Subota, 13. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

CAJKAŠKA KULTURA: Sramotno posrnuće današnje hrvatske mladeži, naroda i države

Zagrebački Večernji list objavio je nedavno (13. listopada), Billboardovu listu 20 najslušanijih pjesama koje uglavnom slušaju mladi u Hrvatskoj. Među njima je 13 srpskih, 6 srpsko-bošnjačkih i samo jedna, uvjetno rečeno, hrvatska – ‘Mamma mia’ nekakvog repera Grše. Ako vas to nije dovoljno šokiralo, pogledajte na popisu imena najpopularnijih izvođača među mladim ‘domoljubima’ u današnjoj, ‘europskoj’ Hrvatskoj – Aleksandra Prijović, Džejla Ramović, Đekson i Coja, Designerica i Pljugica, Henny i Breskvica, Jala Brat i Buba Corelli, Biba i Seksi, Sajfer, Relja, Torinao…

Ni naslovi pjesama, ili bolje rečeno onoga što ti srpsko-balkanski ‘estradni umjetnici’ kokodaču i jauču, nisu ništa manje bizarni ni nakazni – Dam dam dam, Padam, Djuskaracc, Flecc, Mercedecc, Marakesch, Problema, Psiho, … – dok tekstovi najčešće obrađuju teme nasilja, prostitucije i narkomanije, što se očito nameće kao uzor mladima u Hrvatskoj.

Fenomen Prijović

Koliko se ta vrsta glazbene ‘kulture’, bolje reći prostačke izopačenosti u najgoroj formi ukorijenila među hrvatskom mladeži, ali i u običnom puku, pokazuje činjenica da je srpska folkerica Aleksandra Prijović za svoj koncert u Zagrebu uspjela rasprodati pet puta Arenu.

Uz dužno štovanje prema pokojnom Oliveru, kada bi sutra uskrsnuo, sumnjam da bi mu to pošlo za rukom. Dotle smo došli. Treba li, dakle, boljeg dokaza kako je ‘progresivna’ hrvatska mladež, koja danas oduševljeno pjeva i pleše po notama Beograda, u smislu domoljublja, kućnog odgoja, obrazovanja, glazbene i opće kulture, dotaknula balkansko dno?

Taj trend osjeća se sve više, a kakve će učinke i posljedice po Hrvatsku i način života u njoj proizvesti, nije teško predvidjeti. Prijatelj s kojim sam prošli tjedan raspravljao o ‘fenomenu Prijović’ reče mi u šali – Ono što su litije uradile u Crnoj Gori to će cajke uraditi u Hrvatskoj. Nisam baš siguran da se šalio.

No nije problem u nastupima srpskih cajki i folkera u Zagrebu i po Hrvatskoj, koji u multikulturnom društvu, kakvim sve više postaje i hrvatsko, imaju svoju publiku. Problem je u tome što se preko poplave takvih koncerata, koje prate bombastične promocije u ‘hrvatskim’ medijima i na društvenim mrežama, mladim naraštajima Hrvata želi nametnuti lažni osjećaj da je ta, bezvrijedna srpsko-balkanska glazbena ‘kultura’ sa zavodljivim elementima prostitucije, i njihova vlastita.

Problem je u tome što će, ako hrvatska mladež koja danas živi slobodno u svojoj vlastitoj državi, postane naivni talac ‘bivših’ manipulatora i ponovo se zapetlja u Žikino kolo ‘svi smo mi isti’ zloslutnog jugoslavenstva, Hrvati postati narod samouništenja.

Problem je u tome što ofenziva tog toksičnog glazbenog otpada s istoka, koja već duže vremena u valovima zapljuskuje Hrvatsku, nije ostala bez zapaženih rezultata: ”Mladi Hrvati sve više vole slušati srpske cajke i bosanske repere dok ih domaća glazba malo zanima” (Slobodna Dalmacija, 20. kolovoza 2019.).

Ironično je i zapravo paradoksalno da su takav uspjeh kod mladih Hrvata za vrijeme bivše zajedničke države u Beogradu mogli samo sanjati.

“Zagreb je veći Balkan od Beograda…”

Da je plan ‘spontane’ srbizacije i balkanizacije mladih u Hrvatskoj napredovao mnogo više i brže nego se u Beogradu nadalo, potvrdila je negdašnja striptizeta, a danas popularna srpska reperica, Mimi Mercedez. Nakon euforičnog dočeka na koncertu u Zagrebu potkraj prošle godine ona je ‘raspamećenoj’ hrvatskoj mladeži oduševljeno uzviknula – ”To Balkanci moji! Ovo je najsretniji dan u mom životu. Ne mogu vjerovati u što se Zagreb pretvorio. Postao je veći Balkan od Beograda!” (Jutarnji list 23. listopada 2022.).

Treba biti prilično naivan pa ne znati koliko to šteti budućnosti današnje hrvatske države i čiji se interesi time ostvaruju.

Malo se koja zemlja u Europi može pohvaliti tako bogatom riznicom autentične i raznovrsne glazbene kulture i baštine kao Hrvatska, toliko sjajnim nacionalnim jukeboxom dopadljivih i nezaboravnih uspješnica istinskih glazbenih umjetnika, koje oduševljavaju kulturne ljude širom svijeta. I ne samo Hrvate. S druge strane, na srpske cajke pale se samo mentalni Balkanci i polusvijet u ‘Regionu’. Nažalost i sve više mladih Hrvata kojima je ‘kul’ vlastite glazbene vrijednosti bacati pod noge razdrljenih srpskih cajki, nadrogiranih repera i transrodnih mutanta koji prostituiraju ideju zdravog i moralnog života.

Kada vam se budući naraštaji tako ponašaju, onda je to znak da Hrvatska gubi čvrsto tlo pod nogama. S mladima odgojenim na takvoj ‘kulturi’, Hrvatska će postupno gubiti vlastiti identitet, snagu, napredak i budućnost. Ako je takvih svakim danom sve više, onda se ne smijemo čuditi ni buniti što u očima Europe i civiliziranog svijeta sve više postajemo primitivno balkansko pleme.

Destabilizacija mekom moći

Razočaravajuće je gledati kako jugonostalgija i maligni srpski utjecaj prodiru u sve pukotine mlade hrvatske države potkopavajući i rušeći njezine temelje. ‘Nevidljivo’ i ustrajno. Tu se očito radi o konspirativnom, korak po korak, stvaranju ‘srpskog sveta’ ili nove Jugoslavije, koja će ako zaživi, kada Srbija eventualno uđe unutar EU, imati već viđene pogubne učinke i posljedice po hrvatski narod. Sve se to događa u sklopu podmuklog propagandno-hibridnog rata, koji protiv uspjeha i ugleda današnje hrvatske države na svim frontovima i svim sredstvima meke moći, osvetoljubivo vodi novi srpski vožd – Aleksandar Vučić.

Frustriran porazom u oružanoj agresiji na Hrvatsku, čim je prigrabio vlast u Srbiji, skupa sa svojim suborcima pokrenuo je ‘specijalnu operaciju’ koja se bazira na brižljivo isplaniranim i do u tančine razrađenim planovima dugoročne destabilizacije, balkanizacije i srbizacije Hrvatske tzv. mekom moći.

Destabilizacija se temelji na laganom i postupnom miješanju u unutarnje stvari i širenju malignog (veliko)srpskog utjecaja na svim područjima javnog života i u ključnim institucijama koje oblikuju hrvatsko društvo. Na stvaranju uvjeta za zbunjenost, nezadovoljstvo, međusobne svađe i beznađe, jer samo međusobno posvađeni, malodušni i dezorijentirani Hrvati, mogu biti učinkovito oruđe u njihovim rukama.

Dobro podmazanoj Vučićevoj mašineriji za širenje utjecaja i subverzivnog djelovanja ‘na našim prostorima’ potrebna je, dakle, iznutra nesređena, posvađana i nezadovoljna Hrvatska jer su to idealni uvjeti za sve vrste manipulacija i okretanja naroda protiv vlastitih interesa. Zato preko svojih krtica u dubokoj državi, preko ‘bivših’ službi i petokolonaša, preko medija, društvenih mreža i korisnih budala, snažno potiču stvaranje što jadnijeg stanja i ozračja u hrvatskom društvu.

Za ozdravljenje hrvatskog naroda potrebno je političko, mentalno i moralno čišćenje svega onoga jugobalkanskog što mu se nataložilo u prošlosti i što ga zagađuje u sadašnjosti. Sada konačno, u svojoj vlastitoj državi, moramo jednom zauvijek raščistiti s avetima jugoslavenstva i velikosrpstva kako nas to ne bi ponovno odvelo u bivše nesreće i sluganstvo.

Ne smijemo to dopustiti. Dok još nije kasno. Moramo se boriti da nam nova velikosrpska dominacija ‘Regionom’ preko ‘srpskog sveta’ ne promijeni europsku uljudbu, naše vlastite vrijednosti i način života po kojima smo do sada bili prepoznati. Da nas, kako znakovito reče Cohen, ‘naš neprijatelj ne učini jednakim sebi’.

Željko Dogan/HKV

(preneseno u skraćenom obliku)

Najnovije

Domovinski pokret – kamen koji odbaciše graditelji

Piše: Josip Milić   Predizborna kampanja ulazi u svoju završnicu. Ostalo je još svega nekoliko dana do predizborne šutnje i izbora. Umjesto da se, kako se...

Producent filma ‘Zvuk slobode’ kod Meloni: Žene osnažene od Boga mijenjaju svijet

Foto:Eduardo Verastigui   Eduardo Verastegui, producent filma Zvuk slobode, susreo se u Rimu s talijanskom premijerkom Georgiom Meloni s kojom, kako kaže, dijeli iste stavove po...

Hrvatsku nismo dobili na lutriji da bismo se s njom kockali

Razgovarao: glavni urednik Vlado Kolak   Karolina Vidović Krišto tijekom protekle četiri godine u Saboru izgradila je reputaciju odlučne i hrabre političarke. Rođena u Vukovaru, ali...

Izrael povukao većinu postrojbi iz Gaze zbog priprema za napad na Rafah

Foto:Wikimedia Commons   Dok se pripremaju za moguću iransku odmazdu zbog smrti višeg generala i šest drugih časnika u Damasku, Izraelci su povukli većinu postrojba iz...

Ukrajina na rubu snaga, Kremlj udara sve jače, dramatično upozorenje američkog generala: Ovo je ili-ili!

Foto:Screenshot/Youtube   Ukrajina je u četvrtak izvijestila o novim masovnim ruskim napadima. Ukrajinske vlasti izvijestile su o eksplozijama na sjeveroistoku, jugu i zapadu zemlje u četvrtak...