BRANITELJSKE UDRUGE GDJE STE? PRED NOSOM VAM ŠEĆU ARKANOVCI, ORŽAVAJU SE TITOISTIČKI DERNECI I JOŠ VAS NAZIVAJU FAŠISTIMA I PRIJETE?

 NITKO , NI JEDNE IZJAVE, NITI  JEDNE OSUDE! STRAŠNO!...

ZAR DA VAM NAKON TOLIKO ŽRTAVA I RAZARANJA PRED NOSOM STVARAJU NEKU NOVU JUGOSLAVIJU?
HRVATSKI BRANITELJI JESTE SE ZA OVO BORILI? ZA OBNAVLJANJE BRATSTVA I JEDINSTVA I TITOISTIČKE DERNEKE? ZAR DA VAM NAKON TOLIKO ŽRTAVA I RAZARANJA PRED NOSOM STVARAJU NEKU NOVU JUGOSLAVIJU?

DOGAĐAJI KOJI SU OBILJEŽILI POČETAK MJESECA STUDENOG U REPUBLICI HRVATSKOJ!

U KOJOJ MI TO ZEMLJI ŽIVIMO,DEMOKRATSKOJ REPUBLICI HRVATSKOJ ILI SUROGAT JUGOSLAVIJI?

1.DOGAĐAJ 2. studeni 2018 u REPUBLICI HRVATSKOJ

Milan Bandić ugostio kontraverznog srpskog političara koji je SURAĐIVAO S „ARKANOM“ i  oslobodilačku akciju Oluju nazivao genocidom.

Bandić ugostio Dragana Markovića Palmu: BIO JE BLIZAK S ARKANOM, javnost je sablažnjavao izjavama o generalu Gotovini „Umesto što se bavimo Šešeljom, Marković je predložio da se javnost bavi Antom Gotovinom, koji je, kako je rekao, najveći ratni zločinac posle Drugog svetskog rata i učesnik Oluje, u kojoj je ubijeno i proterano nebrojeno dece, žena…“

http://informer.rs/vesti/politika/208440/palma-dosta-vise-seselju-ajmo-malo-gotovini

Dragan Marković Palma, bivši gradonačelnik Jagodine, a sadašnji predsjednik skupštine toga grada u srpskoj regiji Šumadija, u petak je službeno boravio u Zagrebu, gdje je stigao na poziv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića

Na Facebook profilu  se pohvalio Bandićevim pozivom u kojem stoji da Markovića poziva u goste „Ime SVIH (ČITAJ:NJEGOVIH) Zagrepčana i u svoje osobno’

Marković je poznat kao SURADNIK RATNOGA ZLOČINCA ŽELJKA RAŽNJATOVIĆA ARKANA s kojim je osnovao Stranku srpskog jedinstva, a 1998. POSTAO JE POTPREDSJEDNIK TE STRANKE. Pojedini mediji u Srbiji su pisali kako je bio Arkanov POTRČKO, a u tom kontekstu spominju i narko mafiju:

Eto koga je gradonačelnik glavnog grada Hrvatske Milan Bandić pozvao i ugostio, pred cijelom hrvatskom javnosti.

I nitko ni riječ, ni branitelji, ni HVIDR-a, ni Đakić,  ni silne udruge za ljudska prava, ni Dokumenta, ni Generalski zbor, zbog svog člana generala Gotovine, ni HAZU, 

 NITKO , NI JEDNE IZJAVE, NITI  JEDNE OSUDE! STRAŠNO!

2. DOGAĐAJ 2. studeni 2018. U REPUBLICI HRVATSKOJ:

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen-križa u vukovarskom naselju Lužac u petak je obilježena 27. godišnjica sloma obrane toga prigradskog naselja, u kojem je nakon okupacije bivše JNA i SRPSKIH PARAVOJNIH POSTROJBI 1991. UBIJENO 69 HRVATSKIH BRANITELJA I CIVILA.

Okupacija Lušca smatra se i početkom sloma tromjesečne obrane grada, kada su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi izbili na Priljevo i obalu Dunava, čime su razdvojili hrvatske branitelje Vukovara od branitelja gradske četvrti Borovo naselje.

Uslijedila je velika velikosrpska odmazda koja je bila planirana i smišljena. Izvršile su ju POSTROJBE PREDVOĐENE POBUNJENIM SRBIMA I JNA UZ POMOĆ PARAVOJNIH POSTROJBE ČETNIKA I ARKANOVACA. Najteži i najbolniji dio je bila izdaja domaćih Srba. Oni su izravno prokazali domaće stanovnike, a neki čak i sudjelovali u masakru nad 59 stanovnika Lušca.

Na dan kada su arkanovci pobili 59 stanovnika Lušca, Milan Bandić ugostio je suradnika Željka Ražnjatovića Arkana u glavnom gradu Republike Hrvatske i nikome ništa??? Opća šutnja???

Pa gdje mi živimo hrvatski narode, hrvatski branitelji, hrvatski intelektualci, hrvatski političari, ni riječ svi????

3. DOGAĐAJ 2.studeni 2018. U REPUBLICI HRVATSKOJ:

Umirovljeni biskup Jezerinac: Svijeća je znak vjere u Isusa Krista i znak uskrsnuća

Misu zadušnicu za POGINULE I UMRLE HRVATSKE BRANITELJE u crkvi Svete Mati slobode na zagrebačkom Jarunu predstavio je umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac na Dušni dan, u petak 2. studenoga.

Na Misi su se okupili i potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik i posebni savjetnik predsjednice RH Mate Granić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Drago Matanović, djelatnici Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva hrvatskih branitelja, pripadnici OS RH i predstavnici braniteljskih udruga.

U središtu propovijedi mons. Jezerinca bilo je uskrsnuće. Govoreći o običaju paljenja svijeća na blagdane Svih svetih i Dušnoga dana, biskup je kazao kako je svijeća znak vjere u Isusa Krista i znak uskrsnuća. Citirao je Katekizam Katoličke Crkve i apostola Pavla kao svjedoka Kristova uskrsnuća, kazavši kako je kršćanska vjera u uskrsnuće tijela od početka nailazila na neshvaćanja i protivljenja.

“Mnogi branitelji umrli su s vjerom u prekogrobni život. Na nama je da tu vjeru produbljujemo i da je živimo, izgrađujući domovinu kojoj su temelje udarili pokojni hrvatski branitelji i pokojni predsjednik dr. Franjo Tuđman”, poručio je mons. Jezerinac, dodavši: “Neka duše svih umrlih hrvatskih branitelja nađu mir u Bogu za sve ono dobro što su učinili za domovinu. Oni su žrtvovali svoje živote da sloboda Hrvatske ne bi bila žrtvovana.”

Jedan dio hrvatskih građana ne cijeni uopće tu žrtvu, nego joj se još izruguje i naziva je „ metastazama nekog karcinoma koji je počeo davnih dana“ ( Dalija Orešković.) Koje li bešćutnosti ? Koje li mržnje na stvoritelje HRVATSKE DRŽAVE!

4. DOGAĐAJ 3. studeni 2018. DRUGI REKTORSKI ZBOR ZAPADNOG BALKANA

Veoma čudna,  zabrinjavajuća  i opasna konstrukcija „zapadni Balkan“ kojom se poslužio ni manje, ni više rektor Zagrebačkog sveučilišta Damir Boras!

Pojam „zapadni Balkan“ je izgleda po rektoru Borasu jako rastezljiv. Poznato je da u zapadni Balkan ulaze Srbija, Crna Gora, Albanija,  Makedonija i Kosovo, a Slovenija i Hrvatska kao  članice Europske unije, nikako ne mogu biti zapadni Balkan!

Hoće li reagirati hrvatske intelektualne elite ili će se i dalje sakrivati iza poznate „hrvatske šutnje“?

5-  DOGAĐAJ 4.studeni 2018 OBILJEŽENA  74. OBLJETNICA BITKE KOD KUĆIBREGA  BLIZU BUJA U ISTRI

Na uzvisini kod Kućibrega obilježena je 74. obljetnica jedne od najtežih bitaka iz NOB-e koju su na tom području, na granici Slovenije i Hrvatske, 3. i 4. studenog 1944. godine vodile partizanske jedinice II. brigade 43. istarske divizije, talijanski partizani iz bataljuna “Alma Vivoda” i jedinice slovenskih partizana koparskog područja protiv znatno nadmoćnijih njemačkih i talijanskih fašističkih snaga. U toj neravnopravnoj borbi poginulo je 120 boraca, najviše iz talijanskog bataljuna, a većina ih je sahranjena u zajedničkoj grobnici u obližnjem mjestu Hrvoji, na susjednom uzvišenju u Sloveniji.

U redu je obilježavanje obljetnice velike bitke i odavanje pieteta žrtvama i poginulima. Međutim ono što nikako nije u redu i ne može biti u demokratskome i pluralnom društvu jesu prijetnje neistomišljenicima i pripadnicima drugačijeg svjetonazora!

Valter Flego: Zauvijek nam je dosta fašizma

„Nećemo fašiste u Trstu, nećemo fašiste u Istri, nemojmo imati straha pred strašnim. Pozivam i sve institucije EU-a da nam se pridruže, da to isto kažu vlastima u Trstu i cijeloj Europi, jer Europa je izgrađena na temeljima antifašizma“, poručio je župan Flego.

Pa da podsjetimo župana Flegu na neke neosporne činjenice: Istarski župan Valter Flego ima jako kratko pamćenje, ili uzvikuje  komunističke parole!

IDS, stranka kojoj pripada župan Flego 21. rujna 2010.godine  ugostila je skupa sa Furiom Radinom, Gianfranca Finija, predsjednika neofašističkog MSI i bivšeg  fašističkikog  prvaka  nekih profašističkih stranaka, među kojima je posljednja bila Alleanza Nazionale (Nacionalna alijansa) i to na dan 21, rujna, dan kada je Benito Mussolini prvi puta posjetio Pulu 1920 godine , i tom prigodom, ispričala je pulska revolucionarka Palmira Albanese.“ Prilično njih prisustvovalo je 21. rujna 1920. godine tom događaju kad je u kazalištu “Politeama Ciscutti” Mussoliniju prišao radnik i prilijepio mu“  dvi  triske“ ( pljuske) Mussolini se nije radniku osvetio, jer se izgubio u masi, ali je tom prigodom  izjavio  „Jadransko more treba pretvoriti u jedno jedino more, pod jednim gospodarom i prenositi fašističke orlove preko svih mora…

Taj isti  Fini je u listopadu 1991. godine, uvjetovao talijansko priznanje neovisnosti Hrvatske i Slovenije : ‘…spremnošću Ljubljane i Zagreba da se ponovo postavi pitanje njihovih granica prema Italiji. Naša vanjska politika mora štititi nacionalne interese, a to danas znači prihvatiti dijalog sa svim stranama u jugoslavenskom sukobu da bi se vidjelo tko je od njih spreman priznati talijansko pravo na Istru, Rijeku i Dalmaciju.’

Godinu dana kasnije, 8.studenog 1992. godine isti taj Fini je na protestnom skupu koji se je održao u Trstu pod sloganom ‘Protiv novog Osimskog sporazuma’ optužio tadašnjeg ministra vanjskih poslova Italije Colomba za izdaju talijanskih izbjeglica jer je tadašnja vlada Italije „donijela odluku o prenošenju važenja potpisanih Osimskih sporazuma s nepostojećom državom SFRJ na Republiku Sloveniju i Republiku Hrvatsku“

Tom prilikom Fini je otišao barkom do granice teritorijalnih voda s Hrvatskom i bacio u more stotinjak boca s porukom : „Istro, Rijeko, Dalmacijo – vratit ćemo se“!. Njegova stranka MSI tada je zastupala poziciju da se kao ‘“.. prvo mora poništiti Osimski ugovor, vratiti Trstu „Zonu B“  Zatim… mirovni ugovor kojim je Italija izgubila Istru Rijeku i Zadar i konačno zatražiti povrat Dalmacije …Naš prvi korak je autonomija Istre… gdje bi Talijani dobili veća prava od onih koje im daje Tuđman …ako se ništa ne dogovorimo s Hrvatima …moramo tražiti međunarodnu zaštitu Istre, Rijeke i Dalmacije…“  Fini je u ljeto 1991. godine otišao u posjet Beogradu gdje se je susreo sa Vojislavom Šešeljom i razgovarao o mogućem „razgraničenju“Italije i Srbije u Dalmaciji. Ta dva lika sanjala su talijansko – srbijansku granicu u Dalmaciji!? piše Nino Mogorović .Posljednjih nekoliko godina Fini je „ evoluirao“ toliko da danas zastupa poziciju kako područja koja su Talijani „…napustili tijekom i nakon Drugog svjetskog rata treba oživjeti novim dobom talijanstva…Te su zemlje dio baštine nacionalnog identiteta i tamo treba vratiti našu kulturu, vaše lijepo narječje, sjećanje na domovinu …“

http://www.hkv.hr/izdvojeno/vai-prilozi/m-o/mogorovi-ninoslav/6805-u-pulu-dolazi-talijanski-eelj.html

Znači župan Flego „neće fašiste u Trstu i Istri“ a njegova stranka surađuje sa talijanskim fašističkim strankama, koje još uvijek imaju teritorijalnih pretenzija prema hrvatskom teritoriju Istri, Rijeci, Zadru i Dalmaciji???

Kojeg li licemjerstva i laži???

 Bujski gradonačelnik Fabrizio Vižintin koji je podsjetio da je ovaj skup primjer prijateljstva, zajedništva i suživota susjednih naroda, Slovenaca, Talijana i Hrvata, čiji su se sinovi zajedničkim snagama suprotstavili jednoj od najvećih prijetnji ljudskoj civilizaciji te nam omogućili život u miru i demokraciji.

„Ova je obljetnica prisjećanje na heroje na koje smo ponosni, na sve koji su ovdje pokazali svoju hrabrost, ali i na sve što danas radimo u Istri i razlikujemo se od drugih, što smo sačuvali našu „ fratelanzu“. Ovdje „sloboda, bratstvo i jedinstvo’“nije bila samo krilatica, već način života. Ovdje u Istri rođen je antifašizam, njegove su vrijednosti za nas neuništive i trajne,“ poručio je župan Flego i pozvao na zajedništvo i ustrajnost u radu

Opet župan Valter Flego i bujski gradonačelnik Fabrizio Vižintin imaju selektivno znanje i pamćenje.

Pa da ih podsjetim; Fabrizio Vižintin (IDS) kaže da su se „ njihovi sinovi suprotstavili jednoj od najvećih prijetnji ljudskoj civilizaciji te nam omogućili život u miru i demokraciji“  pa da vidimo kakav su to život omogućili u miru i demokraciji;  A župan Flego kaže „ sloboda, bratstvo i jedinstvo“ nije bila samo krilatica, već način života. Pitam se za koga je vrijedio taj način života? Kome su partizani u Istri donijeli „ slobodu, bratstvo i jedinstvo“ kada su dali pobiti naše istarske rodoljube, narodnjake, domaće ljude?

Rezime žrtava kojima su ONEmogućili svaki život,, a ne samo život u miru i demokraciji, jesu;

  • kolovoza 1947. godine, preklan, prerezanog grkljana ubijen Bl. Miroslav Bulešić,
  • Odveden i bačen u jamu talijanski svećenik Francesco Bonifacio . 11. rujna 1946. – zaustavlja ga neka straža „narodne obrane” i nestaje; tijelo mu nije nikad pronađeno
  • Od 1941. do 1949. godine u Istri je ubijeno 15 svećenika i tri bogoslova.

Na Vergaroli je dana 18. kolovoza 1946. došlo je do velike eksplozije na središnjoj gradskoj plaži u kojoj je poginulo preko 70 osoba, a prema drugim izvorima i više od 110 osoba, među kojima je bilo i 20 djece. Većina tih ljudi ukopana je 23. kolovoza 1946., a spomenik poginulima danas stoji ispred katedrale u Puli.

Bilo je to vrijeme dok je Pula pripadala zoni A pod nadzorom SAD i Velike Britanije (Trst Gorica, Pula), što komunisti -osloboditelji, nisu nikako podnosili.

Nakon eksplozije, nastala je panika i Talijani su počeli masovno iseljavati.  Pogrom Talijana iz Istre, i ne samo Talijana, već i istarskih narodnjaka, djelo je Titovih partizana i komunista, a brojni civili ubijeni su i bačeni u jame poznate pod imenom fojbe.

Iselilo se ili  optiralo je preko 200 000 ljudi iz Istre. Brojke variraju ovisno o izvoru. Napisane su brojne knjige na tu temu i sa talijanske i sa istarske strane. Činjenica je da je Titov komunistički režim kriv za taj drugi egzodus stanovništva  Istre u povijesti!

Ubijeni su, odnosno likvidirani i svi viđeni istarski narodnjaci, koji se nisu htjeli  uključiti u KPJ

Milovan Antun (1907.-1945.)

Rođen je u selu Režanci, župa Svetvinčenat, zauzeti vjernik i ponosan narodnjak, otac mons. Ivana Milovana, biskupa porečkog i pulskog. U miru .Prijateljevao je s mnogim hrvatskim svećenicima te je bio širitelj hrvatskog katoličkog tiska za vrijeme fašističke okupacije, zbog čega je bio progonjen od fašista. Širenje katoličko tiska, napose Katoličkog zidnog kalendara 1944. koji je tiskao Božo Milanović, naići će na žestoku osudu partizanskog vodstva u Istri.  Pojedini partizani su se željeli dočepati i dijela njegova bogatstva te je trebalo sve učiniti da se oslabi moć obitelji Milovan. Oznaši su 22. ožujka 1945. nasilno Antuna odveli iz kuće i ubili. Tijelo nije nikada pronađeno! Poslije je optužnica napisana za medije kako bi se ozloglasilo Antuna i opravdao partizanski zločin. Komunistička zlostavljanja obitelji Milovan nastavila su  se i nakon rata.

Poznatiji narodnjaci stradalnici

  • Pavao Krajša (1888.-1944.) iz Kringe
  • Klarić Marčelo (1897.-1945.) iz Buzeta
  • Legović Marko (1905.-1944.) iz Muntrilja
  • Levak Viktor (1905.-1945.) iz sela Levaki, župa Motovunski Novaki
  • Peteh Mate (1873.-1945.) iz Žminja

Nemoguće je nabrojii sve hrvatske narodnjake koje su partizani likvidirali prije, za vrijeme rata kao i poslije rata. Ivan Grah – župnik u Ližnjanu, donosi stradanja i drugih narodnjaka po istarskim župama. Danas o ovim nevinim ljudima nitko ne govori, mada još u narodu postoje sjećanja što se događalo. Najveći nedostatak u istraživanju je nepostojanje pisane građe. Ono što i postoji je proizvod komunističkog režima. Kako godine prolaze umiru svjedoci i s njima istina!

http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/novosti/987-mucenici-i-zrtve-u-poreckoj-i-pulskoj-biskupiji.html

Iz navedenog je vidljivo, kako istarski župan Valter Flego i bujski gradonačelnik, Fabrizio Vižintin, obmanjuju javnost i šire yugokomunističku propagandu uvijenu u antifašizam, a ustvari ti antifašisti počinili su brojne masovne zločine i nisu se ponašali ništa bolje od nacista i fašista za koje Fabrizio Vižintin kaže da se radilo o „jednoj od najvećih prijetnji ljudskoj civilizaciji“  Kako se vidi jednaka su prijetnja bili i komunisti, iza čije su 70-godišnje vladavine ostale ogromne žrtve.

Stoga je trebao župan Flego ,jer je župan svim stanovnicima Istre, pa i onima kojima su komunisti pobili njihove najmilije, reći;

ZAUVIJEK NAM JE DOSTA SVIH TOTALITARIZAMA !

Nećemo više totalitarne režime! Želimo živjeti u demokratskom društvu, vladavine pravde i jednakih prava za sve stanovnike Hrvatske i Europe!

To je jedino ispravno, a ne podobnost antifašista, a nepodobnost ostalih političkih opcija. Vladavina zakona koji jednako vrijede za sve, a ne po Titovoj uzrečici  „ne treba se držati zakona kao pijan plota“. garancija je očuvanju ljudskih prava , slobode i  ljudskog dostojanstva, a ne antifašizam!  

Piše – Lilli Benčik

Comments are closed.