Subota, 20. srpnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Branitelji HVO-a iz Livna pozivaju premijera Plenkovića da osudi ‘uvaženog gosta Čovića na svesrpskom derneku u Banja Luci’

U subotu, 12. siječnja 2019. godine, održana je zajednička izvanredna sjednica Vijeća udruge i Nadzornog odbora, Udruge branitelja Domovinskog rata HVO, podružnica Livno.

Osudili su prisustvovanje predsjednika HDZ-a BiH Dragana Ćovića, kao i ministra pravde ministar pravde Josipa Grubeša ( također član HDZ BiH) ‘Danu RS’. Ministar Grubeša se naknadno branio te izjavio da “Dan Republike Srpske nije neustavan i obilježava se sukladno zakonu koji su vlasti tog entiteta izmijenile pošto ga je ranije osporio Ustavni sud BiH i zato je optužbe na račun hrvatskih dužnosnika koji su nazočili proslavi 9. siječnja protumačio kao posve neutemeljene.”

Također Dragan Čović ističe da je prisustvovanje rame uz rame s Miloradom Dodikom, čin međusobnog uvažavanja i poštovanja kako bi unaprijedili zajedničke interese, donosi narod.hr.

Priopćenje branitelja sa zaključcima u cijelosti.
“Jednoglasno su usvojeni zaključci u svezi slavljenja osnutka Karadžićeve tvorevine, koja je nastala etničkim čišćenjem Hrvata i Bošnjaka i genocidom nad bošnjačkim narodom u Srebrenici.
Udruga branitelja Domovinskog rata HVO-a Livno nije iznenađena što je Dragan Čović u statusu ‘uvaženoga gosta’ bio na proslavi Republike Srpske, koja je organizirana u znak sjećanja na obilježavanje dana, kada je samozvana ‘skupština srpskog naroda’ proglasila RS, a kojom su upravljali osuđeni ratni zločinci Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić i Ratko Mladić, čiji je sin bio poseban gost na ‘svesrpskom derneku’ u Banjoj Luci.
Gospodine Čoviću, vašim odlaskom u B. Luku na obilježavanje tvorevine koja slavi formiranje srpskog entiteta, koji je nastao etničkim čišćenjem i gdje je ubijeno i protjerano preko 200.000 Hrvata i 350.000 Bošnjaka, počinili ste izdajnički čin prema svome narodu i braniteljima, jer ste nazočili svečanom postrojavanju i dodjeli odličja osuđenom ratnom zločincu Slavku Lisici.
Gospodine Čoviću, vama i vašim sljedbenicama dajemo na znanje, da je osuđeni ratni zločinac Slavko Lisica zapovijedao oklopnim i topničkim postrojbama prilikom napada na Kupres 06.-10.04.1992. i Livno 13. i 23.04.1992., u kojem su poginula 22 hrvatska branitelja, a ranjeno preko 50 naših suboraca na Kupresu, Korićini, Strmici Čelebiću i D. Rujanima kod Livna. Zbog zločina koje je počinio Slavko Lisica bila podnesena prijava za ratni zločin u Livnu. Klanjati se kao ‘uvaženi gost’ takvom zločincu čin je veleizdaje prema hrvatskom narodu i braniteljima.
Gospodine Čoviću, na neustavnom ‘velikosrpskom derneku’ u režiji Milorada Dodika se ne može graditi konstitutivnost i ravnopravnost Hrvata u BiH. Udruga smatra da je to vaš i Dodikov smišljeni čin, kako bi se raspirivala mržnja s ciljem zaoštravanja međunacionalnih odnosa u BiH. Udruga branitelja Domovinskog rata HVO-a nije i nikada neće biti glasilo niti jedne političke stranke, pa niti vas Dragane Čoviću, koji ste nacionalne interese hrvatskog naroda podredili osobnim interesima vas i vama bliskih stranačkih osoba. Braniteljima je nezamislivo, da bilo tko iz hrvatske politike ide u Banju Luku na ‘velikosrpski dernek’, jer je RS bila i ostala tvorevina koja je nastala na genocidu i etničkom čišćenju protjerivanjem stotina tisuća nesrpskog življa, a o čemu su pravorijek dale i međunarodne sudske institucije.
Gospodine Čoviću, nas hrvatske branitelje vrijeđa vaše putovanje na ‘velikosrpski dernek’ koji je organizirao Milorad Dodik, a na kojem se slavilo i veličalo osuđenog ratnog zločinca Slavka Lisicu, kao i vaša objava na Twitteru, jer samo bezuvjetnom osudom i kažnjavanjem osoba koje veličaju osuđene ratne zločince i etničko čišćenje u RS-u, možemo unaprijediti odnose u našoj domovini, a u interesu zajedničke EU budućnosti i prosperiteta svih konstitutivnih naroda. Vaša politika i politika vašeg istomišljenika Milorada Dodika je štetna i zlonamjerna za sve narode, a posebno za Hrvate kao najmalobrojniji narod u BiH.
Udruga branitelja Domovinskog rata HVO-a Livno od Hrvatskog narodnog sabora traži hitno očitovanje, a u svezi slavljenja ‘uvaženog gosta’ Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH i HNS-a na obilježavanju osnutka Karadžićeve tvorevine koja je nastala na genocidu i etničkim čišćenjem Hrvata i Bošnjaka iz RS-a, a posebno, jer je sudjelovao na svečanoj dodjeli odličja ‘neustrašivom ratniku i borcu za slobodu srpskog naroda’, osuđenom ratnom zločincu Slavku Lisici, koji je počinio ratni zločin na Kupresu i Livnu u travnju 1992.
Udruga branitelja Domovinskog rata HVO-a Livno javno poziva Vladu Republike Hrvatske i premijera Andreja Plenkovića, da osude ‘uvaženog gosta’ Dragana Čovića na ‘svesrpskom derneku’ u Banjoj Luci na kojem je dodijeljeno odličje osuđenom ratnom zločincu Slavku Lisici za zločine počinjene u RH, ali i za zločine počinjene na Kupresu i Livnu, jer su se Vlada RH i premijer Andrej Plenković otvoreno stavili na stranu Dragana Čovića na Općim izborima 2018.”, piše u apelu državnom vrhu Hrvatske iz udruge branitelja Domovinskog rata Hrvatskog vijeća obrane.
Podsjetimo, proslavu su bojkotirali gotovo svi diplomati.
Osude političkog vrha Hrvatske
Podsjetimo, osude prisustvovanju našeg veleposlanika su stigle i od ministra obrane Krstičevića i ministra branitelja Medveda, kao i od ministrice vanjskih poslova Pejčinović-Burić koja je opozvala veleposlanika Del Vechia iako je ostalo nejasno zašto on nije imao jasne upute oko hrvatske politike prema tzv. RS, no oprezni su oko davanja izjava oko sudjelovanja HDZ-a BiH te ističu da je autonoman u svojim odlukama.
“Što se tiče Čovića, neću komentirati, a što se tiče nazočnosti veleposlanika RH, koliko mi je poznato, MVEP nije bio upoznat s njegovim boravkom te je zatražilo njegovo očitovanje o nazočnosti. O sankcijama će odlučiti MVEP, ali je to u svakom slučaju neprimjeren postupak, posebice uvažavajući činjenicu da je na tom događaju odlikovan ratni zločinac, pravomoćno osuđen u Hrvatskoj”, rekao je ministar Medved.
Čelnica RS-a prigodom neustavnog Dana Željka Cvijanović odlikovala je više osoba, među njima posmrtno i bivšeg oficira JNA Slavka Lisicu, koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen zbog ratnih zločina na području Šibenika.
Lisica je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Dalmacije,  kao zapovjednik oklopnih i topničkih postrojbi u sastavu Kninskog korpusa u rujnu 1991., temeljem Mladićeva naloga, zapovjedio topničke napade na Šibenik.
Cvijanović je izjavila da je posthumno odličje zaslužio kao neustrašivi ratnik i borac za slobodu srpskog naroda.
Tko je Slavko Lisica?
Lisica je bio general vojske bosanskih Srba, a prije toga je imao karijeru časnika JNA koju je okončao u činu pukovnika u tzv. Kninskom korpusu, kojim je zapovijedao Ratko Mladić.
Presudom Županijskog suda u Šibeniku Lisica je 1998. proglašen krivim za ratne zločine i osuđen na petnaest godina zatvora jer je kao zapovjednik oklopnih i topničkih postrojbi u sastavu Kninskog korpusa u rujnu 1991., temeljem Mladićeva naloga,zapovjedio topničke napade na Šibenik. U tim je napadima poginula jedna ženska osoba, a oštećena je katedrala Sv. Jakova, crkva Sv. Frane, samostan Sv. Frane, Biskupska palača, Nova crkva, tvrđava Sv. Mihovila, Knežev dvor – spomenici kulture I kategorije, crkva Sv. Ane, Palača Šižgorić-Galbijani, kuća Chiabo, zgrada teatra, kuća Iljadica, Mala Logga – spomenici kulture te veliki broj grobova, nadgrobnih ploča i spomenika na starom gradskom groblju. Oštećena je i gradska Vijećnica, crkva Sv. Ivana, crkva Sv. Vida, objekti i oprema TLM “Boris Kidrič”, “Vinoplod-Vinarije”, objekti TEF-a, tvornice plastičnih prerađevina “Poliplast”, “Izgradnje”, RO “Luka”, hoteli “Jadran” i “Krka”, objekti, oprema i 120 vozila “Autotransporta”.
Vrhovni sud Hrvatske presudu Lisici potvrdio je 2001. godine odbivši njegovu žalbu na presudu šibenskog suda.
Slavko Lisica umro je u Beogradu 2013. godine.

 D.K.

Najnovije

Je li u domoljublju spas?

Foto:Katolički tjednik   Nadolazeća skupina Domoljubi za Europu inzistirat će, ma što Bruxelles mislio o tomu, na (nacionalnom) identitetu i suverenitetu. Istovremeno, osovina Moskva - New...

Veliki interes za Thompsonovu novu pjesmu koju je napravio u suradnji s bendom Hrvatske ruže

Iako se na youtubeu bila pojavila nova Thompsonova pjesma pod nazivom "Ako ne znaš šta je bilo", ubrzo je i uklonjena. Društvenim mrežama počele...

U Zagrebu osnovan ZNAMEN – koordinacija zavičajnih udruga Hrvata BiH

Foto:Maxportal   U Zagrebu je održana osnivačka skupština Koordinacije zavičajnih udruga Hrvata BiH koju čine 14 zavičajnih udruga te će svoje zajedničko djelovanje nastaviti pod imenom...

Biblijska poruka 19.7.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Isus – posvemašnja sloboda

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 12, 1-8 U ono vrijeme prolazio je Isus subotom kroz usjeve. Učenici su njegovi ogladnjeli te počeli trgati klasje i jesti. Vidjevši...

Većina u EU parlamentu odbila raspravu o osudi atentata na Trumpa; Bartulica: To je skandalozno

Foto:Ilustracija   Tijekom prve plenarne sjednice EU parlamenta grupacija Patrioti za Europu (PfE), čiji je suosnivač mađarski premijer Viktor Orban i koji su treća najveća skupina...