Srijeda, 24. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Češka i dalje odbija prihvatiti euro: „Imamo važnijih problema za rješavati“

Kada je Prag u svibnju 2017. poručio Bruxellesu da odustaje od procesa ulaska u eurozonu to je bio pravi šamar za eurotehnokrate, koji u vjerovali da će sve zemlje bespogovorno slijediti diktat prema kojem u trenutku kada se zadovolje potrebni preduvjeti zemlja članica „EU“ mora prihvatiti zajedničku valutu. Ali ne samo to, nego je Narodna banka Češke prije dvije godine odlučila da nacionalnu valutu, krunu, odvoji od eura. Gotovo stalna referentna stopa od 27 čeških kruna za jedan euro, koja je bila na snazi tri godine, napuštena je…

Sada je češka vlada podržala ideju ministrice financija Alene Schillerove o otkazivanju godišnjeg izvješća o aktivnostima koordinacijske skupine za usvajanje eura, donosi logicno.com.

Agencija Sputnik je o tom potezu razgovarala s Vladimirom Pikorarom, poznatim češkim makroekonomistom i analitičarom financijskih tržišta.

Nacionalna koordinacijska skupina za usvajanje eura osnovana je 2005. godine radi pripreme zemlje za uvođenje zajedničke europske valute, uključujući izradu nacionalnog plana za uvođenje eura, kao i komunikacijske strategije. Grupa je dio češkog Ministarstva financija i koordinira aktivnosti ministarstva s drugim organizacijama, kao što su Narodna banka Češke, Ministarstvo industrije i trgovine, Ministarstvo vanjskih poslova i druge.

Bivši potpredsjednik Narodne banka Češke, Oldrich Dedek, bio je na čelu organizacije od 2007. do 2017. Nakon ostavke je njegov položaj ostao slobodan. Ukupno je skupina objavila 12 izvješća o svojim aktivnostima za razdoblje 2007.-2018.

“U situaciji kada usvajanje eura nije prioritet vladine političke agende, za usvajanje eura i aktivnosti koordinacijske skupine nije imenovan nacionalni koordinator i potrebne radove prema standardnom planu provodi Ministarstvo financija. Neprimjereno je izvještavati vladu o bilo kakvom napretku u usvajanju eura”, priopćilo je Ministarstvo financija Češke.

“Uvođenje eura trenutno nije pitanje. Smatram gubitkom resursa objavljivati izvješća za koja svi znaju da su beskorisna”, dodaje se u vladinom priopćenju.

“Mogu razumjeti takav potez”, rekao je Vladimir Pikora za Sputnik.

 Iako Češka ispunjava sve kriterije iz Maastrichtskog ugovora, vlada nema određeni datum za ulazak u eurozonu. Pikora to objašnjava nepovoljnim stavom Čeha prema novoj valuti. Naime, prema podacima iz prošle godine, 73% Čeha je protiv uvođenja eura.

“Budući da je dugi niz godina postojao veliki otpor među biračima zbog uvođenja eura, nitko nema hrabrosti usvojiti europsku valutu. Stoga je za političare korisno sve odgoditi “, rekao je stručnjak.

„U eurozonu se može ući u bilo kojem trenutku, ali iz nje nije moguće izaći!“

“Ovo i nije temeljni problem za gospodarstvo. Čak i bez eura, imamo najnižu stopu nezaposlenosti u EU, od 1,9% u lipnju. Ne vjerujem da bismo, kada bismo uveli euro, imali nižu stopu nezaposlenosti. Imamo važnija pitanja koja treba riješiti. Iako je u eurozonu moguće ući u bilo kojem trenutku, nije moguće izaći, tako da je bolje držati vrata otvorenima, a ne trčati “, objasnio je ekonomist.

Češka se pokazala kao primjer da najviša financijska institucija zemlje ima autonomiju i da vlada može naći najbolji model za očuvanje suvereniteta, a njega nema bez monetarnog, te da baš i nije nužno bezglavo žuriti u eurozonu, kako tvrde ministri u Zagrebu i guverner Hrvatske narodne banke, Boris Vujčić.

N.N.

Najnovije

Biblijska poruka 24.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Isusova riječ kao sudište svijetu

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 12,44-50 Povika Isus: »Tko u mene vjeruje, ne vjeruje u mene, nego u onoga koji me posla; i tko vidi mene, vidi...

Na listi Mosta nema Raspudića!

Foto:Facebook   Piše: Vlado Kolak Na tiskovnoj konferenciji prilikom predaje lista za EU parlament predsjednik Mosta Božo Petrov rekao je da će on biti nositelj liste, a...

COMECE: Objavljena zajednička deklaracija u kojoj se poziva na proširenje Europske unije

Foto:Pixabay   Vijeće biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) održalo je od 17. do 19. travnja svoje redovito proljetno zasjedanje u Poljskoj, nakon čega su objavili zajedničku...

Raskol u Mostu: Bračni par Raspudić odlučio napustiti stranku!?

Foto:Raport.ba   Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je navodnim raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nine...

Vučemilović Daliji Orešković: Ne glumite moralnu vertikalu. Izgubili ste izbore!

Foto:Screenshot/HRT   “Ne treba  ništa prejudicirati. Meni se čini da je sam čin upuštanja u pregovore s HDZ-om predstavlja izdaju ne samo određenog biračkog tijela. Ovog...