Četvrtak, 18. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Čačić i Radić komentirali rezultate ankete o rejtingu uoči izbora

Foto:Screenshot/HRT

 

Postoji li tajna ljubav između Domovinskog pokreta i predsjednika Republike Zorana Milanovića te je li istina da je u SDP-u zbog suradnje s Reformistima došlo do sukoba, za HRT-ov “Studio4”, otkrili su Mario Radić iz DP-a i Radimir Čačić iz Reformista. Osvrnuli su se i na glavne teme koje su u fokusu njihovih programa.

Mario Radić iz Domovinskog pokreta komentirao je medijske glasine o “tajnoj ljubavi” njegove stranke i predsjednika Zorana Milanovića.

– To je krenulo iz jednostavnog razloga što je predsjednik Milanović bio tri ili četiri puta u posjetu Vukovaru, protokolarno. U tim susretima se naš predsjednik stranke rukovao s gospodinom Milanovićem. Istog se trenutka iz stožera stranke na vlasti stvara neki dojam da će DP biti u koalciji s gospodinom Milanovićem, rekao je.

– Ja ću odmah to demantirati u potpunosti i odgovoriti protupitanjem. Gospodin Anušić je bio barem duplo puta više s gospodinom Milanovićem. Znači li to da će taj dio HDZ-a ići u koaliciju s Milanovićem, kazao je.

Kako kaže, petorica njihovih članova su bili na prosvjedu kada je Milanović stavio dvojezične ploče u Vukovar.

Čačić: Anketa je jasna; Radić: Direktor anketne kuće u predsjedništvu Suverenista

Radimir Čačić iz Reformista komentirao je rezultate nove ankete koja im daje 6,5% te zagarantirani mandat u III. izbornoj jedinici.

– To je jedna od rijetkih koja je doživjela malu promjenu. To su tri županije, Međimurska, Varaždinska i Krapinsko-zagorska. Anketa jasno govori o stanju prije i poslije pojave Zorana Milanovića. Prije pojave je potpuno jasno da smo mi, kao nositelji liberalne koalicije imali 6,5%, jasan mandat. Iza nas su bili Matija Posavec i Možemo, rekao je.

Sada, kako kaže, “ulaskom u koaliciju potvrđuje se sedam mandata” te se cilja i na osmi.

Radić se nadovezao na rezultat ankete te doveo u pitanje njenu autentičnost.

– Javnost treba znati da je to anketa koju radi direktor anketne kuće koji je član predsjedništva Suverenista koji su u koaliciji s Mostom. Komentator koji je komentira radi također s tim istim Suverenistima i Mostom u kampanji. Toliko o objetkivnosti te ankete, dodao je.

Upitan je li točno da je gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj odustao od kampanje te se uvrijedio zbog suradnje SDP-a s Reformistima, Čačić je odgovorio potvrdno.

– Trinaesto mjesto sigurno nije prolazno. Kad sam ja nosio listu, dobili smo 10, granično 11. Davno su prošla ta vremena. Ja mogu proći samo preferencijalno. Svi oni koji smatraju da trebam biti u Saboru će za to glasati. Bosilj je trebao biti peti, očito je želio biti prvi umjesto Siniše Hajdaša Dončića. Nije mogao, jer je Hajdaš Dončić puno duže u politici. Očito ambicije nemaju granice, ustvrdio je.

Koalicija sa Sinčićem i Kolakušićem

Radić je komentirao odluku da DP uđe u koaliciju s Mislavom Kolakušićem i Ivanom Viliborom Sinčićem, ustvrdio je kako se slažu oko mnogih stvari.

– Što se tiče Kolakušića, mi se slažemo u puno stvari, to je suverenizam, borba protiv zelene pošasti koja nam se nameće te oko antimigrantske politike. Znam da ćemo polučiti dobar rezultat, rekao je.

Odgovorio je i na pitanje o eventualnom nezadovoljstvu koje se pojavilo zbog sastavljanja lista.

– Zna gospodin Čačić, a i svi drugi da liste nije lako praviti. Ima razočaranih, zadovoljnih i prezadovoljnih. Mi smo se tako odlučili i to je to. Nema nekih disonantnih tonova kod nas, kazao je.

Radić: Demografski slom u fokusu programa; Čačić: Demografija prvi zadnji korak

Govoreći o tome što je u fokusu DP-a kada se radi o programu, Radić je istaknuo sigurnosna i demografska pitanja kao ona na koja bi se najprije trebalo odgovoriti.

– Mi to govorimo već minimalno četiri godine. Za vojni rok smo govorili dvije godine da treba uvesti u Hrvatsku pa smo bili ismijavani godinu i pol dana pa su sad svi krenuli pričati da je vojni rok neizbježan, podsjetio je.

– Što se tiče lista, to je pokušaj prevare birača, ali naš narod zna tko je sve vrijeme radio kako treba. Nama je demografski slom glavna tema i u našem programu će sve biti sve mjere za sprječavanje demografskog sloma, kazao je.

Čačić se složio s Radićem te ustvrdio kako dječji doplatak mora postati pravo.

– Podržavam što je rekao gospodin Radić. To samo pokazuje da ideologije s ključnim problemima ove zemlje nemaju nikakve veze. Demografija je apsolutno prvi i zadnji korak koji hrvatska politika mora poduzeti. Dječji doplatak ne može biti socijalna mjera, to mora biti pravo, dodao je, piše HRT.

Najnovije

DIP: HDZ 64, ‘Rijeke pravde’ 42, Domovinski pokret 13, Most 9 mandata

DIP je objavio preliminarne rezultate parlamentarnih izbora na uzorku od 58,78% obrađenih biračkih mjesta.   Prema prvim preliminarnih rezultatima HDZ osvaja 64 mandata,  SDP-ova koalicija “Rijeke...

Mario Radić: Mi smo zadovoljni, ali mislim da ćemo dobiti  i još koji mandat više

Foto:Screenshot/HRT   Prema prvim izlaznim anketama, Domovinski pokret i partneri osvajaju 13 mandata. Kada su izašli prvi rezultati, u dvorani se prolomio pljesak. - Mi smo zadovoljni,...

Nove izlazne ankete: HDZ 59, ‘Rijeke pravde’ 43, DP 13, Most 11, Možemo 10…

Točno u 19 sati zatvorena su birališta u Republici Hrvatskoj, a u isto vrijeme objavljene su i prve izlazne ankete koje je provela agencija...

Rakitić: ‘Hajduk je uvijek uz mene, fantastičan bi bio povratak Modrića u Dinamo’

Foto:Instagram   Legendarni bivši hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić dao je zanimljiv intervju za Zagreb.info. Rakitić, koji je s reprezentacijom Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018....

Dubai pogodila najveća olujna kiša u povijesti

Foto:Screenshot/HRT   Dubai, financijsko središte Bliskog istoka, paralizirala je najveća olujna kiša u povijesti. Poplave koje su pogodile Ujedinjene Arapske Emirate odnijele su jedan život, a...