Srijeda, 24. srpnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Branko iz Baranje koji je u svoju ženu ispalio 14 hitaca dok je visjela s omčom oko vrata ostaje mirno živjeti u Britaniji, za svoj zločin nikada neće odgovorati

Branko Lončar (59) iz Ostrova neće ići u zatvor na četiri godine, zbog pokušaja ubojstva supruge Mirjane sredinom 1994., jer je, kako piše Glas Slavonije, došlo do zastare.

Županijski sud u Vukovaru donio je to rješenje 21. studenoga te će Lončar, koji je 1999. otišao živjeti s djecom u Veliku Britaniju, ondje moći ostati bez straha da će završiti iza rešetaka.

Branko Lončar, bivši vojnik JNA, osuđen je presudom Županijskog suda u Vukovaru 5. listopada 2001. na zatvorsku kaznu od četiri godine zbog pokušaja ubojstva. Presuda je potvrđena presudom Vrhovnog suda od 19. studenoga 2003.
– Kako je osuđenik osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine, za koju je zakonom određeno da zastara izvršenja nastupa protekom 15 godina od pravomoćnosti presude kojom je izrečena kazna zatvora, u ovom slučaju zastara izvršenja gore navedene kazne zatvora nastupa dana 20. studenoga 2018. godine, tj. protekom 15 godina od pravomoćnosti presude Županijskog suda u Vukovaru – navodi u rješenju vukovarskog suda sudac izvršenja Nikola Bešenski.

O Lončaru je 16. ožujka 2015. pisao i britanski list Daily Mail i objavio tekst s naslovom “Muškarac koji je u svoju ženu ispalio 14 hitaca, dok je visjela s omčom oko vrata, ostaje slobodno živjeti u Britaniji nakon što ga je sud odbio izručiti”. Naime, nakon obiteljskog sukoba njegova supruga izišla je iz kuće, popela se na ljestve, stavila omču oko vrata i skočila. Lončar je izišao za njom i ispalio 14 hitaca iz pištolja, tvrdeći da je to učinio ne znajući kamo puca iako je od nje bio udaljen samo nekoliko metara.

Patolog je potvrdio da je žena preminula zbog gušenja, prije nego što su je pogodili hitci iz njegova pištolja, te je Lončar u prvom suđenju oslobođen odgovornosti. To suđenje provedeno je na “srpskom” sudu, u vrijeme okupacije istoka Hrvatske, početkom 90-ih. Nakon što je predmet došao do Vrhovnog suda, drugostupanjski sud vratio je predmet na ponovno suđenje vukovarskom sudu, gdje je Branko Lončar osuđen na četiri godine zatvora, jer je tada više liječnika tvrdilo da je njegova pokojna supruga bila još živa kada ju je ustrijelio.

Obrana njegovih odvjetnika također se temeljila na tome da mu je supruga preminula od posljedica vješanja te da ju je on “slučajno” pogodio. Osuđen je u odsutnosti i sud je izdao međunarodnu tjeralicu, a potom zatražio i izručenje iz Velike Britanije.

Britanski mediji navode da je Lončar 1999. pobjegao s dva sina u Veliku Britaniju te da je zatražio, pa i dobio, azil zbog “antisrpske diskriminacije”, no i zbog toga što će ga sumještani progoniti zbog pucnjave.

Odvjetnici u Velikoj Britaniji uspjeli su ga obraniti od izručenja zbog povrede njegovih ljudskih prava, istaknuvši da ima pravo na obiteljski život s novom partnericom, ženom srpske nacionalosti, u toj zemlji, te da bi bilo “brutalno” vratiti ga u Hrvatsku nakon što je prošlo toliko vremena od samog događaja. Britanski sud dodao je da je tada već imao unuke koji su živjeli u toj zemlji, a godinama je odbacivao zahtjev za njegovo izručenje uz obrazloženje da je sam morao odgajati djecu, nakon što je ubio ženu!? Kada je ponovno uhićen, 2014., pušten je na slobodu uz jamčevinu, a predmet je upućen na Visoki sud u Londonu.

Britanski mediji naveli su i da je sud odlučio ne izručiti ga iako nije vodio baš uzoran život kao britanski državljanin, jer je dobio upozorenje zbog krađe 2012., a 2013. bio je osuđen za napad.

Daily Mail tada je i pronašao Branka Ločara, koji je živio u sjevernom dijelu Londona, te je rekao da ima pravo ostati u Velikoj Britaniji, dodavši: “Hrvatska je opasna – oni me i dalje žele tamo strpati u zatvor.”

Isti britanski list u svom tekstu iz 2015. navodi da Lončar ne živi s partnericom Srpkinjom s kojom je u navodnoj vezi bio od 2006. ta da je nakon dolaska u tu zemlju sa sinovima, 1999., imao problema s alkoholom, piše Glas Slavonije.

D.K.

Najnovije

Penava: Idemo u izmjenu Zakona o grobljima kako bi se uklonili četnički spomenici

Foto:Domovinski pokret   Domovinski pokret već je prije najavio skore izmjene Zakona o grobljima, kojim bi se četnički spomenici, poput onog Vukašina Šoškočanina u Borovu Selu...

Za ubojstvo 12 pripadnika HVO-a u središnjoj Bosni 15 godina zatvora, Hrvati ogorčeni

Žalbeno vijeće Suda BiH pravomoćno je osudilo bivšeg pripadnika bošnjačke Armije BiH na 15 godina zatvora te oslobodilo odgovornosti sedmoricu suboraca za likvidaciju 12...

Bandić: Lako je tebi, ti si u politici!

Foto:Screenshot   Danas smo naletjeli na jedan jako zanimljiv status koji je na svom facebook profilu objavio Tomislav Bandić, zastupnika HRS-a u Skupštini Županije Zapadnohercegovačke pa...

Književnica i braniteljice: Kakvo je to izvještavanje o zločinu u Daruvaru? Jeste li ikad pročitali da je neko kazneno djelo počinio “bivši partizan”

Foto:Teleskop.hr   Ministar Davor Božinović iz Splita se još jednom osvrnuo na tragediju u Daruvaru. Izrazio je sućut obiteljima preminulih i želju za brzim oporavkom. Dodao...

Biblijska poruka 24.7.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Iziđe božanski sijač…

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 13,1-9 ući u lađu: sjede, a sve ono mnoštvo stajaše na obali. I zborio im je mnogo u prispodobama: »Gle, iziđe sijač sijati....