Srijeda, 17. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

BIVŠI NOVINAR JUTARNJEG DOBIO SAMO OSAM MJESECI ZATVORA ZA PEDOFILIJU!

BIVŠI novinar Jutarnjeg lista Dan Figenwald proglašen je danas krivim za mamljenje djece za zadovoljenje spolnih potreba. Protiv njega je u studenom 2020. podignuta optužnica.

“Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je 3. studenog 2020. pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1969.) zbog počinjenja kaznenog djela mamljenje djece za zadovoljenje spolnih potreba iz članka 161. stavak 1. Kaznenog zakona. Okrivljeniku se podignutom optužnicom stavlja na teret da je u srpnju 2020. godine putem društvenih mreža stupio u kontakt sa ženskom osobom mlađom od petnaest godina i tražio od nje da se za novčanu nagradu fotografira u neprimjerenim pozama”, objavio je tada DORH.

Sud je danas objavio: “Kriv je što je na i Instagramu započeo komunikaciju s djetetom, nagovarao ju da se natječe za mis sporta, govorio joj da ne bi trebala govoriti mami i tati, nagovarao ju da dođe na casting, poslala mu je fotografije u donjem rublju, nastavio je komunikaciju do 2020., govorio joj da će izgubiti nevinost, nudio novac za večere s prijateljima, zvao ju na jahtu i govorio da je tamo soba u kojoj bi mogla spavati s njenim prijateljem.

Drugoj djevojci je nudio da će joj pomoći u teniskoj karijeri, da će ju prijaviti za miss sporta iako je znao da nema 18 godina i nagovarao ju da stupa u spolne odnose za novac.”

Osuđen je na godinu i osam mjeseci zatvora, od čega će se izvršiti osam mjeseci zatvorske kazne, dok se ostalih godinu dana neće izvršiti, odnosno taj dio kazne je uvjetan. Mora platiti trošak postupka od 500 eura.

“Htio sam vidjeti do kuda su spremne ići”
“Iskazima žrtava dokazani su svi navodi činjeničnog. Sud je ocijenio njihove iskaze vjerodostojnima. Utvrđeno je da je inicirao komunikaciju i sud smatra da je znao koliko godina djevojke imaju. Komunikacija je uvijek započinjala na njegovu inicijativu”, objavio je sud.

U obrani je Figenwald rekao da se radilo o vrsti neukusne šale i da je htio vidjeti do kuda su spremne ići. “Sud nije povjerovao. Svjesno je tako komunicirao djevojkama u osjetljivoj dobi. Na pitanje jesu li nevine dao im je savjet da trebaju čim prije izgubiti nevinost i za to nudio 2000 kuna. To ne može biti šala”, stoji u obrazloženju suda.

Svjedoci su tijekom suđenja govorili da se on uvijek neobično šali i da je kroz godine uvijek dovodio djevojke na razne pozicije, ali da se nikada ovako nešto nije dogodilo.

“Sve je ostalo na namamljivanju i poticanju, zato je primijenjen institut ublažavanja kazne. Na blažu kaznu je utjecala i njegova isprika kao i činjenica da je otac maloljetnog djeteta”, objavio je sud.

Jutarnji nakon uhićenja: Osumnjičenik nije naš zaposlenik, bezrezervno se zgražamo
Nakon što je 2020. godine objavljeno da je Figenwald uhićen, Jutarnji list objavio je tekst pod naslovom “Komentar glavnog urednika Jutarnjeg lista: Dostojanstvo žrtve važnije je od znatiželje”, u kojem glavni urednik Jutarnjeg piše da “iz obzira prema žrtvi” dva tjedna nisu informirali javnost o tome da je njihov novinar osumnjičen za iskorištavanje djece!

“Zgražanje nad nasiljem logično je i očekivano, osobito ako je žrtva dijete mlađe od 15 godina, nemoćna osoba ili osoba s invaliditetom. U tom kontekstu, razumljiv je i interes javnosti za takva zlodjela, za točne podatke, za identitet nasilnika, pa i za osobe tek osumnjičene za nasilje, uz presumpciju nevinosti do pravomoćne osude.

No, izvješćujući o tome, kao i o bilo kojoj kriminalnoj radnji, mediji u prvom planu moraju imati žrtvu, njezinu zaštitu, prava i interese, te ih pretpostaviti interesima javnosti, a naročito nečijoj znatiželji.

Ovo pišem isključivo stoga što se posljednjih dana u dijelu medija i kroz društvene mreže nameće pogrešni zaključak da Jutarnji list s određenom namjerom krije identitet osumnjičenika za pedofilske radnje jer se radi o reporteru naše redakcije.

Kao što smo izvijestili, osumnjičenik nije zaposlenik Jutarnjeg lista već jedan od većeg broja povremenih vanjskih suradnika. Nad svim onim za što ga se sada sumnjiči bezrezervno se zgražamo jednako kao i čitava javnost te se nadamo da će istraga i proces dovesti do pravedne presude. Posljednje 22 godine Jutarnjeg lista jasno su svjedočanstvo o profesionalnosti, etičkim i vjerodostojnim standardima ove redakcije.”

Najnovije

Rakitić: ‘Hajduk je uvijek uz mene, fantastičan bi bio povratak Modrića u Dinamo’

Foto:Instagram   Legendarni bivši hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić dao je zanimljiv intervju za Zagreb.info. Rakitić, koji je s reprezentacijom Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018....

Dubai pogodila najveća olujna kiša u povijesti

Foto:Screenshot/HRT   Dubai, financijsko središte Bliskog istoka, paralizirala je najveća olujna kiša u povijesti. Poplave koje su pogodile Ujedinjene Arapske Emirate odnijele su jedan život, a...

DIP: Stigli prvi podaci o izlaznosti, odaziv veći nego 2020. godine

Državno izborno povjerenstvo objavilo je kako je izlaznost do 11:30 u Hrvatskoj bila 24,18 posto. Podsjećamo, izlaznost na prošlim izborima 2020. godine bila je...

Emil Čić: Marksizam je ateističko oružje masonerije i sotone a njihove metode su se promijenile, ali ne i ciljevi uništenja Crkve

Foto:HAZUD.hr   Intelektualac Emil Čić od travnja 2011. je akademik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u dijaspori, Švicarska. Pročelnik  je za umjetnost HAZUD-a. Umjetnik je s...

Sin Bake Sliškovića vodit će deseterostrukog prvaka Rusije

Foto:Hercegovina.info   Vladimir Slišković (41), sin legendarnog mostarskog nogometaša i Hajdukove ikone Blaža Bake Sliškovića, vodit će moskovski Spartak do kraja sezone. Deseterostruki prvak Rusije (22...