BRANITELJI PROTIV KONCERTA CAJKI NA OTOČIĆU PORED KAŠTELA: “Karleuša može a Jimmy Stanić i Thompson ne?”

Nakon Domovinskog pokreta, protiv koncerata Ace Lukasa, Harisa Džinovića i Jelene Karleuše na otočiću između Splita i Kaštela, Barbarincu, u sklopu festivala “Island of Love”, pobunile su se i braniteljske udruge. 

Predstavnici braniteljskih udruga u srijedu su uputili zahtjev Gradu za otkazivanje koncerata, postavljajući, među ostalim, pitanje tko je dopustio koncerte i tko je pitao građane žele li to, piše Portal grada Kaštela. U srijedu su u Kaštel Sućurcu, prvom Kaštelu, održali sastanak na kojem je sudjelovao i Boško Đonlić, predsjednik Odbora branitelja Kaštela, te su, usuglasivši se, zahtjev uputili gradonačelniku Denisu Ivanoviću.

U dopisu koji su poslali gradonačelniku braniteljske udruge, između ostalog, pišu sljedeće:

“Zašto ste dozvolili koncerte Jelene Karleuše, Ace Lukasa i Harisa Džinovića, srpskih turbo folk izvođača? Zašto vrijeđate osjećaje branitelja i svih koji su u Domovinskom ratu izgubili svoje najbliže? Zašto niste pitali građane da li to žele? Zašto niste pitali branitelje da li ih to vrijeđa? Zašto niste pitali roditelje poginulih da li se pitaju za što su njihova djeca poginula? Znači li vama išta život mladih ljudi? Puna su vam usta branitelja poginulih za datume vezane uz Domovinski rat i pred izbore, ali ovo što radite stvarno nema veze s mozgom.

Stoga zahtijevamo da se otkažu koncerti navedenih izvođača, iz države koja je izvršila agresiju na Republiku Hrvatsku, kao što se, u istoj Hrvatskoj otkazuju koncerti hrvatskog glazbenika i domoljuba Marka Perkovića Thompsona te barda hrvatske glazbe Stjepana Jimmija Stanića”.

Podsjetimo, Domovinski pokret već se ranije pobunio protiv koncerta.

“DP Kaštela – gradonačelniče Ivanović, zašto ste dopustili nastupe Karleuše i Ace Lukasa na Barbarincu? Otočić Barbarinac arheološki je lokalitet s pomorskom i kopnenom arheološkom zonom u Kaštelanskom zaljevu. Omiljeno je izletište Kaštelana,Vranjičana,Solinjana i Splićana. I ovo ljeto postaje mjesto zabave. Island of Love festival na otočiću Barbarincu godinama je bio tehno-partijanerska oaza koja je bila posjećena i zapamćena po dobroj zabavi. Disco otok ove godine ugošćuje Jelenu Karleušu, Acu Lukasa i Harisa Džinovića. Domovinski pokret Kaštela smatra da ovaj glazbeni izričaj ne pripada našem podneblju te da moramo čuvati mediteransku i europsku kulturu kojoj pripadamo”, napisali su na svojoj Facebook stranici iz Domovinskog pokreta. Upozorili su kako smo dužni čuvati kulturno dobro.

“Festival, osim lokalaca, posjećuju mnogi domaći i strani turisti. Glazba oblikuje našu stvarnost i društvenu filozofiju, a navedeni izvođači pripadaju nekom drugom identitetu. Prljavo kazalište otvara festival i nakon njih će tijekom srpnja Kaštelani, Vranjičani, Solinjani, Splićani i brojni gosti slušati Karleušu, Lukasa i Džinovića, bili u tom trenutku na Barbarincu ili ne bili. Glazba se širi zaljevom. Dužni smo čuvati kulturno dobro, a grad Kaštela, koji je izdao koncesiju na zaštićenom kulturnom dobru, trebao bi voditi računa koji će se događaji organizirati na otoku”, piše na njihovoj Facebook stranici.