Branitelji nezadovoljni hrvatskom kinematografijom: “Za propagiranje propale Jugoslavije se uvijek nađe, za ratne filmove nema novca”

U zagrebačkom hotelu Dubrovnik, u organizaciji Centra za inkluziju i potporu u zajednici i Udruge zagrebačkih dragovoljaca branitelja Vukovara održana je iznimno uspjela tribina s nazivom „Branitelji u kulturnom i audiovizulnom prostoru Hrvatske“.

Sudionici tribine Stipe Majić, mr. art. Eva Kirchmayer, Mladen Pavković, Dražen Hrženjak i prof. dr. Josip Jurčević osvrnuli su se na nezadovoljavajuće stanje oko .hrvatske kinematografije vezane uz stvaranje slobodne i samostalne hrvatske države, a poglavito na hrvatski obrambeni Domovinski rat.

Činjenica je da autori koji predlažu snimanje tema iz naše nedavne ratne prošlosti gotovo nikako ne mogu dobiti prijeko potrebna sredstva, a ako im se i da, daje im se „na kapaljke“, dok za dokumentarne i igrane filmove, u kojima se čak i propagira bivša propala Jugoslavije sredstva se manje-više uvijek nađu.

Problem je također što Hrvatska radiotelevizija (HRT) u arhivi ima brojne domoljubne filmove, ali ih tu i tamo prikazuje i to u neprikladnim terminima.

Tribinu je vodila Zorica Gregurić.

– Cilj tribine je pojasniti probleme s kojima se susreću hrvatski branitelji, a kojih itekako ima u kulturnom i audiovizualnom prostoru. Tribinom smo željeli na jedan način doprinijeti vidljivosti branitelja u tom prostoru. Na tribini smo donijeli i jedan zaključak odnosno inicijativu koju ćemo predstaviti nadležnim tijelima državne vlasti, a odnosi se na jedno tijelo koordinacije koje bi donijelo strategiju vezanu uz djela o Domovinskom ratu, ali i o hrvatskim braniteljima – pojasnila je Gregurić dodajući kako je upravo cilj Udruge zagrebačkih dragovoljaca branitelja Vukovara, koja je i inicirala održavanje ove tribine, promicanje i očuvanje vrednota Domovinskog rata okupljanje, zaštita, promicanje, razvitak i unapređenje prava i interesa hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata koji su časno obavljali svoje dužnosti i zadaće u borbi za samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku i članova njihovih obitelji, bez obzira na stranačku, vjersku i nacionalnu pripadnost, zaštita interesa hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata i zaštita interesa članova obitelji smrtno stradaloga, zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, pružanje potpore u izgradnji i razvoju Republike Hrvatske, očuvanje i njegovanje povijesne tradicije iz ratne povijesti Hrvatske države, razvijanje prijateljstva, uzajamnosti i solidarnosti među hrvatskim braniteljima veteranima, stradalnicima i članovima njihovih obitelji te njegovanje tradicije veteranskog pokreta.