Branitelji Benkovca odali počast žrtvama Vukovića i Poljanka! Za ovaj bezumni zločin nikada nitko nije zakonski odgovarao! Načelnik općine Plitvička jezera Ante Kovač i predsjednik UBDR-a Ivica Jandrić, koji se, iako su zakazali skup za 10 sati, uopće nisu pojavili…

Za načelnika nam možda i nije neobično jer kao neovisni kandidat na lokalnim izborima dobio potporu i od mještana srpske nacionalnosti, dok za predsjednika Jandrića nemamo objašnjenja. U svakom slučaju neobičan i veoma primitivan potez. Ali njima na dušu jer hrvatski branitelji iz Benkovca su ponosno i časno obavili svoju dužnost zbog koje su i došli u Vukoviće i Poljanak...

Poljanik-Foto-UHDDR-a Benkovac

Da nema podjele kada su u pitanju žrtve Domovinskog rata, dokazuje primjer UHDDR-a Benkovac koja je na poziv svog pridruženog člana Ivice Matovine organizirala odlazak na područje općine Plitvička jezera kako bi se odala dužna počast ubijenim i nestalim osobama u mjestima Vukovići i Poljanak.

Predsjednik te udruge Nediljko Genda je uputio poziv i ostalim braniteljskim udrugama koje egzistiraju na području Benkovca i okolnih područja, pa je bez razmišljanja odaziv bio veliki te je autobusom na spomenuta odredišta u nedjelju, 07.studenog 2021.godine, na samu 30.obljetnicu pogibije tamošnjih mještana, otputovalo 35 predstavnika i članova UHDDR-a, Udruge hrvatskih veterana 9.Gbr.Vukovi-Podružnica Benkovac kao i Udruge MUP-a 1990. i 1991. ZNG-e. Podsjetimo, četnici su upali u selo Vukovići 7. studenoga 1991.godine i strijeljali 10 civila, među kojima su bili Joso Matovina, rođen 1940. i Nikola Matovina, rođen 1912.godine, inače otac i djed člana benkovačke UHDDR-a Ivice Matovine, koji je odnedavno postao pridruženi član te udruge i koji sa svoje troje djece trenutno živi u Benkovcu. Masakr je tada preživio samo 16-godišnji Božo Vuković koji je svjedočio tim svirepim ubojstvima.

Sve su kuće tom prilikom opljačkane i potom zapaljene.

Poljanik-Foto-UHDDR-a Benkovac

Za ovaj bezumni zločin nikada nitko nije zakonski odgovarao. Upravo je to potaknulo hrvatske branitelje okupljene oko benkovačkih udruga da bez dvojbi pođu odati počast tim nevinim žrtvama.

-Ovo je još jedan dokaz kako hrvatski branitelji, posebno iz Benkovca, drže do spomena na žrtve rata bez obzira s kojega su područja Lijepe naše i tim su činom izrazili suosjećanje s članovima obitelji ubijenih i nestalih s tog područja, izrazivši osjećaj zajedništva i pruživši ruku, braniteljsku, bratsku i prijateljsku, kazao nam je predsjednik UHDDR-a Benkovac Nediljko Genda, kojemu treba odati svekoliko priznanje na aktivnostima i gestama koje poduzima i provodi na čelu svoje udruge. Spremajući se i aktivno djelujući na organiziranju tradicionalnog odlaska hrvatskih branitelja i svih drugih zainteresiranih iz Benkovca u Vukovar na 30.godišnjicu sjećanja, kao i pripremi, također tradicionalnog Mimohoda, Benkovac-Nadin-Škabrnja, drugi dan nakon Vukovara, nađe se vremena i prostora i za ovakvu gestu kojom branitelji pokazuju svoje empatije prema svim žrtvama Domovinskog rata, uvijek naglašavajući da se zločini nikada ne smiju zaboraviti.

Time su benkovački branitelji izrazili duboko suosjećanje sa svojim kolegom, prijateljem i članom Ivicom Matovinom, ali i svim drugim okupljenim članovima obitelji ubijenih toga kraja.

-Prošlo je 30 godina od ovog strašnog zločina. Zločina bez kazne. Došli smo danas odati počast i zahvalnost civilnim, nedužnim žrtvama koji su stradali na ovom mjestu, ali i svima koji su stradali u ovoj napaćenoj zemlji. Drage obitelji ubijenih, samo vi znate kako to proživljavate svih ovih 30 godina, dok krvnici slobodno žive. Žalosni smo zbog toga, jer su ubojice još uvijek na slobodi, žalosni smo jer smo izgubili toliki broj svojih bližnjih, civila i branitelja, rekao je predsjednik UHDDR-a Benkovac Nediljko Genda.

Svi koji su došli odati počast tim žrvama među kojima ima i nestalih, za čije se grobove još uvijek ne zna, istoga su razmišljanja i jedinstvene poruke, ovo se ne smije predati raljama zaborava, makar bi to neki možda i željeli.

Foto-UHDDR-a Benkovac

Netko može zaboraviti na bilo koji način, međutim srce onih čiji su najmiliji pobijeni nikada neće zaboraviti, suza koja i nakon 30 godina izvire iz očiju ne može zatomiti bol koja boli. Možda su se upravo takve jedinstvene poruke prestrašili i organizatori i domaćini ovoga događaja, kojima je još ranije najavljen dolazak predstavnika benkovačkih braniteljskih udruga, poput načelnika općine Plitvička jezera Ante Kovača i predsjednika UBDR-a Ivice Jandrića, koji se, iako su zakazali skup za 10 sati, uopće nisu pojavili i pozdravili one koji su prevalili toliko kilometara kako bi odali dužnu počast njihovim ubijenim sumještanima. Za načelnika nam možda i nije neobično jer kao neovisni kandidat na lokalnim izborima dobio potporu i od mještana srpske nacionalnosti, dok za predsjednika Jandrića nemamo objašnjenja. U svakom slučaju neobičan i veoma primitivan potez. Ali njima na dušu jer hrvatski branitelji iz Benkovca su ponosno i časno obavili svoju dužnost zbog koje su i došli u Vukoviće i Poljanak, i s ponosom se vratili sretno svojim kućama. Jedinstveni su i kažu, učinili bi to opet, stoji u priopćenju koje je potpisao,

Mihovil Mijo Brkić

VEZANE VIJESTI

MONSTRUOZAN SRPSKI ZLOČIN! Ubijeni su samo zato što su bili Hrvati i što su sanjali slobodnu Hrvatsku! Šumara V. Vukovića su četnici u Poljanku rezali motornom pilom.