Ponedjeljak, 20. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Blagoslovljena novoizgrađena kapela i pastoralno-misijski centar “Sveti Ivan Krstitelj” za lokalnu romsku zajednicu

Na blagdan mučeništva Isusova preteče, svetog Ivana Krstitelja, u romskom naselju Gornje i Donje Vratno na području župe Petrijanec, u subotu 29. kolovoza, blagoslovljena je novoizgrađena kapela i pastoralno-misijski centar “Sveti Ivan Krstitelj”.

Misno slavlje ispred kapele svetog Ivana Krstitelja predslavio je domaći sin, sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s generalnim vikarom Varaždinske biskupije mons. Antunom Perčićem, predstojnikom Ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu preč. Mariom Kopjarom i vlč. Miroslavom Martinjakom. Uz prisustvo predstavnika Suverenog viteškog malteškog reda, donatora izgradnje Centra; predstavnika lokalne vlasti i stanovnika romskog naselja.

Ivan Krstitelj dao je svoj život kao svjedočanstvo za moralni život

“Ivan Krstitelj, glas koji viče u pustinji, mučenik je zbog zalaganja za istinu jer je govorio, jer se nije bojao reći”, kazao je mons. Košić i dodao “dao je svoj život kao svjedočanstvo za moralni život”.

Sisački biskup prisjetio se mučenika iz prvih kršćanskih vremena te iz našeg naroda koji su dali živote za istinu, za Isusa. Usprkos križevima i različitim nevoljama, mons. Košić, ohrabrio je nazočne za put života kojim po križu dolaze do Uskrsa: “Svi smo, i Hrvati i Romi i svi koji u Isusa vjeruju, prijatelji jer svi smo članovi jedne Crkve Božje, vjerujemo Isusu Kristu, njemu se molimo i sigurno onda idemo putem života bez obzira na mučeništva, križeve i različite druge nevolje koje moramo proći, da bismo po križu došli do Uskrsa”, završio je mons. Vlado Košić.
Preč. Mario Kopjar, autor idejnog rješenja nacrta Centra, pročitao je pismo prefekta Odjela za integralnu službu ljudskog razvoja kardinala Turksona u kojem iznosi nadanja pape Franje:
“Sveti Otac se nada da će Centar predstavljati privilegirano mjesto na kojem Crkva može s ljubavlju pratiti cjelovit razvoj onih koji će imati koristi od obrazovnih, duhovnih i rekreativnih aktivnosti koje su u njoj organizirane i da će pružiti daljnju priliku za stvaranje jakih veza sa zajednicama koje žive na ovom području”.

Posebna misija časnog Suverenog viteškog malteškog reda

O zajedničkom pothvatu Malteškog reda i Varaždinske biskupije progovorio je, u ime predstavnika Suverenog viteškog malteškog reda grof Georg Eltz:
“Nije malen podvig izgraditi kapelu i Centar i posvetiti ih svetom Ivanu Krstitelju, zaštitniku nekoć slavnog i moćnog reda vitezova ivanovaca, takozvanih hospitalaca. Osnovani su prije više od 900 godina u Jeruzalemu s ciljem da štite vjeru i pomažu drugima. Red svetog Ivana raširio se diljem Svete Zemlje i cijele Europe sa svojim kapelama, hospicijima i tvrđavama. Hrvatska i varaždinsko područje nisu bili iznimka. Mnoga mjesta nazvana po svetom Ivanu izrasla su iz domena našeg reda. Kao primjer, ovdje na horizontu se ocrtavaju obrisi planine Ivanščice”.

“Godine 1526. zajedno s većinom uglednika Hrvatsko-Ugarskog Kraljevstva, hrvatski vitezovi svetog Ivana iščeznuli su u velikoj bitci na Mohačkom polju. Zajedno s njima iščeznule su i sve njihove djelatnosti. Osmanlijsko osvajanje čitave srednje Europe jedva je zaustavljeno 3 godine kasnije pred samim vratima Beča. Beč je junački i uspješno obranio grof Niklas Salm, predak našeg dobročinitelja, veleposlanika grofa Franza Salma. Zahvaljujući njima, i zahvaljujući vašoj pomoći i podršci, danas smo nakon skoro 500 godina blagoslovili prvu novu kapelu časnog reda svetog Ivana Krstitelja”, objasnio je grof Eltz.
Dodao je kako se obnavljanje prisutnosti tog reda u Hrvatskoj, i to u romskom naselju Gornje i Donje Vratno, događa iz dva razloga: “Prvi razlog jest da se ovakav karitativni projekt točno uklapa u naše djelovanje. Posebna misija časnih vitezova oduvijek je bila pomoći ljudima koji su zanemareni, odbačeni i ne uklapaju se u sliku cjelovitoga društva. Prije 900 godina to su bili bolesni i umirući ljudi. Danas, smatramo da je mnogim romskim obiteljima u jugoistočnoj Europi potrebna naša podrška kako bismo njihovoj djeci otvorili sve mogućnosti modernoga društva u 21. stoljeću, ali prije svega i vrata naše zajedničke vjere u Boga koji ljubi svakog čovjeka – svoje najvrjednije stvorenje od svih”.

Zahvala donatorima u ime romske zajednice

“Drugi razlog zbog kojeg smo danas ovdje i zašto je sve ovo izgrađeno, jest to da nas je prije četiri godine vaša vjeroučiteljica Kristina Čačić uvjerila da je upravo vaše selo najbolje za ostvarenje ovakvog jedinstvenog projekta u Hrvatskoj. I zato kada mi odemo, Kristina ostaje s vama i uz vas kao misionarka nade i strpljive ljubavi, a sve u ime Gospodina našega Isusa Krista”, zaključio je grof Eltz.

Donatorima u ime romske zajednice zahvalila je maturantica Srednje medicinske škole Varaždin Andreja Oršoš: „Budite uvjereni da novu životnu priliku i potporu koju ste nam ponudili, darujući nam ovaj prekrasan Centar i kapelicu, znat ćemo svi u selu, iskreno poštovati i čuvati. U našem selu sve vrvi od života, od mladosti i iskrene želje da mi mladi imamo veće i bolje šanse od naših roditelja. Vjerujem da ćemo kroz razne prilike koje će nam ponuditi ovaj prekrasan centar, moći koračati prema boljoj budućnosti…… Ostavljate nas u dobrim i sigurnim rukama voditeljice Centra Kristine Čačić, koju svi poznajemo kao našu vjeroučiteljicu Kristinu koja punih 12 godina dolazi u naše selo: na kavu, na druženje, na razgovor, kao pomoć, rame za plakanje, kao iskreni prijatelj”.
„Ovaj Centar omogućit će ovom naselju Gornje i Donje Vratno, pogotovo djeci da s prvim koracima upijaju Radosnu vijest: da ih Krist ljubi. Biskupija i cijela Crkva time ispunjava svoju osnovnu zadaću: svakom čovjeku donijeti evanđelje. I ovaj pastoralno-misijski Centar je svjedočanstvo da želimo biti među njima, s njima rasti u spoznaji Isusa Krista, navješćivati im vjeru, ufanje, ljubav, da nisu napušteni, da svijet kakav je god, koji ih odbacuje ne može uništiti onu ljubav koju Bog po Crkvi želi svjedočiti i po nama, živoj Crkvi, donijeti drugima tu Radosnu vijest”, kazao je generalni vikar Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić.

Svemogući i milosrdni Gospodin Bog jedini zna tajne i dubine svih naših života

Vjeroučiteljica Kristina Čačić, tajnica Povjerenstva za pastoral Roma na početku nove službe rekla je: „Svemogući i milosrdni Gospodin Bog jedini zna tajne i dubine svih naših života, a razlog zbog kojega je upravo nas životno povezao, zna samo On. Obećajem vam, u svoj poniznosti i jednostavnosti mojega života, da ću časno, vjerno i potpuno predano, radeći u ovome Centru služiti vama sve dok me moja i naša prelijepa biskupija bude trebala i htjela na ovome radnom mjestu, zajedno s našim vitezovima Malteškog reda, najstarije katoličke humanitarne organizacije u svijetu. Ovaj prelijepi dan i događaj tek i samo je uvod u novu životnu priču koju ćemo od sada zajedno krojiti”.

Događaj je završen dvjema prigodnim recitacijama djece iz naselja i pjesmom prvopričesnika.

Uz stanovnike naselja, na svečanosti su bili veleposlanici Suverenog malteškog reda grof Franz Salm i Michael Džeba; dožupan Tomislav Paljak, načelnici općine Petrijanec Željko Posavec i općine Cestica Mirko Korotaju i ravnateljica OŠ Petrijanec Valerija Paljak; predstavnici romske zajednice Gornjeg i Donjeg Vratna Edo Oršoš i Mladen Ignac te nacionalna ravnateljica pastorala Roma i tajnica Odbora HBK za pastoral Roma s. Karolina Miljak, donosi IKA

EUHARISTIJSKO SLAVLJE ISPRED KAPELE SVETOG IVANA KRSTITELJA PREDSLAVIO JE SISAČKI BISKUP VLADO KOŠIĆ, RODOM IZ VARAŽDINSKOG KRAJA/ FOTO: URED ZA PASTORAL U MEDIJIMA VARAŽDINSKE BISKUPIJE (SVE FOTOGRAFIJE)

L.K.

Najnovije

U zatvor ide 18-godišnjak koji je kod Vukovara zapalio hrvatsku zastavu

Jednomjesečni istražni zatvor određen je 18-godišnjaku jer je 1. svibnja u šumi nedaleko Trpinje na vukovarskom području zapalio zastavu Republike Hrvatske, a događaj je...

Duh Sveti vs. duh svijeta

1.Tko je Duh Sveti?   Ima li išta veće i ljepše nego pisati i govoriti o Duhu Svetom? Ima li veće strasti nego pisati o najvećoj...

Ministar Šušnjar: Ne vidim prostora za sukob interesa; Nema konkretnog dogovora oko Novosti

Foto:RTL Danas   Nakon sjednice Vlade pred novinare je stao novi ministar gospodarstva, DP-ov Ante Šušnjar. Kaže kako je vidio da su ga mediji nazvali “veselim ministrom”,...

Livnjaci: Pitate zašto smo otjerali Rimca? Pa, pogledajte šta mu je otac uradio…

Foto:Raport.ba   Nedavno su se stanovnici Livna pobunili protiv turističkog projekta poduzetnika Mate Rimca i investitora Marina Mumoze tvrdeći da će projekt koji su planirali u...

Biblijska poruka 20.5.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Duhovski ponedjeljak – Marija Majka Crkve

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 19,25-27 Uz križ su Isusov stajale majka njegova, zatim sestra njegove majke, Marija Kleofina, i Marija Magdalena. Kad Isus vidje majku i...