Britanci tvrde: Rusija i Sjeverna Koreja krše rezolucije o nuklearnom oružju

Britansko ministarstvo obrane

Vladimir Putin i Kim Jong-un sastali su se u rujnu prošle godine na kozmodromu Vostočni na ruskom Dalekom istoku, a čini se kako je taj sastanak urodio širenjem bilateralnih odnosa tih država.

Rusija i Sjeverna Koreja naveliko trguju oružjem, a sada za to, barem tako tvrdi Velika Britanija, postoje i dokazi. Ta je zemlja poslala satelitske snimke komisiji Ujedinjenih Naroda na kojima se jasno vidi kako brodovi „do čepa“ puni balističkim raketama i topničkim streljivom putuju iz sjevernokorejskih u ruske pomorske luke, a sve u sklopu pokušaja pokretanja službene istrage na međunarodnoj razini s obzirom da se tom trgovinom krše sankcije nametnute Rusiji.

Podsjetimo, Vladimir Putin i Kim Jong-un sastali su se u rujnu prošle godine na kozmodromu Vostočni na ruskom Dalekom istoku, a čini se kako je taj sastanak urodio širenjem bilateralnih odnosa tih država s obzirom da je prošlog tjedna i sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Choe Son-hui bio u petodnevnom posjetu Kremlju.

Možda će zvučati čudno, ali ministri vanjskih poslova Sjeverne Koreje i ne putuju tako često, zbog čega je taj sastanak u medijima još više dobio na važnosti. Putin i Choe Son-hui su, barem prema službenom priopćenju, razgovarali o “daljnjem razvoju odnosa dvaju zemalja u svim područjima, uključujući i ona osjetljiva”, prenosi Večernji list pisanje The Guardiana.