Utorak, 18. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Bozanić na misi upozorio na pokušaje stvaranja novih poredaka, Plenković ga slušao iz prvog reda…

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u nedjelju je služeći uskrsnu misu u zagrebačkoj prvostolnici upozorio na goleme nepravde i pokušaje stvaranja novih poredaka u suvremenom društvu, te poručio vjernicima da je jedini siguran put u vjeri Crkve, koja ima odgovore na brojne izazove i pitanja.

“Treba uvijek s oprezom slušati one koji obećavaju ‘raj na Zemlji’, koji se predstavljaju kao donositelji novog poretka, mira, blagostanja i potpune ravnopravnosti. Time su se služile propale ideologije prošlog stoljeća, a slično pokušavaju i nove”, istaknuo je Bozanić u propovijedi u kojoj se posebno osvrnuo na one koji se nadaju da sa svojim prijedlozima, programima i projektima donose takozvani raj na Zemlju.

Njihovu viziju uređenja svijeta i odnosa netko često plaća suzama, rekao je Bozanić te pozvao vjernike da se ne umore u nastojanjima jačanja pripadnosti Crkvi koja ima odgovore na brojna pitanja.

Upitao se i zašto u tom svijetu nije predviđeno mjesto za Boga. Štoviše, kazao je, iz toga svoga “raja” nerijetko sustavno progone Boga pa ne čudi što im posebno smetaju oni koji vjeruju u Boga i Isusovo uskrsnuće, koji čuvaju biblijsku sliku o čovjeku stvorenom kao muškarac i žena, koji brane ljudski život od začeća do smrti, koji se zalažu za istinsko dostojanstvo svakoga ljudskog bića.

“Novo je doba nažalost donijelo nove načine suvremenih progona Kristovih učenika koji su u svijetu i dalje ‘znak osporavan'”, rekao je kardinal.

Upozorio je i kako povijest svjedoči da se nerijetko “afirmiranje sustava njihovih ideologija, po mjeri nekolicine na štetu većine, plaćalo ne samo novcem nego žrtvama i životima”.

“Crkva vidi i današnje suze svoga vjernoga naroda i ne može se pomiriti sa suzama i bolima koje ugrožavaju i odnose živote i priziva sklad što ga je Bog od početka namijenio čovjeku”, istaknuo je Bozanić koji uzrok mnogih suza u suvremenom svijetu vidi u golemoj društvenoj nepravdi koja pokušava stvoriti nove odnose.

To, kaže, osjećaju na poseban način oni koji pate pod teretom siromaštva, koji zbog toga ne samo da gube ili su izgubili krov nad glavom nego gube i živote. Njihove suze plod su sustava koji se zatvorio vrijednostima što ih je svojim uskrsnućem uspostavio Isus, u čijoj prisutnosti nikada nema odbačenih i napuštenih.

Kome se otvara prostor?

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

“Nijedan sustav koji je u stanju ljudima oduzimati svetinju doma i mogućnost da pošteno zarađuju za svoj kruh, ne samo da nije otvoren za svjetlo Uskrsloga nego to svjetlo i guši. Ako se zamračuje svjetlo Uskrsloga, komu se onda otvara prostor? Moći? Novcu? Ideologiji? Grupašenjima? Kao vjernici pitamo se zašto dok odabrani jačaju, toliki moraju slabjeti? To je sve tako daleko od vrijednosti što ih promiče Isusovo uskrsnuće. Potrebno nam je, dakle, novo okupljanje oko vrijednosti koje se uspostavljaju Kristovim uskrsnućem”, poručio je Bozanić te podsjetio kako uz Uskrslog Isusa nije bilo mjesta za sebične interese, nego isključivo za zajedničko dobro.

U svjetlu takvoga Isusova djelovanja, postavio je i pitanje kako se odgovorno i pošteno uključiti u procese koji su na djelu i u našem hrvatskom društvu, a koje u tom smislu nije usamljeno, jer riječ je o procesima koji nadilaze granice naše države, u suvremenom društvu u kojemu prevladavaju nastojanja po kojima se prema van želi pokazati samo ono što komu ide u prilog – što je nerijetko i prevara, a skriva se sve ružno i problematično, toliko da se često skriva i sama istina.

“Isus nije bio populist”

“Isus nije bio populist koji se svima želio svidjeti, a prema tome ni njegova Crkva ne može biti takva. Katolički vjernici pozvani su svima željeti dobro. Crkva želi sudjelovati u Božjem planu da se svi ljudi spase, ali pritom nipošto ne može zanijekati istinu”, rekao je te istaknuo kako je blagotvorna spoznaja da je vjera u Uskrsloga u stanju pomiriti razdore među ljudima i da ona može dovesti do zajedništva.

“Uz Uskrslog Isusa nema obespravljenih. Svi, i žene i muškarci, i mlađi i stariji, više ili manje obrazovani… Svi imaju jednako dostojanstvo djece Božje. Svjetlo Uskrsloga obasjava i one izložene golemoj društvenoj nepravdi, koja pokušava stvoriti nove odnose”, istaknuo je.

Pozvavši se na riječi pape Franje, koji se koristio metaforom “društvene anestezije ili uspavljivanja vjernika”, pozvao ih je da se otvore kako ne bi ostali zbunjeni, zatečeni i sve manje razumjeli što se događa.

‘Kao Crkva pozivamo sve na otvoren i hrabar dijalog na međusobno poštivanje i respektiranje svih skupina i sastavnica našega društva, a posebno na zajedništvo u hrvatskom društvu, te na izbjegavanje stvaranja zbunjenosti i nepotrebnih napetosti koje prerastaju u obeshrabrenost, a zatim u strah’, rekao je Bozanić te poručio da je za vjernike jedini siguran put onaj koji po vjeri vodi prema Uskrslome i koju u baštini čuva vjera Crkve.

L.K.

HRVATSKA NA RASPRODAJI: “JE LI ISUSOVA ŽRTVA DOSTOJNA LJUDI, KOJIMA ČAST, DOMOVINA, OBITELJ I VJERA IMAJU CIJENU KOŠTANJA”?

Najnovije

Generali HV-a i HVO-a: 700€ kazne zbog isticanja legitimne zastave legalne postrojbe Hrvatske vojske, a za zastave s petokrakom, pod kojom je ubijan naš...

Sedam generala HV-a i HVO-a  dostavilo je pismo uredništvu Braniteljskog portala, a kojeg potpisuje general Željko Glasnović.   Pismo prenosimo u cijelosti:  ''Situacija br. 1. Jučer (17.06., petak)...

Na Sveučilištu u Osijeku predavanje održao DF-ov jurišnik koji je veleposlanika RH nazvao ustašom

Foto:Večernji list   Zastupnik Demokratske fronte u državnome Parlamentu i visoki dužnosnik te stranke Zlatan Begić sudjelovao je protekloga tjedna na konferenciji koju je organizirao Pravni...

 Agresorskim Novostima 780 000, braniteljskom portalu nula eura!

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Dragi naši branitelji. Cilj ovoga članka jest napraviti usporedbu financiranja agresorskoga medija Novosti, s jedne strane i vašega i našega...

Za predsjedničke izbore već imamo šest kandidata, među njima su dvije žene

Foto:Screenshot/HRT   Krajem 2024. godine Hrvati će i treći put na birališta i to na predsjedničkim izborima. Očekuje se da će, kao i na izborima 2019.,...

Biblijska poruka 18.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Oni koji ljube – sinovi su Božji

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 5,43-48 Reče Isus svojim učenicima: »Čuli ste da je rečeno: Ljubi svoga bližnjega, a mrzi neprijatelja. A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite...