Bivšem generalu agresorske JNA Đukiću, za rušenje brane Peruća, sramotno niska nepravomoćna presuda od samo 10 godina…

Zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva splitski Županijski sud u ponovljenom je postupku na desetogodišnju kaznu zatvora nepravomoćno osudio bivšeg generala JNA Borislava Đukića (72), organizatora rušenja HE Peruća te mu je produljio istražni zatvor…
general agresorske JNA Borislav Đukić
Đukić je u optužnici bio zajedno s generalom Ratkom Mladićem, tada zapovjednikom 9. kninskog korpusa JNA, sada pokojnim generalom Milom Novakovićem, zapovjednikom tzv. Srpske vojske Krajine te majorom Milanom Koricom, tada zapovjednikom svih pograničnih jedinica milicije SVK-a.

Đukić je od sredine srpnja 2015. godine  do ožujka 2016. proveo u ekstradicijskom pritvoru, kada je izručen Hrvatskoj. Na optužnici se našao s Ratkom Mladićem, pokojnim Milom Novakovićem i Milanom Koricom, a s obzirom da su oni bili nedostupnim hrvatskom pravosuđu postupak Đukić je razdvojen.  U prvoj presudi Županijskog suda Split od 23. studenoga 2018. godine bio je osuđen na devet godina zatvora zbog zapovijedanja aktiviranja eksploziva kojim je urušena i oštećena brana Peruća.

Vrhovni je sud prihvatio žalbu njegovog odvjetnika koji je tada naveo da je bitno povrijeđen kazneni postupak, kao i da su izostale odlučne činjenice, te da ni jedan dokaz koji je teretio okrivljenika nije izveden.

U drugom suđenju kojim je predsjedao sudac Dinko Mešin osuđen je da je kao zapovjednik tzv. 221. motorizirane brigade Kninskog korpusa tzv. Vojske SAO Krajine postupao suprotno Ženevskoj konvenciji i organizirao rušenje brane HE Peruća  s ciljem potpunog potapanja gradova Sinja, Omiša i Trilja pri čemu bi smrtno stradalo 50 tisuća ljudi i njihova imovina.

Tijekom sudskog postupka je dokazano kako je naredio da se u temelje brane na četiri mjesta postavi 20 do 30 tona TNT eksploziva. Đukić je u ponovljenom postupku tvrdio kako je nevin, da nije počinio kazneno djelo koje mu se stavljalo na teret, dok je sudac Mešin prilikom izricanja desetogodišnje kazne kao olakotnu okolnost Đukiću uzeo u obzir njegovu dob, bolest supruge i kćeri.

Otegotne okolnosti su da se nije radilo o bilo kakvom objektu, jer u slučaju uspješnog rušenja HE Peruće posljedicu bi bile katastrofalne, s obzirom da bi gotovo cijela Dalmacija bila poplavljena.

– Vi ste bili jedan od glavnih zapovjednika, nije bilo nikakvog razloga da se uništavaju objekti koji nisu bili od vojne važnosti. Mogli ste se oduprijeti naredbi, bilo je takvih primjera, poput onog admirala Vladimira Barovića koji je odbio naredbu da bombardira primorske gradove u Hrvatskoj te je sebi oduzeo život. Vi ste usprkos mogućnosti izbora učinili to što ste učinili i to je otegotna okolnost, zaključio je sudac Mešin.
Opaska za sramotno nisku kaznu za ovako strašan i nezabilježen ratni zločin
Sramotno niska kazna za ovaj teški ratni zločin, potpuno svjesno učinjen, a koji bi izazvao strašne i kataklizmičke posljedice od ugroze života preko 50 tisuća civila, ekocid, kulturocid i sve što ide uz ogromnu navalu vode koja je srećom bila nešto nižeg vodostaja na jezeru Peruča. Svega ovog je i ratni zločinac Ratko Mladić i netom, sramotno malom kaznom osuđenog Đukiča, za kojeg se sud poziva “emotivno” na dob, bolest, i obiteljsku anamnezu.
Međutim kod ovog generala srpske agresorske JNA čiji je eksploziv i postavljen u Branu Peruča nije postojala nikakva “emotivnost” niti zabrinutost za nevine žrtve, što se kosi sa svim ratnim konvencijama, već isključivi cilj da svjesno pobije i potopi preko 50 tisuća civilnog stanovništva uz sve stambene i druge resurse koji bi bili zbrisani sa lica zemlje nizvodno niz rijeku Cetinu.
Ovaj ratni zločin rušenja brane u obrambenom Domovinskom ratu je jedini zabilježen na svijetu u povijesti svih ratovanja.
D.K.