Četvrtak, 18. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Čestitka sisačkog biskupa Vlade Košića: Uskrs je pečat božanskog poslanja

Foto:Screenshot

 

Sisački biskup Vlado Košić uputio je uskrsnu čestitku, u kojoj čestitajući Uskrs želim svima duboku radost u susretu s Uskrsnulim Kristom.

Uskrsnu čestitku biskupa Košića prenosimo u cijelosti:

Dragi vjernici te dragi slušatelji i gledatelji,

Želeći vam sretan Uskrs želim vam svima najprije duboku radost u susretu s Uskrsnulim Kristom.

On, Sin Božji koji je postao za nas čovjekom, proživio je naš ljudski život, iskusio i radosti i žalosti naše, a posebno svojom patnjom – nepravednom osudom, mukom i smrću na križu – zavrijedio je naše najveće poštovanje i zahvalnost.

Biskup Košić u uskrsnoj poruci progovorio o ‘besmislu rodne ideologije’ i poručio: Za dobro treba i trpjeti

Ali i više od toga jer je on nevin trpio za nas grješnike, svojom je dragovoljno preuzetom patnjom i smrću nama zaslužio spasenje i oslobođenje od spona grijeha te vječni život.

Spasenje je nezaslužen dar

Isusova je zasluga za ljude neizmjerna i obuhvaća sve ljude, prije, za vrijeme i poslije njegova zemaljskog života. Spasenje odnosno vječni život nama svima je darovan kao nezasluženi dar, međutim dobivaju ga oni koji ga sa zahvalnošću i u poniznosti prihvaćaju.

Odgovor čovjeka na tu neizmjernu Božju ljubav često je odbijanje i prkos. Naime, čovjeka je Bog stvorio slobodna tako da i Bogu može reći Ne. Svojim postupcima i ukupnim životom čovjek se može opredijeliti za Boga ili protiv njega.

Isusovo uskrsnuće je pečat njegova božanskog poslanja. Događaj je to Isusove pobjede života nad smrću, pobjede milosti nad grijehom, nepravdom i nasiljem koje mu je naneseno, pobjede pravde za sve ljude koji trpe i traže smisao u podnošenju nepravdi.

Bog je tako po svom Sinu svojom ljubavlju uključio u tu Isusovu pobjedu sve ljude koji Isusa slijede, koji svojim životom i djelima prihvaćaju njegovu poruku mira i ljubavi.

Uskrs je jedini moguć scenarij ako su vjera ljubav i nada sadašnjost

Velik je to misterij, otajstvo naše vjere, ali koje se očituje i u sasvim običnim jednostavnim stvarnostima koje nam neprestano govore da je Uskrs istina, da je Uskrs jedino moguć scenarij za sve ljude i svakog čovjeka, da je Uskrs i naša budućnost, ako su vjera, ljubav i nada naša sadašnjost.

Sa svetim Apostolom i mi možemo reći: „u vjeri živim u Sina Božjega koji me ljubio i predao samoga sebe za mene.” (Gal 2,2b)

U vazmenoj liturgiji pjevamo: „Sa životom smrt se sasta i čudesna borba nasta: Vođa živih pade tada i živ živcat opet vlada… Znamo da si doistine uskrsnuo Božji Sine; Pobjedniče, Kralju divan, budi nama milostivan!“

Svima vam, dragi moji dijecezaneri ali i svim ljudima vjere, nade i ljubavi, želim sretan Uskrs, susret s Kristom Uskrsnulim i njegove darove: životnu hrabrost, unutarnju radost i trajni mir, prenosi Narod.hr.

Najnovije

DIP: HDZ 64, ‘Rijeke pravde’ 42, Domovinski pokret 13, Most 9 mandata

DIP je objavio preliminarne rezultate parlamentarnih izbora na uzorku od 58,78% obrađenih biračkih mjesta.   Prema prvim preliminarnih rezultatima HDZ osvaja 64 mandata,  SDP-ova koalicija “Rijeke...

Mario Radić: Mi smo zadovoljni, ali mislim da ćemo dobiti  i još koji mandat više

Foto:Screenshot/HRT   Prema prvim izlaznim anketama, Domovinski pokret i partneri osvajaju 13 mandata. Kada su izašli prvi rezultati, u dvorani se prolomio pljesak. - Mi smo zadovoljni,...

Nove izlazne ankete: HDZ 59, ‘Rijeke pravde’ 43, DP 13, Most 11, Možemo 10…

Točno u 19 sati zatvorena su birališta u Republici Hrvatskoj, a u isto vrijeme objavljene su i prve izlazne ankete koje je provela agencija...

Rakitić: ‘Hajduk je uvijek uz mene, fantastičan bi bio povratak Modrića u Dinamo’

Foto:Instagram   Legendarni bivši hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić dao je zanimljiv intervju za Zagreb.info. Rakitić, koji je s reprezentacijom Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018....

Dubai pogodila najveća olujna kiša u povijesti

Foto:Screenshot/HRT   Dubai, financijsko središte Bliskog istoka, paralizirala je najveća olujna kiša u povijesti. Poplave koje su pogodile Ujedinjene Arapske Emirate odnijele su jedan život, a...