BORBENI ZRAKOPLOV JUNAKA DOMOVINSKOG RATA NAKON 28 GODINA U HRVATSKOJ Zrakoplov legendarnog hrvatskog pilota Rudolfa Perešina, kojim je pobjegao iz agresorske JNA, danas se vraća u Hrvatsku…

Spomen park Rudolf Perešin u Gornjoj Stubici...

Spomen park Rudolf Perešin u Gornjoj Stubici
Borbeni zrakoplov  MiG-21 kojim je junak Domovinskog rata hrvatski pilot Rudolf Perešin u listopadu 1991. godine iz Bihaća preletio u Klagenfurt,danas se vraća u Hrvatsku.Perešinov  MiG-21 oznake “26 112” se prethodno nalazio u Vojno-zrakoplovnom muzeju u austrijskom gradiću Zeltwegu.

Zrakoplov Rudolfa Perešina iz Austrije će danas biti transportiran u vojarnu”Pukovnik Marko Živković” na Plesu.

Dolaskom MiG-21 oznake “26 112”  legendarnog hrvatskog pilota nakon 28 godina u Hrvatsku, završena je prva faza procesa povratka Perešinovog zrakoplova, a ovaj događaj rezultat je dobrih odnosa Republike Hrvatske i Republike Austrije, odnosno hrvatske i austrijske Vlade, priopćeno je iz MORH-a.

U nedjelju će  MiG-21  Rudolfa Perešina biti izložen ispred Ministarstva obrane Republike Hrvatske u Zagrebu, a povodom obilježavanja 24. obljetnice Perešinove smrti i održavanja XXII. Susreta za Rudija u Gornjoj Stubici. Nakon toga, planirano je da će zrakoplov heroja Domovinskog rata Rudolfa Perešina biti smješten u 91. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu, nakon čega će ovaj zrakoplov biti izložen u budućem Hrvatskom vojnom muzeju, dodaje se u priopćenju MORH-a.

M.M.