BRUNA ESIH O CENZURI: Cinkaroši i denuncijatori, oni isti koji razapinju Hrvatsku na stup srama, žele nas vratiti u doba Jugoslavije, doba cenzure i jednoumlja…(VIDEO)

screenshot-Bruna Esih o cenzuri na društvenim mrežama...Upoznata sam i s podatkom da su i samom premijeru RH brisane objave! Jedan državnik, ako se takvim smatra i ponaša, sebi, državi i Vladi na čijem je čelu ne smije dopustiti da ovakve stvari prolaze bez upozorenja i sankcija!

Obraćanje i govor Brune Esih u Hrvatskom Saboru…VIDEO

Poštovani gospodine predsjedniče, poštovani zastupnici i zastupnice,

stanku sam tražila kako bih upozorila na kršenje Ustava i zakona koje se već dva tjedna u potpunosti nesmetano odvija u Hrvatskoj.

U navedenom periodu društvena mreža Facebook nemilice provodi cenzuru nad brojnim intelektualacima, uglednicima, političarima, medijima, pravnim osobama i hrvatskim građanima jer izražavaju stav o nepravednosti i neutemeljenosti haaške presude – što je ujedno i stav Hrvatske Vlade i Sabora – ili tek izražavajući svoje osjećaje i sućut povodom tragične smrti generala Praljka.

Međutim, ističem, ovdje se ne radi tek o automatskom postupanju Facebooka, već o unaprijed smišljenoj, organiziranoj i sustavno provođenoj akciji skupina iz RH koji se ne mogu pomiriti s drukčijim mišljenjem, te koristeći nimalo nenemjerne greške u sustavu Facebooka, pokušavaju kontrolirati i gušiti slobodu izražavanja u RH.

Zloćudno i sustavno prijavljivanje pojedinih objava rezultiralo je time da je Facebook iste izbrisao ili blokirao profile i stranice. Kad su iste neformalne skupine uvidjele da tzv. „greška“ u sustavu funkcionira, krenule su opetovano prijavljivati sve „nepoćudne“ osobe te objave koje s prvim slučajem nisu imale ama baš nikakve veze – ali je Facebook reagirao isto, nakon čega su mnogi profili i stranice u potpunosti ugašeni!

Cinkaroši i denuncijatori, oni isti koji razapinju Hrvatsku na stup srama, koji su izravno doprinijeli haškoj i drugim presudama, koji su generala Praljka naveli da ispije otrov, žele nas vratiti u doba Jugoslavije, doba cenzure i jednoumlja – ovo smatram da nije ništa drugo nego nastavak specijalnog rata protiv Hrvatske, još od dana kad nije niti nastala do danas.

Apsolutno je neprihvatljivo da se u 21. stoljeću u Republici Hrvatskoj u javnom i medijskom prostoru nad bilo kime provodi cenzura.

Podsjećam, Ustav Republike Hrvatske jamči svakom građaninu slobodu mišljenja, izražavanja misli i slobodu govora i tiska i izrijekom zabranjuje cenzuru.
Stoga, brisanje objava i blokiranje profila građana na društvenoj mreži Facebook predstavlja ogledni primjer sveobuhvatne cenzure i izravno kršenje hrvatskog Ustava i zakona.

Upoznata sam i s podatkom da su i samom premijeru RH brisane objave! Jedan državnik, ako se takvim smatra i ako se takvim želi ponašati , sebi, državi i Vladi na čijem je čelu ne smije dopustiti da ovakve stvari prolaze bez upozorenja i sankcija!

Mehanizmi postoje!

Na sličnim primjerima Njemačke i Europske komisije jasno možemo vidjeti da izvršna vlast svojim autoritetom i odlukama može utjecati na tvrtke poput Facebooka da se pridržavaju zakona.

Privatne tvrtke poput Facebooka, Twittera i Googlea obvezne su poštivati hrvatske zakone dok posluju u Hrvatskoj, kao što ih trebaju poštivati sve druge strane privatne tvrtke – trgovački lanci, banke, mediji, teleoperateri, taksi usluge…

Njemačka vlada je još 2015. postigla dogovor s Facebook-om, Twitterom i Googleom da te internetske platforme trebaju provoditi njemačke zakone kad posluju u Njemačkoj, a ove godine definirali su i sankcije za njihovo nepridržavanje.

Europska komisija je ove godine također izrekla kaznu Googleu – privatnoj kompaniji sa sjedištem izvan Europske unije – jer se nije pridržavao zakona EU o tržišnom natjecanju.

Stoga, apeliram na Vladu premijera Plenkovića da osigura da društvene mreže i internetske platforme, poštuju hrvatske zakone i Ustav koji svakome jamče slobodu izražavanja i da se prekine sad već doista vrlo zabrinjavajuće provođenje cenzure nad hrvatskim građanima.

Jednako tako, tražim od saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije da održi tematsku sjednicu na ovu temu cenzure od strane Facebooka.

Nakon 28 godina odrastimo u ozbiljno i demokratsko društvo. Ponašajmo se u skladu s vlastitim zakonima i Ustavom te budimo beskompromisni u zahtijevanju i traženjima od drugih da čine isto, kaže Esih!

A.K.