ČESTITAMO NOVOM NADBISKUPU ZAGREBAČKOM, koadjutoru Kutleši, u ime svih branitelja!

Braniteljski portal ovim putem upućuje čestitke novoimenovanom zagrebačkom nadbiskupu koadjutoru, mons. Draženu Kutleši, kojeg je Sveti Otac imenovao, te mu čestitamo u svoje ime kao i u ime hrvatskih branitelja.

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, splitsko-makarski nadbiskup i porečki i pulski apostolski upravitelj mons. Dražen Kutleša će novu dužnost koadjutora obnašati godinu dana, do 2024. kada kardinal Bozanić odlazi u mirovinu.

Biografija

Dražen Kutleša rođen je u Tomislavgradu 25. rujna 1968., od oca Kreše i majke Danice r. Ćurić. Poslije osnovne škole koju je pohađao u Prisoju (1975. – 1983.), ušao je u sjemenište i završio Klasičnu gimnaziju Ruđer Bošković u Dubrovniku 1987. Zatim je upisao i završava filozofsko-teološki studij na Vrhbosanskoj visokoj teološkoj školi u Sarajevu na kojem je 1993. diplomirao. Godine 1994. postigao je bakalaureat pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije zaređen je 29. lipnja 1993. u Prisoju. Godine 1995. upisao je poslijediplomski studij kanonskoga prava na Papinskom sveučilištu Urbaniana u Rimu gdje je magistrirao 1997. i doktorirao 2001.

Od 1993. do 1995. bio je župni vikar u mostarskoj katedrali i katehist u srednjim školama. Od 1998. do 2006. obnašao je službe vicekancelara u biskupijskoj kuriji, župnog upravitelja u Grudama, predavača kanonskog prava na Teološkom institutu u Mostaru te člana zbora savjetnika i svećeničkog vijeća. Od 2006. do 2011. bio je djelatnik Kongregacije za biskupe u Vatikanu. Od 2010. je vanjski suradnik Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenta.

Papa Benedikt XVI. imenovao ga je 17. listopada 2011. za biskupa koadjutora Porečke i Pulske biskupije. Biskupsko posvećenje primio je 10. prosinca 2011. u Eufrazijevoj bazilici u Poreču. Za biskupsko geslo izabrao je riječi iz Psalma 31: „U Tebe se, Gospodine, uzdam!“ Dijecezanskim biskupom Porečke i Pulske biskupije imenovan je 14. lipnja 2012.

Za splitsko-makarskog nadbiskupa koadjutora imenovao ga je papa Franjo 11. srpnja 2020. Otad Porečkom i Pulskom biskupijom upravlja kao apostolski upravitelj. Upravljanje Splitsko-makarskom nadbiskupijom preuzeo je 13. svibnja 2022. u splitskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Hrvatski državotvorni biskup

Novozaređeni biskup Dražen Kutleša za svoje je geslo odabrao “U Tebe se, Gospodine, uzdam”, to su riječi iz Psalma 31. Geslo govori o velikom pouzdanju biskupa Kutleše u Božju providnost i mudrost.

Grbom mons. Kutleše dominiraju hrvatska obilježja i lađa, a na prstenu se nalazi crveni križ, simbol vjernosti Kristu. Također na grbu se nalazi zlatna zvijezda koja simbolizira Blažene Djevicu Mariju, Majku Isusovu i duhovnu Majku našu, koja se naziva i Zvijezda jutarnja, te kruna hrvatskih kraljeva, koja podsjeća na Tomislavgrad gdje je krunjen prvi hrvatski kralj Tomislav, a gdje je rođen biskup Kutleša.

U središnjem polju se nalazi lađa s hrvatskim obilježjima koja stoji na burnim valovima.

Lađa simbolizira Crkvu koja se nalazi u burnim vremenima a kojom upravlja Isus Krist. Kristov monogram (XP: grčka slova hi i ro, prva slova Kristova imena Hristos) ističe se ponajprije na jedru lađe da bi naznačilo središnje mjesto Krista u Crkvi koju vodi i kojom upravlja u burnim povijesnim vremenima.

Znakovit je trenutak u kom mons. Kutleša preuzima dužnost, trenutak kad se bližimo obilježavanju 1100. godišnjice krunidbe kralja Tomislava, upravo u njegovom rodnom gradu – Tomislavgradu.

Krunidba kralja Tomislava smatra se jednim od najvažnijih događaja u hrvatskoj povijesti koji se često opisivao i veličao, a svečana ceremonija kakvu hrvatski narod do tada nije vidio održana je u maloj i staroj, ali ponositoj crkvici. Bio je to najveći događaj u dotadašnjoj hrvatskoj povijesti kojem su željeli nazočiti baš svi, mladi i stari, velikaši i seljaci…

Na Duvanjsko su se polje zaputili ljudi iz svih krajeva zemlje u svojim najboljih haljama, a rađanje hrvatskog kraljevstva slavio se nekoliko dana prije i poslije samog krunjenja. Pjesnik Nikola Kordić u svojoj pjesmi govori o Tomislavovoj kruni koju je poslao sam papa, a da je krunjenje imalo blagoslov iz Rima potvrđuje i sljedećim stihovima:

Otac svega kršćanstva nas štuje,
Ljubav svoju javno pokazuje:
Našoj zemlji kraljevski naslov daje,
Kraljevstvo nam prvi on priznaje

Papa Ivan X., u svom pismu hrvatskom vladaru 925. godine naslovio je Tomislava kraljem Hrvata. “Dragom sinu Tomislavu, kralju Hrvata”, započinje pismo. Poslavši dokument, krunu, plašt i mač vođi Hrvata Tomislavu i potvrdivši ga kraljem, papa je priznao i potvrdio Hrvatsku Državu! Slijedom toga je odobrio i održavanje Kršćanskog kongresa Hrvata u Splitu 925., a koji se mogao odobriti samo živoj kršćanskoj crkvi hrvatskog naroda u njegovoj vlastitoj državi.

Hrvatska obilježja i kruna kralja Tomislava svakako su ono što hrvatski branitelji žele vidjeti i očekuju na grbu zagrebačkog nadbiskupa, te se nadaju da će Crkva i dalje biti uz njih i hrvatski narod u ovim vremenima velikih izazova i za Crkvu i za Hrvatsku.

Nadu da će tome biti tako bude i izjave i homilije mons. Kutleše. Ovom prilikom citirat ćemo pozdravni govor mons. Kutleše s otvorenja 63. Teološko-pastoralnog tjedna, u kom je podsjetio na opasnosti koje nose procesi globalizacije:

”Kroz krizu pandemije mogli smo uočiti kako danas u suverenom modernom društvu krize poprimaju potpuno novi oblik. Više se ne radi o klasičnim lokalnim krizama, već one s lakoćom prelaze u globalne krize. Osim kriza na globalnoj i nacionalnoj razini, svjedoci smo sveopće moralne dekadencije koju obilježava slaba misao postmoderne, uz prisutnost snažnog subjektivizma na planu spoznaje i etike. Tako je u društvu postmoderne sve izmjenjivo i sve opcionalno – rod, spol, bračni partner, obitelj, istina, laž, identitet i pripadnost. Za ostvarenje vlastite egzistencije, čovjek odbacuje potrebu za nekim izvanjskim čvrstim, temeljom – za Bogom te ne tolerira nikakvu normu koja bi dolazila izvan njega. Čovjek je sam sebi stvoritelj i kreira svoje kriterije koji su posve utilitaristički normirani”, kazao je Kutleša.

Zbog svega navedenog, branitelji vjeruju da je imenovanje mons. Dražena Kutleše od strane pape Franje Božji blagoslov – znak nade Hrvatskom narodu da neće biti prepušten samom sebi u ovo burno vrijeme koje male narode suočava s velikim izazovima.