Bjelovar: Mimohod pobjednika ‘Barutana 91’

Bjelovarski branitelji, aktivni i umirovljeni pripadnici Hrvatske vojske i policije i brojni građani i ove godine Mimohodom pobjednika “Barutana 91” odali su počast poginulim bjelovarskim braniteljima, posebice onima koji su stradali pri osvajanju vojnog skladišta Barutana.

Mimohod pobjednika prije 14 godina odlukom Gradskog vijeća proglašen je manifestacijom od posebnog značaja za Bjelovar, a održava se povodom Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja 29. rujna u sjećanje na dan kada je 1991. godine Bjelovar oslobođen od JNA.

Slobodu je životima platilo 17 bjelovarskih vojnika i civila, a najviše je žrtava bilo zbog sulude odluke majora JNA Milana Tepića o dizanju u zrak vojnog skladišta Barutana, gdje je bilo čak 1799 tona eksploziva. Skladište je eksplodiralo u 10 sati i 43 minute, a živote je izgubilo 11 bjelovarskih branitelja.

Obilježavanje Dana bjelovarskih branitelja počelo je polaganjem vijenaca za civilne žrtve, a nastavljeno je u obližnjem parku gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće pokraj spomenika poginulim braniteljima.

Nakon kratkog govora, kolona od više od tisuću sudionika krenula je prema pet kilometara udaljenom Spomen-području Barutana, gdje će biti održana komemoracija i koncelebrirana misa koju predvodi bjelovarsko-bilogorski biskup Vjekoslav Huzjak.