Srijeda, 24. srpnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Černy za Braniteljski portal: Ljubav prema domovini i braniteljima su motivi mog političkog angažmana

U Intervjuu za Braniteljski portal Vedran Černy kazao je, među ostalim, kako se politički angažirao zbog ljubavi prema domovini i braniteljima te kako je njegov angažman usmjeren na poboljšanje uvjeta za hrvatske branitelje, gdje mi je glavni cilj pronalazak nestalih hrvatskih branitelja, te naplata ratne štete od agresora države Srbije. Smatra kako je ključno očuvati hrvatski nacionalni identitet i suverenitet, te osigurati da naši branitelji dobiju zasluženu podršku i priznanje.

 

Razgovarao: glavni urednik Vlado Kolak

  1. Dobrodošli gosp. Černy. Za početak, možete li nam reći nešto više o sebi i vašem političkom angažmanu?

Rođen sam u Zagrebu 1969. godine, u obitelji sveučilišnih profesora, gdje su obrazovanje, integritet i odgovornost prema zajednici uvijek bili na prvom mjestu. Kao dijete rastao sam u okruženju koje je cijenilo znanje i predanost radu za opće dobro.

U Domovinski rat uključujem se zajedno s pokojnim bratom na samom početku, ostavljajući studij kako bih branio našu domovinu.  Tijekom rata bio sam zapovjednik specijalne postrojbe Vojne policije s kojom sam prošao veliki dio ratišta  Jedan sam od zapovjednika u prvoj oslobodilačkoj  operaciji u Domovinskom ratu naziva „Otkos „u zapadnoj Slavoniji,  te sam ranjen i šezdesetpostotni sam invalid rata. Prije umirovljenja bio sam djelatna vojna osoba u Hrvatskom vojnom učilištu.  Nakon umirovljenja 1997. godine, posvetio sam se radu s braniteljima, svojim suborcima u Udruzi hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata u svojstvu predsjednika UHBDDR Podružnice zagrebačke.

Politički sam bio aktivan u Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) i jedan sam od osnivača stranke. Aktivno sam sudjelovao u kreiranju zakona o pravima hrvatskih branitelja. Zbog neslaganja s određenim politikama HDZ-a, a posebno zbog koalicije s SDSS-om,   odlučio sam se pridružiti Domovinskom pokretu, gdje nastavljam svoj politički angažman i kandidiram se na izborima, kako bih uz svoje stranačke kolege pokušao zaustaviti ulazak SDSS ponovno u Vladu RH.

Poznat sam po svojim čvrstim stavovima o pravima branitelja, zaštiti nacionalnog identiteta. Moj angažman usmjeren je na poboljšanje uvjeta za hrvatske branitelje, gdje mi je glavni cilj pronalazak nestalih hrvatskih branitelja, te naplata ratne štete od agresora države Srbije. Smatram da je ključno očuvati hrvatski nacionalni identitet i suverenitet, te osigurati da naši branitelji dobiju zasluženu podršku i priznanje.

 

  1. Što vas je motiviralo da se kandidirate za Sabor na listi Domovinskog pokreta?

Kandidatura na listi Domovinskog pokreta inspirirana je dubokom željom da  aktivno doprinesem očuvanju i promicanju vrijednosti koje su temelj hrvatskog društva i identiteta. Moja motivacija proizlazi iz nekoliko ključnih razloga:

Ljubav prema Domovini

Osjećam snažnu ljubav prema Hrvatskoj i želju da svojim angažmanom doprinesem njenom boljitku. Domovinski pokret zastupa vrijednosti koje su meni izuzetno važne, poput suvereniteta, domoljublja i očuvanja hrvatske kulture i tradicije. U vremenu kada mnogi nastoje umanjiti važnost nacionalnog identiteta, smatram da je ključno očuvati našu povijest i vrijednosti.

Briga za branitelje

Kao osoba koja iznimno cijeni žrtvu hrvatskih branitelja, osjećam obavezu da se borim za njihova prava i interese. Vjerujem da Domovinski pokret ima jasan i snažan stav prema zaštiti i unapređenju prava branitelja. Branitelji su stup našeg društva i zaslužuju posebnu pažnju i podršku.

Transparentnost i poštenje

Domovinski pokret se zalaže za transparentno i pošteno upravljanje državom, bez korupcije i nepotizma. Vjerujem da je to ključ za izgradnju pravednog društva u kojem svaki građanin ima jednake mogućnosti. Potrebno je vratiti povjerenje građana u institucije i osigurati da naši politički predstavnici djeluju u interesu naroda.

Snažna gospodarska vizija

Domovinski pokret ima jasnu viziju za gospodarski razvoj Hrvatske, s fokusom na poticanje domaće proizvodnje, stvaranje novih radnih mjesta i održivi razvoj. Smatram da je gospodarska stabilnost temelj za napredak cijelog društva. Potrebno je podržati naše poduzetnike i poljoprivrednike, te smanjiti ovisnost o uvozu.

Očuvanje nacionalnog identiteta

U vremenu globalizacije, važno je očuvati naš nacionalni identitet, jezik, kulturu i tradiciju. Domovinski pokret aktivno radi na očuvanju tih vrijednosti, što smatram izuzetno bitnim za buduće generacije. Naša djeca trebaju odrastati svjesna svojih korijena i ponosna na svoju domovinu. Samim time potrebno je zaštiti granice naše Domovine zbog ilegalnog ulaska imigranata, te osigurati preduvjete za ostanak naših mladih u Domovini, i povratak istih.

Osobna odgovornost i angažman

Osjećam osobnu odgovornost da se aktivno uključim u politički život i dam svoj doprinos u kreiranju boljeg i pravednijeg društva. Kroz Domovinski pokret vidim priliku da svoj rad i energiju usmjerim na konkretne projekte i inicijative koje mogu donijeti pozitivne promjene.

Podrška zajednice

Imam podršku obitelji, prijatelja i šire zajednice koja dijeli moje vrijednosti i vjeruje u misiju Domovinskog pokreta. Njihova podrška mi daje dodatnu motivaciju da se posvetim ovom izazovu.

Kako dugi niz godina radim s braniteljskom populaciju prepoznat je moj rad u zajednici, ali i na području cijele Republike Hrvatske.

  1. Ukoliko dobijete priliku ulaska u Sabor, kako planirate zastupati interese branitelja?

Ukoliko predsjedništvo moje stranke u meni vidi osobu koja bi  bila zamjena za saborskog zastupnika koji odlazi u EU parlament, donio bih sa sobom bogato iskustvo i predanost poslu koji će omogućiti kontinuitet u zastupanju interesa građana i branitelja. Vjerujem da je važno imati zastupnika koji razumije stvarne potrebe naših građana i koji je spreman odmah se uključiti u rad Sabora bez potrebe za dugotrajnim prilagođavanjem.

Ako predsjedništvo moje stranke se odluči za nekog drugog kandidat s naše liste za ulazak u Sabor, ja sam postigao svoj cilj da SDSS nije u Vladi RH, a ja ću svojim angažmanom nastaviti pomagati svojoj stranici punim srcem.

Poruka za branitelje:

Dragi branitelji, vi ste temelj naše slobode i suvereniteta. Vaša žrtva i hrabrost obvezuju nas da se borimo za vaša prava i osiguramo da vaši interesi budu prioritet. Kao netko tko je vaš suborac, dijelim vaše vrijednosti i razumije vašu borbu, obećavam da ću se neumorno zalagati za poboljšanje vaših uvjeta života. Zajedno možemo izgraditi snažnu, ponosnu i prosperitetnu Hrvatsku kakvu zaslužujete. Hvala vam na vašoj službi i vjeri u bolje sutra, bez obzira koju dužnost obnašao.

 

Najnovije

Penava: Idemo u izmjenu Zakona o grobljima kako bi se uklonili četnički spomenici

Foto:Domovinski pokret   Domovinski pokret već je prije najavio skore izmjene Zakona o grobljima, kojim bi se četnički spomenici, poput onog Vukašina Šoškočanina u Borovu Selu...

Za ubojstvo 12 pripadnika HVO-a u središnjoj Bosni 15 godina zatvora, Hrvati ogorčeni

Žalbeno vijeće Suda BiH pravomoćno je osudilo bivšeg pripadnika bošnjačke Armije BiH na 15 godina zatvora te oslobodilo odgovornosti sedmoricu suboraca za likvidaciju 12...

Bandić: Lako je tebi, ti si u politici!

Foto:Screenshot   Danas smo naletjeli na jedan jako zanimljiv status koji je na svom facebook profilu objavio Tomislav Bandić, zastupnika HRS-a u Skupštini Županije Zapadnohercegovačke pa...

Književnica i braniteljice: Kakvo je to izvještavanje o zločinu u Daruvaru? Jeste li ikad pročitali da je neko kazneno djelo počinio “bivši partizan”

Foto:Teleskop.hr   Ministar Davor Božinović iz Splita se još jednom osvrnuo na tragediju u Daruvaru. Izrazio je sućut obiteljima preminulih i želju za brzim oporavkom. Dodao...

Biblijska poruka 24.7.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Iziđe božanski sijač…

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 13,1-9 ući u lađu: sjede, a sve ono mnoštvo stajaše na obali. I zborio im je mnogo u prispodobama: »Gle, iziđe sijač sijati....