Bogate i plodne posavske ravnice nude mnoga bogatstva i šteta ih je ne iskoriristiti

Piše: Nada KOTURIĆ

Primjeri: Mladi Matej Živković iz Matića (Orašje) budućnost vidi u voćarstvu

Među brojnim primjerima u kojima mladi bježe od poljoprivrede primjer Mateja
Živkovića iz Matića hrabri i ulijeva nadu. Matej je bio sudionik poljoprivrednog projekta Iuvenes Fructus koji je realiziran preko Nadbiskupijskog centra mladih u Posavini (Kornica) i jedan od dobitnika Start up poticaja. Završio je završio srednju školu poslovno-pravnog tehničara, no poljoprivreda ga je uvijek više privlačila, još kao dječarca kroz rad uz oca, uglednog posavskog voćara Josu Živkovića.

U šesteročlanoj obitelji Živkovićevih voćarstvo je postalo obiteljski biznis a Matej je ipak najviše vremena provodio uz voćnjak. Za razliku od većine mladih, rad u polju njega najviše privlačio.

-Bez obzira na lošu ekonomsku situaciju u BiH, mladi trebaju pokušati ostvariti imati nešto svoje. Treba biti inovativan, vrijedan, ne čekati da ti netko nešto servira na dlanu već sam pokušati nešto učiniti za svoju budućnost. Naša bogata ravnica i plodna posavska zemlja nudi mnoga bogatstva i bila bi šteta da ih ne koristimo, poručuje mladima Matej Živković i dodaje, htio bih se još jednom zahvaliti Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. za svu pomoć kroz projekt Iuvenus Fructus. Veselim se sljedećim susretima s nadom da ću moći predstaviti i nove projekte na kojima već neko vrijeme radimo. Nakon srednje škole Matej praktično upija znanje iz svih oblasti poljoprivrede, no ipak osuvremenjivanje voćarstva njegovaje, kaže, strast.

Obitelj Živković u poslijeratno doba krenula je zapravo od nule. Danonoćno su radili i žuljevitim i vrijednim posavskim rukama obrađivali i do 400 duluma zemlje. Već 13 godina bave se voćarstvom kojima su postali među najboljim u Posavini. Imaju vlastitu mehanizaciju, 8000 stabala jabuka i par stotina stabala krušaka koje su zaštitili protugradnim mrežama, a onda su 1. g. započeli gradnju vlastite hladnjače koju su zbog nedostatka novca mogli koristiti samokao skladište.

-Matej je svojim radom i znanjem zavrijedio novčani poticaj projekta „Iuvenes
Fructus“ od 10.000 KM, tvrde u NBC za pastoral mladih Sarajevo. S dobivenim sredstvima konačno su završili već započetu hladnjaču, a s njom je stigla i neovisnost prodaje. Počeli su s preradom vlastitih jabuka u sokove i ocat, i s preradom drugog voća i povrća. Za sada osim soka od jabuka, imaju i sokove od aronije, višnje, te kombinacije voća. Svoje sokove proizvode na potpuno prirodan način bez šećera i konzervansa. Plodove izrazito beru ručno uz dodatnu radnu snagu. Svoje proizvode prodaju isključivo na kućnom pragu u ulici Vladimira Nazora 18, u Matićima, a veće količine dostavljaju po dogovoru i na kućnu adresu.

-Ukoliko ste uporni, vrijedni, stalno osuvremenjujete proizvodnju i predani radu pod otvorenim nebom sa ciljem da živite od plodova svojeg rada, smatram da se može pristojno živjeti od voćarstva, zaključuje Matej.