Čestitamo imendan svim Katarinama, Katicama, Katjama, Katama…

Dvije su Kate koje su Hrvatskoj posebno bitne – jedna je Sveta Katarina, u narodu poznata po narodnoj izreci “Sveta Kata, snijeg na vrata’, jer je obilježavamo 25. studenog, a oko tog datuma obično padne prvi snijeg. Druga je vukovarska majka hrabrost Kata Šoljić, majka četvorice braće koja su poginula u Domvinskom ratu. “Moja četiri sina i zet darovali su svoje živote za slobodu i obranu svoje Domovine Hrvatske od srpskog agresora u ovom Domovinskom ratu 1991. godine. Od istih neprijatelja stradala su mi četiri nedužna brata u Drugom svjetskom ratu, a suprug mi je čudom ostao živ. Nisam završila nikakvu školu. Jedva se znam potpisati. Život me nije nikada mazio. I stoga sam naučila i još učim najvišu životnu školu, a to je škola ljubavi i žrtve za svoje bližnje i za svoju obitelj”, rekla je svojedobno.

Što legende kažu o kršćanskoj mučenici Svetoj Katarini?

Prema jednoj predaji, Katarina je bila lijepa mlada Egipćanka iz Aleksandrije koja je, u trenutku kad je upravitelj Maksimin Daja preuzimao vlast u Aleksandriji, bila pozvana na svečanost koja je uključivala i pogansko žrtvovanje životinja. Katarina je odbila u tome sudjelovati zbog svoje kršćanske vjere. Za Svetu Katu se smatra da je simbol hrabrosti, a priča o njoj govori da je pogubljena zbog svoje čvrste vjere u Boga. Rođena je oko 282. godine, a pogubljena 305. godine. Poznata je i kao Katarina Aleksandrijska. Nakon smrti postala je među ljudima simbol vjere i čistoće.

Druga predaja kaže da se Maksimin Daia, koji je došao na vlast u rimskim afričkim provincijama, zaljubio u Katarinu tako jako da je odlučio rastaviti se od svoje žene te je oženiti. Mlada ga je kršćanka najodlučnije odbila. On ju je tada suočio s pedesetoricom filozofa s namjerom da je oni uvjere kako Krist, jer je umro na križu, ne može biti Bog. No Katarina, služeći se govorničkom vještinom, a još više dobrim poznavanjem filozofije i teologije, pridobila je na svoju stranu mudrace koji, rasvijetljeni milošću, prionuše uz kršćanstvo. U očima pogana dvostruko poraženi, zadobiše mučeničku krunu jer ih je Maksimin stavio na muke i pogubio. Ne mogavši Maksimin slomiti Katarinu, razbjesnio se i dao načiniti posebno mučilo: kotač s bodežima, koji će je sasjeći. No to se mučilo raspalo. Tada je mučenica odvedena izvan grada pa joj je odrubljena glava.

Prema kasnijoj legendi anđeli su tijelo sv. Katarine prenijeli na Sinaj i ondje ga pokopali.

Sinovi Hercegovine imaju pjesmu posvećenu Kati Šoljić i čestitaju svim Katama!