populističke, u smislu da se radikalno suprotstavljaju putu Europe, smatram da nije u skladu sa savješću, pa i vjerničkom, jer vjernik se brine i preuzima odgovornost za sudjelovanje – u ovom slučaju glasom koji ima golemu važnost – u rastu čitave zajednice, odnosno u ovom slučaju Europske unije“, prenosi Vatican News.

Komentirajući ulogu vjernika u vremenu kada neke inicijative EU-a ne promiču kršćanske vrijednosti, biskup Crociata je kazao kako „moramo biti prisutni uzdignute glave, sa sviješću što je naša vjera i što ona još uvijek predstavlja za mnoge u Europi i što po sebi predstavlja za ljudsko dostojanstvo i promicanje ljudske osobe u zajednici“. No, ističe, jedini način obrane i promicanja onoga što je opće dobro svih jest demokratska dijalektika. Obrana čovjeka, obrana zajednice, nije svrstavanje u konfesionalnu stranu, nego promicanje dobro svih, kazao je biskup Latine.

Najnovije

Ivan Pokupec – Moja analiza izbornih rezultata

Ivan Pokupec/Portal za kulturu komuniciranja Epoha   Napisao sam da HDZ prolazi zbog neozbiljne i kokošarske oporbe. A koliko je neozbiljna i kokošarska se vidi u...

Mislav Kolakušić odlazi, ali Hasanbegović ipak neće u Sabor

Foto:Facebook   Predsjednik stranke Pravo i pravda Mislav Kolakušić je danas izjavio da oni neće podržati pregovore svog koalicijskog partnera Domovinskog pokreta ni sa SDP-om ni...

Prof. dr. Granić: Mesić je uveo pogrešnu praksu oko sastavljanja vlade

Foto:Maxportal   Nikad tako politički agresivni nismo ušli u parlamentarne izbore, a nikada u dramatičnijem i neizvjesnim položaju kao društvo nismo se našli nakon tih izbora....

Plenković ima priliku postati novi Tuđman

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Kada je u izbornu srijedu popodne javljeno da je izlaznost na izborima skoro 30 posto veća nego prije četiri godine,...

Ivana Petrović: Nitko nema pravo udariti na ustavni poredak Hrvatske

Analitičarka Nove TV i urednica redakcije vanjske politike Ivana Petrović komentirala je situaciju u kojoj se našao predsjednik Zoran Milanović nakon odluke Ustavnog suda...