Četvrtak, 13. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Bitka za 600 tisuća eura: Plenković obećao staviti na “dnevni red” uređivačku politiku Novosti

Budući premijer Andrej Planković (HDZ) rekao je u petak tijekom predstavljanja programa vlade u Saboru da će razgovarati sa svim manjinama i nacionalnim vijećima i vidjeti zašto je baš jedan tjednik i njegova uređivačka politika problematičan.

“Sukladno programu vlade, u roku od dva mjesece ponovno ćemo usvojiti operativni program koji se odnosi na projekte nacionalnih manjina… Kada je riječ o jednom tjedniku sigurno ćemo vidjeti kroz savjet za nacionalne manjine koji su kriteriji i zašto se baš samo jedan tjednik od svih tjednika nacionalnih manjina doživljava problematičnim kada je riječ o uređivačkoj politici”, rekao je Plenković.

Time je odgovorio Urši Raukar Gamulin (Možemo!) koja ga je pitala hoće li se nastaviti financirati tjednik Novosti, čemu se protivi HDZ-ov koalicijski partner Domovinski pokret. Podsjetimo, Novosti godišnje iz proračuna dobiju 600 000 eura.

Vezano da operativni program poručio je također da se neće mijenjati izborni zakon na način koji bi dovodio u pitanje zastupnike nacionalnih manjina, javlja N1.

Odgovarajući na pitanja zastupnika, Plenković je uz ostalo kazao da se ne odustaje od uvođenja određene vojne obuke . „Sigurnosna situacija u svijetu je takva da zahtjeva da mlade generacije steknu neke minimalne vještine”, rekao je.

Osim toga , kao jedan od prvih koraka  nove vlade najavio je  donošenje strategije  o rješavanju stambenog pitanja mladih.

Smjer Hrvatske na temelju programa Vlade je dobar, dobar je demokratski, ekonomski, europski, projektno, razvojno, istaknuo je Plenković na upit Arsena Bauka (SDP) u kojem smjeru ide Hrvatska . U više navrata Plenković je podsjećao da je oporba izgubila izbore i da im sigurno nije lako.

“Mi obećavamo ono što ispunjavamo, vi ništa ne obećavate, nemate povjerenje pa ne možete ništa ni ispuniti”, kazao je Plenković Siniši Hajdaš Dončiću (SDP) koji je program vlade nazvao seminarskim radom.

Saši Đujiću (SDP) koji ga je upitao koji će ministar prvi napustiti vladu poručio je da prognoze ostavi za interne obračune svoje stranke.

“Kako imate obzira ikome išta predbacivati, imali ste većinu i spavali ste, niste napravili ništa”, uzvratio je Sanji Radolović (SDP) koja je spomenula moguću deratifikaciju Istanbulske konvencije.

Kršenje Ustava i fabriciranje kvazi katastrofalne i kritične situacije u zemlji, to je vaša retorika, poručio je Plenković zastupnicima SDP-a.

Anti Kujundžiću (Most) Plenković je pojasnio razliku između DP-a i Mosta. Oni su pobijedili, a Most izgubio, rekao je.

Jeleni Miloš (Možemo!) predbacio je pak što je 2011. bila u inicijativi protiv EU-a, a sada se kandidira za Europski parlament.

Najnovije

Kuzma Kovačić za Kompas: Da se Hrvatima priječi pravo na ostvarivanje HNK-a je izvan pameti i političko nasilje

Foto:RTVHB   „Umjetnost može prije političkih odluka posvjedočiti istinu. Za osmero nevine djece ubijene u Vitezu tuga je stostruka i umjetnost bi morala doprinijeti da se...

Još Europa ni’ propala

Piše: Josip Milić   Robert Schuman i Konrad Adenauer potpisali su 1950. godine u Parizu Sporazum o kontroli proizvodnje ugljena i čelika, najvažnijih sirovina za proizvodnju...

Orbán postigao dogovor s NATO-om, Mađarska se neće miješati u rat u Ukrajini

Foto:Pixabay   Predsjednik mađarske vlade Viktor Orbán dobio je na sastanku s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom jamstva da se Mađarska ne mora miješati u rat...

Bartulica se pridružio klubu zastupnika ECR-a

Foto:Screenshot/NovaTV   Stjepo Bartulica, novoizabrani zastupnik Europskog parlamenta iz Domovinskog pokreta, pridružio se zastupničkom klubu Europskih konzervativaca i reformista (ECR), zajedno s još trojicom zastupnika, objavio...

Hitrec: Nema narod Uniju u srcu, računa u kunama

Piše: Hrvoje Hitrec, Hrvatsko kulturno vijeće   Hrvatska snažna i važna, bio je jedan od slogana kampanje za europske izbore. Glede urnebesnoga početka prošloga tjedna, moglo...