Bošnjačke udruge u Splitu obilježile Dan državnosti BiH

Obraćajući se nazočnima u ime tih udruga, Kadro Kulašin je istaknuo kako "usijane glave" nikako ne žele shvatiti kako je "Bosne bilo, ima je i uvijek će je biti." "Nama neuki i priprosti ljudi, koji su na trenutke i zločesti, govore kako mi (u BiH) nemamo pravo na državu," kazao je Kulašin...

ilustracija

Svečanom akademijom, koju su organizirale bošnjačke udruge, u Splitu je u nedjelju navečer obilježen Dan državnosti BiH i tom je prilikom istaknuto kako su Hrvatska i BiH upućene jedna na drugu i trebaju se pomagati.

Svečanu akademiju, koja je održana u dvorani Časničkog doma Hrvatske vojske (HV) u Lori, organizirale su bošnjačke udruge koje djeluju na području Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Obraćajući se nazočnima u ime tih udruga, Kadro Kulašin je istaknuo kako “usijane glave” nikako ne žele shvatiti kako je “Bosne bilo, ima je i uvijek će je biti.”  “Nama neuki i priprosti ljudi, koji su na trenutke i zločesti, govore kako mi (u BiH) nemamo pravo na državu,” kazao je Kulašin.

Rekao je da bošnjačku nacionalnu manjinu Hrvatskoj tijekom 2018. godine očekuje važan posao ostvarivanja prava na bosanski jezik u osnovom i srednjim školama.

“Dobili smo rješenje od Agencije za odgoj i obrazovanje za školovanje djece bošnjačke nacionalne manjine u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj da možemo tražiti uvođenje dodatnog predmeta u okviru redovnog školskog sustava, bosanskog jezika i kulture. Trebamo se pripremiti za to i uvesti u školskoj 2018./19. godini,” kazao je Kulašin. U okviru toga predmeta  djeca će učiti, primjerice, tko su bili Ivo Andrić, Aleksa Šantić ili Branko Ćopić jer se ne žele, kako se izrazio, getoizirati.

“Mi jesmo Bošnjaci ali smo porijeklom Bosanci, mi nismo dio samo bošnjačke nego smo i dio bosanske kulture,” kazao je Kulašin.

Dan državnosti BiH na svečanoj akademiji kratkim su obraćanjima čestitali i izaslanik splitskog gradonačelnika Andre Krstulović-Opare Tonči Blažević, te izaslanik splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana- Dair Gabrić. Oni su istaknuli kako su Hrvatska i BiH, te Hrvati i Bošnjaci upućeni jedni na druge.

Predsjedatelj Skupštine zeničko-dobojskog kantona Jasmin Duvnjak je obraćajući se nazočnima istaknuo kako su BiH i Hrvatska trebaju unaprjeđivati suradnju i dobrosusjedske odnose.
“Mi imamo međusobnih problema ali kroz povijest smo bili upućeni jedni na druge i mnogo je više suradnje i zajedničkih dobrih djela nego problema,” kazao je Duvnjak.

Na svečanoj akademiji u Splitu također je istaknuto da je na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a 25. studenog 1943. godine, na temelju kojeg se i obilježava Dan državnosti BiH, zaključeno kako BiH “nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska nego je i srpska i hrvatska i muslimanska.”

Na svečanostu su intonirane himne dviju zemalja i istaknute državne zastave. Minutom šutnje odana je počast za sve koji su dali svoje živote za slobodu BiH i Hrvatske.Hina

A.K.