Capak o uvođenju novih epidemioloških mjera za ugostitelje i početku cijepljenja protiv gripe

Tiša glazba u kafićima i barovima...

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak komentirao je uvođenje novih epidemioloških mjera za ugostitelje…

Mjere koje će Nacionalni stožer donijeti, odnosit će se na tišu glazbu u ugostiteljskim objektima, te pripremu funkcioniranju ugostiteljstva u zimskom razdoblju, kada većina vanjskih terasa nije u funkciji.

Tiša glazba u kafićima i barovima

“Bučnija glazba uzrokuje da gosti ugostiteljskih objekata moraju stajati bliže jedni drugima, ukoliko žele razgovarati i samim time ne mogu održavati potrebnu distancu. Osim toga da bi nas sugovornik čuo, moramo glasnije razgovarati i to svakako pospješuje širenje virusa”, komentirao je Capak uvođenje novih epidemioloških mjera za ugostitelje u Dnevniku Nove TV.

To je samo jedna od mjera

“Osim toga moramo razgovarati s ugostiteljima o načinu rada u zimskim mjesecima s obzirom da većina terasa neće biti otvorena i gostima će na raspolaganju biti isključivo unutarnji prostor kafića i barova,”dodao je Capak.

Navodi da se već pisalo o povezanosti širenja koronavirusa s razinom buke. “Ne znam je li to netko primijenio, ali stvar je logična. Ako je veća buka, ljudi prilaze bliće i govore glasnije”, dodao je Capak.

Kaže kako je bitna i vlažnost zraka u prostorima. “Osim provjetravanja bitna je i vlažnost zraka. U prostorima koji se griju zrak je suh. Sluznica našeg respiratornog sustava je građena tako da treba biti uvijek vlažna”, kazao je Capak.

“Ako se osuši u suhom prostoru disanjem, to ju oštećuje pa može doći do naseljavanja virusa i bakterija”, objasnio je Capak.

Cijepljenje protiv gripe kreće u listopadu

Uskoro kreće cijepljenje protiv gripe. “Mi smo ove godine naručili puno više cjepiva nego prošle godine i još tražimo načina da naručimo dodatne količine”, kazao je Capak.

“Naručeno je 700.000 doza, a uzeli bi još barem 100.000 ako to bude moguće. Pustili smo glas da tražimo dodatne doze gripe. Iako je ovo već dodatna doza jer smo inicijalno naručili 460.000 doza u prvom mjesecu kad smo imali priliku naručivati. Tada nismo znaliza epidemiju i pandemiju”, objasnio je Capak.

“I ljekarne su nabavile 100.000 doza. Cjepljenje će krenuti odmah po dolasku cjepiva, obećano nam je da će cjepivo krenuti u drugom tjednu listopada. Nakon toga odmah kreće cijepljenje”, zaključio je Capak.

T.H.