VIDEO Borbeni Pilot Danijel Borović – Prelet za Hrvatsku – 30. obljetnica…Mnogi su zaboravili ovu napetu, pozitivnu, ratnu priču hrvatske povijesti.

Današnjem sebičnom čovjeku teško je to shvatiti, ali to se je dogodilo i to ne jednom. Nakon leta Rudolfa Perešina u Klagenfurt, rat u Hrvatskoj je još jednom pridobio pažnju međunarodne javnosti, a piloti Hrvati stavljeni pod povećalo. Unatoč tome uspijevali su u preletima za domovinu...

Borbeni Pilot Danijel Borović
Prelet za Hrvatsku – 30. obljetnica
763. Milenijska Strikoman
Željava, 4. veljače 2022.

Današnjem sebičnom čovjeku, borcu za svoje ja na radnom mjestu, pri prelasku granice, posjetu kazališnoj predstavi, koncertu ili izložbi-svađalačkom liku koji diže ili spušta palac cijepljenju, okreće leđa ili aplaudira znanosti – teško je shvatiti što je, heroj u pilotskoj kabini, morao u sebi prelomiti da bi se iz štaba vojne sile koja ga je plaćala, zrakoplovom prebacio pod okrilje mlade, drhtave, države koju danas zovemo svojom domovinom.
Pri toj odluci, nije se radilo samo o njemu. Prelazak, bijeg morao je uključiti spremanje na sigurno pilotove obitelji. Plan je bilo sačuvati zrakoplov od havarije, dopremiti ga Hrvatskoj vojsci, za obranu teritorija novih granica, natopljenih uzdasima naroda koji je živio i umirao za svoju rodnu grudu.

Današnjem sebičnom čovjeku teško je to shvatiti, ali to se je dogodilo i to ne jednom. Nakon leta Rudolfa Perešina u Klagenfurt, rat u Hrvatskoj je još jednom pridobio pažnju međunarodne javnosti, a piloti Hrvati stavljeni pod povećalo. Unatoč tome uspijevali su u preletima za domovinu.
Danas je trideset godina od preleta pilota Danijela Borovića sa aerodroma Željava, po noći i vremenu koje piloti izbjegavaju. Uspio je sa zadnjim kapljama goriva sletjeti ka kamionskim svjetlima na Pulsku zračnu luku, sačuvati zrakoplov kao prvi borbeni Hrvatske vojske, te se radovati skorom susretu sa suprugom i sinom koji su spašeni putujući pod lažnim identitetom.
Mnogi su zaboravili ovu napetu, pozitivnu, ratnu priču hrvatske povijesti.
Vrijedne obljetnice ne zaboravlja Šime Strikoman, koji voli odati priznanje velikanima, na svoj osebujan, milenijski način. Gospodina Danijela Borovića, njegov herojski čin, sačuvao je od zaborava baš na povijesnom aerodromu Željava kreiravši scenu za svoju 763. milenijsku fotografiju.
Željava danas je mega struktura 4000 m pod planinom tunela, nekada sa svim sadržajima ratne luke, danas devastirani kompleks, poslužio je kao prava filmska scena snimatelju, kreativnom Šimi Strikomanu, na kojoj su pozirali, predstavnici Predsjednika, Vlade i Sabora RH, brojnih braniteljskih udruga, te općine Korenica čiji je načelnik organizator Dana posvećenog herojskom preletu u slobodnu Hrvatsku.
Na fotografiji su u središnjem dijelu, snimljeni gospodin Danijel Borović, njegova supruga Snježana i sin Vanja, koji zaslužuju pravu filmsku verziju njihove priče koju su ispričali u svojoj knjizi „Prelet za Hrvatsku“, senzibilnost javnosti toliko željnoj pozitive, herojskih inspirativnih priča, ljubavi i nadahnuća čovjeka, pilota, heroja, našeg suvremenika.

Scenu su pripremile Edita Strikoman i Brigita Perša.
Zahvaljujemo se općini Plitvička jezera Korenica i gospodinu Željku Oreškoviću Macoli na pomoći.

Željka Bitenc