Bosansko Grahovo: Dan sjećanja na poginule hrvatske branitelje

U Bosanskom Grahovu je danas tradicionalno obilježen Dan sjećanja na poginule hrvatske branitelje. Ova se komemoracija održava svake godine 13. kolovoza u znak sjećanja na 23 poginula branitelja 141. brigade, 6.domobranske pukovnije, 7. gardijske brigade i 126. dp. HV koji su poginuli 13. i 14. kolovoza 1995. u bitci kod Bos. Grahova. Širi povod ovom molitvenom okupljanju je sjećanje i molitva za sve poginule hrvatske branitelje koji su dali svoje živote u oslobodilačkim akcijama Hrvatske vojske „Ljeto 95“ i „Oluja“ na području Dinare, Livanjskog polja i Bos. Grahova.

Svetu misu u župnoj crkvi sv. Ilije proroka u Bos. Grahovu (Obljaju) predvodio je banjolučki biskup mons. Franjo Komarica u zajedništvu s drvarsko-grahovskim župnikom don Davorom Klečinom. Na komemoraciju u Bos. Grahovo stigli su rodbina, prijatelji i suborci poginulih branitelja iz Splita, Kaštela i Varaždina organizirani u udruge roditelja poginulih i udruge veterana spomenutih brigada, kao i predstavnici Koordinacije braniteljskih udruga HVO Hercegbosanske županije.

Komemoraciji su još nazočili, Izaslanik ministra Hrvatskih branitelja, Župan Splitsko Dalmatinske županije sa suradnicima, dogradonačelnica grada Kaštela kao i predstavnici izvršne vlasti HB Kantona. U propovijedi je biskup Komarica pozvao na čuvanje sjećanja na žrtvu branitelja te izrazio nadu da njihova žrtva nije uzaludna i potaknuo sve nazočne da budu graditelji mira i pravednijeg i solidarnijeg društva.

Nakon sv. mise komemoracija je nastavljena pred spomen-križem u središtu Bos. Grahova gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće, uz nazočnost počasnog voda OS BIH i sviranje počasne trube te molitve odriješenja za sve poginule branitelje.

Organizator i ovogodišnjeg Dana sjećanja u Bos. Grahovu bile su dvije domaće udruge – Udruga za očuvanje kulturne i povijesne baštine „Don Juraj Gospodnetić“ i Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a Heceg Bosne, Podružnica Bos. Grahovo uz pomoć Udruge veterana i prijatelja 141 brigade iz Splita.