Branimir Zmijanović ekskluzivno za Braniteljski portal: Dosta vremena sam dvojio o izlasku iz HDZ-e, no, smatram da je došlo vrijeme u kojem je potrebno izraziti jasan i nedvojben stav!…

Moje povjerenje i moje angažmane će dobiti Domovinski pokret. Držim da je to opcija koja može konvenirati mojem temeljnom ugrađenom sustavu vrijednosti koji u svojoj suštini predstavlja koncept domoljublja, bogoljublja i čovjekoljublja...

Branimir Zmijanović-foto-osobna arhiva

Ugledni šibenski odvjetnik i vijećnik u Gradskom vijeću Grada Šibenika Branimir Zmijanović napustio je HDZ navodeći da je razlog tome “osjećaj nemogućnosti identificirati se sa politikama vodstva, poglavito lokalnog,  permanentnog izostanka bilo kakvog, pa i najmanjeg  napora da se određene latentno konfliktne situacije riješe, dopuštajući da tako eskaliraju u ne nadvladive prepreke u pokušaju međusobnog razumijevanja”. Njegovim odlaskom HDZ gubi većinu u Gradskom vijeću…

Iz HDZ -a je prije nekoliko dana izašla i njegova supruga dr. sc. Ljiljana Zmijanović koja je bila utemeljiteljica te stranke. Ona je široj javnosti poznata po preispitivanju zakonitosti imenovanja ravnateljice NP Krka kada je sudskom odlukom imenovanje Nelle Slavice poništeno, no na zaprepaštenje javnosti ministar Tomislav Ćorić istu je ponovo imenovao. Zmijanović je tužila ponovo, o čemu je Braniteljski portal redovito izvještavao hrvatsku javnost…

-Veliki šamar HDZu stiže iz Šibenika: Dr.sc. Ljiljana Zmijanović istupila iz HDZ-a… Sadašnje vodstvo stranke ne zaslužuje moje povjerenje!…

Upitali smo Branimira Zmijanovića sve o novonastalim okolnostima…Evo što nam je rekao…

-Iznenadili ste javnost Vašim izlaskom iz HDZ-a, doduše mnogi su ga očekivali i ranije, opravdano, no, istupila je supruga, istupili ste Vi?

Da, točno. Dosta vremena dvojim, no, smatram da je došlo vrijeme u kojem je potrebno izraziti jasan i nedvojben stav budući da su upravo u vremenu koje slijedi odlučuje o zakonodavnom tijelu koje će definitivno determinirati smjer kojim će ići država.

U redu, imate li preferencije prema nekoj stranci, jeste li odlučili?

Da, jesam. Moje povjerenje i moje angažmane će dobiti Domovinski pokret. Držim da je to opcija koja može konvenirati mojem temeljnom ugrađenom sustavu vrijednosti koji u svojoj suštini predstavlja koncept domoljublja, bogoljublja i čovjekoljublja.

-Upoznali ste se s Miroslavom Škorom?

Tako jasno. Gospodin Škoro je ostavio dojam vrlo inteligentne komunikativne osobe, koja se ne nameće, jasno artikulira svoje stavove i s druge strane očekuje sugovornika istih vrijednosti.

-Sada u gradu Šibeniku obzirom da ste gradski vijećnik HDZ gubi većinu?

Pretenciozno je pretpostavljati bilo što, a očekivati možete sve, što će prvenstveno ovisiti o temama, ponovit ću, etika i savjest, kao i interes građana osnovne su vodilje.

 –Gradonačelnik Željko Burić je u svom obraćanju javnosti kazao da ne zna za napuštanje stranke, te kazao „ ako je obitelj Zmijanović iz HDZ-a izašla zbog toga što gospođa Zmijanović nije izabrana na natječaju za ravnateljicu NP Krka, mislim da ni to nije razlog napuštanja stranke s obzirom da je u tijeku i sudski postupak oko odabira ravnateljice“, i što više kaže „da je završilo vrijeme kad su pojedinci smatrali da baš oni trebaju biti izabrani negdje, na neku funkciju za koju misle da baš oni zaslužuju“, kako to komentirate? 

-‘Nella Slavica dobila je posao na temelju plagirane koncepcije iz 2011.’…

U odnosu na ovaj komentar gradonačelnika mislim da nema potrebe posebno apostrofirati na rečeno. Ako gospodin Burić moju, nazovimo to, političku karijeru dovodi u kontekst uhljebništva, postupanje moje supruge u taj isti kontekst uhljebništva, jer kako drugačije protumačiti ovaj koloplet semantičkog rasipanja, tako ću samo kazati da je gospodin gradonačelnik Šibenika, posve krivo interpretirao postojeće stanje.

Da obrazložim. Moja supruga je utemeljitelj i član HDZ-a od 1990., mislim da se gospodin u tu kategoriju ne može svrstati. Nadalje, moja supruga je dragovoljac Domovinskog rata iz borbenog sektora od ’91 godine. Gdje je tada bio gospodin Burić, ne znam. Ne sporeći nikako njegove ni stručne ni druge kompetencije, moja supruga je i doktor znanosti. To znanstveno zvanje je zaslužila vlastitim radom i uz pomoć obitelji, kako je i sama kazala više puta. Ovo ističem iz razloga što je u javnom rakursu već poznato kako su djeca nekih političkih prvaka za školovanje financirana javnim novcem, zapošljavanje bez natječaja o čemu je moja supruga javno komunicirala…Sada je moje pitanje u koju to kategoriju gradonačelnik svrstava interes moje supruge i čime to dokazuje.

-Poprilično ste revoltirani?

Krivo percipirate, ovo nije osobni revolt. Gospodina Burića cijenim. Radi se o sustavu vrijednosti koji je postao pravilo u stranci koja se predstavlja kao promicatelj vrednota domoljublja, istine…Dakle, ovdje se radi o principu. Zar mislite da se moja žena nije mogla sto puta već prodati za Judine škude?! E, pa neće, niti je.

Svi oni koji razmišljaju progresivno nacionalno, moraju se propitati o sustavu vrijednosti stranke koja dan danas u svijesti hrvata predstavlja temeljnu nacionalnu vrijednost, trebaju propitati temeljne vrijednosti HDZ-a.

-Progresivno nacionalno, što Vam to znači?

Nacionalno izražavanje i artikuliranje nacionalnih stavova u sadašnjoj Hrvatskoj državi iz perspektive medijskog interpretativnog aparata obično se prikazuje kao nazadnjaštvo sklopljeno s 2.svj. ratom, dok istodobno u realnosti tog radikalnog desnog ekstremizma u biti i nema. Njega upravo umjetno stvaraju i kreiraju u tom javnom prostoru. Progresivno nacionalno razmišljanje bi značilo ‘de facto’ promicanje vrijednosti nacionalne samobitnosti na način koji iz tog javnog rakursa izbacuje javno pridodane pridjeve, koji čak i najmanji nacionalno osviješten nastup proglašava radikalnim nacionalizmom.

-Kako smatrate odnos aktualne politike prema braniteljima?

Kao prvo, smatram da je pitanje hrvatskih branitelja paradigma koja se ne odvaja od osnovnog pitanja, a to je Hrvatska država. Posve je jasno da branitelji moraju biti uključeni u procese izgradnje države. Jasno, ne bez kritičkog pristupa i kontrole, no, tko je bio spreman život položiti za svoju domovinu ima pravo sudjelovati u njezinu uređivanju.

Kako bi moja supruga rekla ‘Zajedno u ratu, zajedno u miru’, a ja ću tu parafrazirati Starčevića ‘prestanimo ginuti za Hrvatsku, počnimo živjeti za nju, zaključio je Branimir Zmijanović.’

M.M.Viribus Unitis -Braniteljski portal