BRANITELJ mora platiti državi 50.000 eura zbog ubojstva srpskog civila: Već je odslužio 12 godina zatvora!

Općinski sud u Bjelovaru u svojoj nepravomoćnoj presudi odlučio je da Veljko Marić (72), hrvatski branitelj iz Grubišnog Polja mora Republici Hrvatskoj isplatiti nešto više od 360 tisuća kuna.

Marić je u travnju 2010. godine uhićen tijekom rutinske kontrole na srpsko-bugarskoj granici koju je pokušao prijeći kao vozač kamiona jedne tvrtke koja se bavila autoprijevozništvom.

Srpska policija ga je privela jer je tamošnje tužiteljstvo godinu ranije protiv njega podiglo optužnicu kojom ga se teretilo za ratni zločin, podsjeća Bjelovar.live.

U Beogradu je potom 2012. godine osuđen na 12 godina zatvora za ubojstva Petra Slijepčevića, civila srpske nacionalnosti u mjestu Rastovac nedaleko od Grubišnog Polja gdje se nalazio kao pripadnik 57. samostalnog bataljuna Zbora narodne garde Grubišno Polje.

Učinio je to pred, navelo se na sudu, pred očima njegove supruge Ane Slijepčević, s više hitaca u tijelo civila.

Kaznu je služio u zloglasnom zatvoru “Padinska Skela” u Sremskoj Mitrovici, a 2015. godina biva izručen Hrvatskoj na odsluženje ostatka kazne.

Obitelj ubijenog Petra Slijepčevića tužila je Republiku Hrvatsku tražeći obeštećenje.

Općinski sud u Bjelovaru je ženi pokojnika Ani Slijepčević 18. ožujka 2016. godine dodijelio naknadu štete od 220 tisuća kuna, a sinu Željku još 150 tisuća, uz 55 tisuća kuna sudskih troškova.

Takvu presudu je koncem 2017. godine potvrdio Županijski sud u Splitu čime je postala pravomoćna, a njome je naloženo da navedene iznose oštećenima podmiri tužena Republika Hrvatska, s pripadajućim zateznim kamatama.

Navedene iznose FINA je 12. studenog 2018. godine iz državnog proračuna isplatila oštećenicima i to u ukupnom iznosu od 313.621,26 kuna od čega je glavnica iznosila 262.000,00 kuna, dok im je kamata isplaćena u iznosu od 51.621,26 kuna.

Prije podnošenja predmetne tužbe protiv Veljka Marića radi povrata tih sredstava Republika Hrvatska mu se 8. siječnja 2019. godine obratila sa zahtjevom za mirno rješenje spora.

Međutim, tuženik Veljko Marić je odbio takav zahtjev tužitelja smatrajući ga neosnovanim.