Branitelji proglasili Antu Glibotu “Osobom 2017. godine”…Ante je uvijek vjerovao i živio za Hrvatsku!

Stvaranjem demokratske Hrvatske devedesetih godina, Ante Glibota želi ulagati u Hrvatsku, kupuje Croatia records, ali ga "stari drugovi" varaju i pljačkaju i on se vraća u Francusku...

Ante Glibota

Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata 1991. proglasila je jednog od najutjecajnijih intelektualaca iseljene Hrvatske Antu Glibotu „Osobom godine 2017“. Uz prigodni program, to je priznanje danas svečano uručeno laureatu u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.

Priznanje je dodijeljeno Gliboti zbog njegova doprinosa afirmaciji Hrvatske i hrvatskih branitelja. To priznanje dosad su primili Đuro Glogoški, general Mladen Markač i predsjednica Republike Kolinda Grabar – Kitarović.

Na današnji dan 11.01. 1972.g. Ante Glibota je uhićen skupa sa Franjom,Tuđmanom i svim hrvatskim proljećarima, i evo danas je na isti dan proglašen “osobom godine”.

Ante Glibota je rođen 1945. godine u Slivnu kod Imotskoga, nakon sloma Hrvatskog proljeća 1972. godine završava u zatvoru te nakon izlaska odlazi u Pariz gdje stječe svjetsku slavu kao galerist i organizator brojnih međunarodnih izložbi umjetnina i arhitekture u Americi, Koreji, Japanu i Kini.

Stvaranjem demokratske Hrvatske devedesetih godina, Ante Glibota želi ulagati u Hrvatsku, kupuje Croatia records, ali ga “stari drugovi” varaju i pljačkaju i on se vraća u Francusku. Redovito piše javna pisma hrvatskim predsjednicima i premijerima, tražeći lustraciju i reforme društva, a najavljuje i da će svoju bogatu privatnu zbirku umjetnina darovati hrvatskom narodu i otvoriti muzej u rodnom Slivnu.

Ivan Anić čestitao Anti Gliboti

Budući da sam dobio pozivnicu od mog prijatelja Anta Glibote , uz ispriku da zbog opravanih razloga ne mogu nazočiti dodjeli priznanja , napisao sam mu : ” Drago mi je da su su ljudi prepoznali tvoje sebedarje i vječnu ljubav za Hrvatsku ….”

Ja se sjećam davne 1968 . godine , kad je naš rođak Vlade Glibota odlazio u Australiju , te nas pozvao na večeru . U svom pozdravnom govoru Ante je kazao sljedeće ; “Dragi rođače , ti odlaziš iz omražene države i sa stranom putovnicom .Vjerujem da ćeš jednog dana doći u svoju domovinu Hrvatsku i sa našom putovnicom .”
Ante je uvijek vjerovao i živio za Hrvatsku .
Vjerujem da će ubuduće i u svojoj Domovin biti više cijenjen .
Čestitke mom prijatelju Anti, napisao je na FB Ivan Anić.

T.H.