Briselski seljaci dovode prosvjed do EU institucija

Screenshot

Prosvjedi poljoprivrednika iz Francuske šire se Europom. Iako je Europska komisija popustila njihovim zahtjevima i najavila ograničavanje uvoza ukrajinskih proizvoda te ublažavanje ekološke regulative, danas će prosvjedovati u Bruxellesu gdje će se održati i summit čelnika zemalja članica Europske unije.

 

Dok europski lideri prioritetno raspravljaju o pomoći Ukrajini, prema Bruxellesu jure traktori, neki čak iz Francuske. Drugi su stigli još sinoć i zauzeli pozicije. Od ranog jutra traktori trube oko institucija Europske unije, poljoprivredna mehanizacija blokirala je neke od ključnih prometnica koje vode prema srcu Unije. Gnjevni farmeri jajima gađaju Europski parlament, pale gume, kartonske kutije i sijeno.

”Prosvjedujemo protiv toliko europskih pravila, previše za normalno bavljenje poljoprivredom”, rekao je Kevin Bertens, belgijski farmer.

”Pravila su preteška za nas, dok se u Belgiju i Europsku uniju uvozi iz zemalja gdje nema takvih pravila. Preteško nam je normalno se baviti poljoprivredom”, rekao je Kilian Van Meerbeek, belgskij farmer.

Uoči summita EU čelnika, s prosvjednicima se sastao mađarski premijer Viktor Orban.

”Europska je greška što se glas naroda ne shvaća ozbiljno, rekao je Viktor Orban”, mađarski premijer.

Belgijski prosvjedni pokret potaknut je sličnim bijesom u Francuskoj gdje poljoprivrednici već dulje protestiraju, a prosvjed se razmahao posljednjih dana kada su postavili blokade na desetak prometnica oko Pariza. Prijete i blokadom veletržnice s koje se opskrbljuje šire područje francuske metropole. Francuska policija oklopnim je vozilima blokirala prosvjednike na prilazima Parizu, prenosi HRT.

”Dijelit ćemo kroasane, a vi ćete nas pustiti… Vidim da vam nije smiješno… Otvorite kordon kako bismo prošli na svojim traktorima”, rekao je Frank Chardon, francuski farmer.

”Istina je da nam je dosta. Morao sam zaposliti nekoga da radi moj posao na polju jer pola vremena provodim u uredu. Ako ne možemo nastaviti prema Parizu, idemo u Bruxelles”.

Gnjevnim francuskim poljoprivrednicima dojadila je zamorna birokracija. Žale se na sve teže uvjete, nelojalnu konkurenciju iz manje reguliranih zemalja poput Italije i Španjolske, traže bolje otkupne cijene i zaštitu od jeftinijih uvoznih proizvoda iz zemalja s kojima je Europska unija potpisala sporazum o slobodnoj trgovini. Prosvjednici kažu da postaje teže nego ikada dosad pristojno zaraditi jer su porasli troškovi energije i gnojiva nakon sankcija Rusiji.

”To je sustav u kojem se naša zadruga stalno dogovara sa supermarketima, a mi na kraju dobijemo samo mrvice. Svi oni zarađuju, a ono što ostane ide farmeru”, rekao je Louis Veyssi, francuski farmer.

Prosvjeduju i talijanski farmeri u blizini Rima. Oko stotinu traktora i drugih vozila blokiralo je glavnu cestu nedaleko od izlaza s autoceste sjeverno od Rima. Poljoprivrednici su uz policijsku pratnju i polako vozeći svoje traktore ometali i usporavali lokalni promet. Prosvjed je održan četvrti dan.

”Želimo pokazati da smo i dalje važni. Moraju nas slušati; na ovaj ili onaj način. Ići ćemo tako unedogled, sve dok ne postignemo svoje ciljeve, rekao je Federico Martelloni”, talijanski uzgajivač stoke.

”Ovdje sam jer želim sebi osigurati budućnost i osvijestiti populaciju da su posljednjih godina troškovi života porasli za 20 posto jer ljudi poput nas propadaju”, rekao je Simone Panciareschi, talijanski stočar.

Zbog prosvjeda poljoprivrednika francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je da želi odgoditi sporazum o slobodnoj trgovini s južnoameričkim zemljama i da će o tome raspravljati na summitu. I Europska komisija predložila je simbolične ustupke farmerima – ograničenje uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine i veću fleksibilnost u pravilima za odmaranje zemljišta.

”Komisija vjeruje da poduzimanjem ove stabilizacijske mjere možemo pomoći ublažiti pritisak koji naši poljoprivrednici osjećaju kako bismo osigurali da ostanu ekonomski održivi u ovim vremenima velike neizvjesnosti”, rekao je Maroš Šefčovič, potpredsjednik Europske komisije.

Prosvjedi poljoprivrednika svakim se danom šire i u Grčkoj. Diljem Europske unije muči ih isti problem – uvoz iz Ukrajine kojoj je EU ukinuo kvote i carine nakon ruske invazije u veljači 2022. i obnovljeni pregovori o sklapanju trgovinskog sporazuma s Mercosurom koji čine Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj, što je izazvalo nezadovoljstvo poljoprivrednika zbog nepoštene konkurencije.