Čestitke HOS-ovcima, “iako ste van Ustava, upotrijebit će vas kad bude trebalo, u striktno propisanim i iznimnim situacijama”…

Interesantno je tumačenje dvoznačnosti komunističkih simbola, koje po riječima Vijeća ima pozitivne konotacije kad se gleda antifašistička borba ali i negativne u pogledu masovnih zločina i kršenja ljudskih prava...

HOS

Čestitke HOS-ovcima, iako ste van Ustava, upotrijebit će vas kad bude trebalo, u striktno propisanim i iznimnim situacijama…

Nekako tako sam shvatio današnju presicu, koju eto nekim slučajem nije prenosila javna televizija. Slučajno ili namjerno, odredite sami.

Nakon malo manje od godinu dana rada Vijeća za suočavanje sa posljedicama vladavine nedemokratskih režima, danas smo na održanoj presici imali priliku čuti sažetak prijedloga ponuđenog Vladi. Cijeli rad sadrži 30-ak stranica i podijeljen je u dva dijela. Na Vladi RH je da prouči prijedloge i viđenja iz materijala, te uredi podzakonske akte i postigne ujednačenost sudskog aparata pri izricanju sankcija u slučaju korištenja hrvatskog pozdrava Za dom spremni.

Plenković je napomenuo da su ovo samo neobvezujući prijedlozi, te da će radne skupine Vlade, uzimajući u obzir iste, dalje raditi na rješenju ovog problema. Ukratko rečeno, Vijeće nije riješilo ni jedno pitanje, niti ovo rješava ideološke podjele, koje uistinu sprječavaju normalan razvoj hrvatskog društva.

Plenković je spomenuo i Tuđmanov stav iz 1992. godine, ali je zaboravio reći koliko su i oni ,koji su dijelom sudjelovali u radu ovog Vijeća, radili na razbijanju zajedništva hrvatskog naroda kroz period tkzv. detuđmanizacije koja je i dovela narod, nakon uspješno provedene obrane od agresije, u stanje netrpeljivosti i ideoloških podjela.

Iako je rad Vijeća uglavnom bio obavijen velom tajne, informacije o nekim rješenjima su ipak curile, te se moglo naslutiti da će se uporaba pozdrava Za dom spremni zabraniti, a uporaba komunističkih simbola odobriti. Imam osjećaj da su se puštali probni baloni kako bi se vidjelo kako narod reagira na moguća rješenja i prijedloge Vijeća.

Interesantno je tumačenje dvoznačnosti komunističkih simbola, koje po riječima Vijeća ima pozitivne konotacije kad se gleda antifašistička borba ali i negativne u pogledu masovnih zločina i kršenja ljudskih prava. Nije mi jasno zašto nije spomenuto da se pod tim znakom rušio Vukovar i Škabrnja. Zar se isto ne osjećaju žrtve ustaških zločina kao i žrtve komunističkih vlasti?

Čudi me da isto takvo tumačenje nije za pozdrav Za dom spremni, jer povijesno i on ima dvoznačnost, od uporabe za vrijeme ustaškog režima, ali i uporabe za vrijeme obrambenog Domovinskog rata, kad je pod tim pozdravom obranjen dio hrvatskog teritorija

Zašto isti kriteriji dvoznačnosti ne vrijedi za sve?

Naravno, dokument Vijeća treba pomno proučiti, te vidjeti rješenja Vlade da bi se moglo dublje analizirati dosege ovih prijedloga.

Ovo, kako se čini, polovično rješenje, ako bude pretočeno u podzakonske akte, neće donijeti smanjenje ideoloških podjela, jer nije na isti način pristupilo povijesnim događajima i žrtvama dvaju totalitarnih režima.

Jozo Ribičić, brigadir u mirovini


Slične teme;

-Postrojbe HOS-a su zacijelo jedna od najčasnijih postrojbi proizašlih iz domovinskog rata.

Comments are closed.