Broj zaraženih koronavirusom u svijetu prešao osam milijuna.U malo više od mjesec dana broj se udvostručio

Broj slučajeva koronavirusa u svijetu prešao je osam milijuna, s velikim rastom broja zaraženih u Latinskoj Americi, pokazuju podaci agencije Reuters...

epa08487214 Gravediggers of the Vila Formosa cemetery, the largest in Latin America, exhume old graves to open new spaces for those deceased by COVID-19, in Sao Paulo, Brazil, 15 June 2020. Brazil is currently the second country in the world with the most deaths and cases of COVID-19, only behind the United States, and some specialists consider that it is already the new epicenter of the pandemic. EPA/Sebastiao Moreira

Broj slučajeva koronavirusa u svijetu prešao je osam milijuna, s velikim rastom broja zaraženih u Latinskoj Americi, pokazuju podaci agencije Reuters…

Prvi je slučaj prijavljen u Kini početkom siječnja i do početka svibnja broj zaraženih je skočio na četiri milijuna. Međutim, trebalo je samo pet tjedana da se brojka udvostruči na osam milijuna slučajeva. Globalni smrtni slučajevi iznose preko 434.000, a udvostručili su se u sedam tjedana.

SAD i dalje vodi u svijetu s najvećim brojem infekcija, oko dva milijuna ili 25% svih prijavljenih slučajeva, te sa 116.000 smrtnih slučajeva. Međutim, epidemija najbrže raste u Latinskoj Americi, koja sada čini 21% svih slučajeva.

Broj umrlih u Brazilu od koronavirusa porastao je na gotovo 44.000, prema podacima ministarstva zdravstva, čime je Brazil skočio na drugo mjesto, dok je zaraženih oko 900.000. Međutim, vjeruje se kako su brojke u najvećoj zemlju Južne Amerike daleko veće zbog nedostatka široko rasprostranjenog ispitivanja.

Unatoč ozbiljnosti epidemije, mnoge brazilske države i gradovi započeli su ublažavanje pravila socijalne distancije posljednjih tjedana uslijed sve jačeg umora javnosti i opetovanih zahtjeva predsjednika Jaira Bolsonara da se ekonomija pokrene.

U ponedjeljak je Mike Ryan, stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije za izvanredne situacije, rekao da Latinska Amerika ostaje razlog za zabrinutost.

– Brazil se ne može izdvojiti u Americi. Postoje mnoge druge države poput Meksika, Čilea i drugih, koje su imale značajan broj slučajeva i nastavljaju s porastom epidemije. Opisao bih situaciju u Srednjoj i Južnoj Americi kao zabrinjavajuću, rekao je.

Meksiko je prešao preko 150.000 potvrđenih slučajeva koronavirusa i 17.580 smrtnih slučajeva.

Kina se također, bori sa ponovnom pojavom virusa. Nakon gotovo dva mjeseca bez novih infekcija, u glavnom gradu Pekingu otkriveno je više od 100 novih slučajeva.

– Kina je prošli tjedan prijavila novo izbijanje u Pekingu, nakon više od 50 dana bez ikakvih slučajeva u tom gradu. Sada je potvrđeno više od 100 slučajeva, rekao je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesu.H

D.K.