Bugarski Ustavni sud presudio: Istanbulska konvencija je protuustavna!

Ustavnom sudu je problematično što jednom ratificirana i objavljena Konvencija kada stupi na snagu postaje nadređena nacionalnom zakonodavstvu s kojim nije u skladu...

Bugarski ustavni sud presudio je 27. srpnja da je Istanbulska konvencija u suprotnosti s bugarskim Ustavom, prenosi portal The Sofia Globe

Iako je vladajuća stranka GERB na čelu s premijerom Borrisovim zastupala ratifikaciju, pod pritiskom koalicijskog partnera (Ujedinjeni patrioti) te oporbe poslali su pitanje o ustavnosti Konvencije Ustavnom sudu, očekujući kako će Sud potvrditi njihovo pozitivno stajalište glede Konvencije.

Ustavni sud je tako na temelju zahtjeva 75 parlamentarnih zastupnika koji su u travnju ove godine zatražili da se ocijeni ustavnost Istanbulske konvencije, odnosno je li ona u skladu s čl. 46. Ustava koji određuje brak kao “slobodnu zajednicu žene i muškarca”, presudio kako je Konvencija suprotna bugarskom Ustavu.

Ratifikacija Konvencije, koja je Parlamentu predložena početkom ove godine, ne samo da je naišla na snažno protivljenje zastupnika vladajuće koalicije, već i od najveće oporbene stranke – socijalista, koji su zahtijevali plebiscit glede Konvencije, te Bugarske pravoslavne Crkve i šire javnosti.

“Definiranjem roda kao društvenog konstrukta u Konvenciji, spolne granice muškaraca i žena se relativiziraju, a ako društvo izgubi sposobnost razlikovanja žene i muškarca, borba protiv nasilja nad ženama ostaje samo formalna, ali neispunjena obveza.”, stoji u odluci koju je podržalo osam ustavnih sudaca, dok je njih četvoro bilo protiv.

Ustavni sud je utvrdio kako odredbe čl. 3. i 4. Konvencije, na koje nije moguće staviti rezerve, nameću nove “rodne” koncepte koji su u suprotnosti s Ustavom.

“[Konvencija] otvara put za uvođenje koncepta ‘roda’ i ‘rodnog identiteta’, što će zahtijevati uspostavljanje postupaka kojima se omogućuje pravno priznanje ‘roda’ različitog od spola, što je u suprotnosti s Ustavom”, naglašeno je u odluci.

Ustavnom sudu je problematično što jednom ratificirana i objavljena Konvencija kada stupi na snagu postaje nadređena nacionalnom zakonodavstvu s kojim nije u skladu. Na temelju navedenih, ali i drugih argumenata detaljno razrađenih u odluci, Ustavni sud je presudio kako Istanbulska konvencija sa svojim sadržajem nije u skladu s bugarskim Ustavom.

Podsjetimo kako je Hrvatski sabor, pod pritiskom premijera Plenkovića i njegovog koalicijskog partnera HNS-a te SDP-a i njima bliskih udruga, 13. travnja sa 110 glasova “za”, 2 “suzdržana” i 30 “protiv” ratificirao Istanbulsku konvenciju, unatoč snažnom te argumentiranom protivljenju velikog dijela građana, znanstvenika, stručnjaka, političara, udruga te Katoličke crkve i drugih vjerskih zajednica.

A.G.

Comments are closed.