Branitelj pita: ‘Da sjedim u hladnoj sobi ili da kupim hranu?’

Brojni branitelji tvrde da njihove mirovine nisu ni približne velike kako se to u javnosti često iskrivljeno prezentira. Ima ih koji nam pišu da doslovno životare nakon godina spavanja u šatorima, rovovima, ruševinama, pa čak i na drvenim sanducima u kojima su bile granate.

Željko (68) umirovljeni je branitelj koji je u prijevremenu mirovinu otišao isključivo zbog narušenog zdravlja. “U rujnu sam napunio 68 godina života, zbog narušenog zdravlja u prijevremenoj sam mirovini od 2019. godine. Na dan umirovljenja imao sam nešto preko 63 godine života i preko 38 godina radnog staža. Mislim da je to više od prosjeka, ali mi penzija nije takva”, požalio se portalu Moje vrijeme.

Potom je objasnio da je ujedno i hrvatski branitelj sa 543 borbena dana. “Spavao sam u šatorima, barakama, rovovima, ruševinama, čak i na granatama koje su bile u drvenim sanducima koji su mi služili kao krevet”, svjedoči nam.

Za njega je bilo jezivo ostajati na položaju i slušati kako neprijateljske granate padaju po njegovom selu u kojem su u kući bili njegova supruga i dvoje djece. Sin je tada imao pet godina, a kćerkica tri. “Jednom prilikom vratio sam se s položaja i uslijedio je žešći napad na naše selo. Granate su padale na sve strane i jedna je pogodila krov naše kuće. Hvala Bogu, uništila je samo krov i dio kata dok smo se mi nalazili u prizemlju”, opisuje.

Da to sve ispriča navelo ga je, piše nam, to što ga boli spoznaja da su braniteljske mirovine mnogima trn u oku kao prevelike, a on misli da i među braniteljskim pravima ima velike nepravde. “Neka se zna da ja s toliko radnog staža i 543 dana ratovanja primam braniteljsku mirovinu od 501,71 euro. Mislim da ta brojka govori dovoljno o tome koliko su velike naše mirovine”, napisao je.

Jedan drugi branitelj piše da mnogi poput njega žive na rubu egzistencije.

“Teško mi je slušati priče kako hrvatski branitelji imaju visoke mirovine, možda neki i imaju, ali puno nas živi na rubu egzistencije. Evo za primjer, moj slučaj. Moja braniteljska mirovina iznosi 370 eura i to je prijevremena mirovina koja je ostvarena u 56. godini života i nakon 31 godine radnog staža u administraciji”, otkriva.

“Sada kad već bolujem od niza kroničnih bolesti i uzimam silne lijekove koje moram nadoplatiti, postavljam si pitanje da li sjediti u hladnoj sobi ili kupiti osnovnu hranu? Nema vitamina, nema voća. Je li to dostojanstven život koji mi je podarila ova hrvatska država? Gdje je obračunato mojih 31 godinu radnog staža? O svemu tome bi vladajuće strukture trebale razmisliti jer smatram da je sustav obračuna mirovina vrlo manjkav i to na štetu nas korisnika ovakvih bijednih mirovina”, napisao je revoltirani hrvatski branitelj.