Četiri hrvatske tvrtke osmislile su proizvod koji zaustavlja Covid-19, upiti im stižu iz cijele Europe

Ideja je nastala u hrvatskoj tvrtki iz Svetog Ivana Zeline...Hrvatski uređaj koji zaustavlja koronavirus...

Ideja je nastala u hrvatskoj tvrtki iz Svetog Ivana Zeline koja je nakon pojave pandemije počela iznajmljivati dezinfekcijske otirače. U želji da njihov uređaj zadovoljava sve epidemiološke uvjete, a ne samo dezinfekciju – proširili su tim…

Četiri hrvatske tvrtke osmislile su proizvod koji zaustavlja Covid-19 na ulazu u ustanove i tvrtke. Upiti za jedinstvenim uređajem već stižu iz cijele Europe. U samo nekoliko sekundi ovaj uređaj izmjerit će vam temperaturu, dezinficirati ruke i obuću te vas upozoriti ako ne nosite masku.

Ideja je nastala u hrvatskoj tvrtki iz Svetog Ivana Zeline koja je nakon pojave pandemije počela iznajmljivati dezinfekcijske otirače. U želji da njihov uređaj zadovoljava sve epidemiološke uvjete, a ne samo dezinfekciju – proširili su tim.

– Mi smo okupili partnere. Promming iz Čakovca radi na kučištu uređaja, AVT iz Zagreba radi na termalnoj kameri, a URIHO radi na otiraču. Zajedno s njima odlučili smo razviti jedinstveni uređaj koji se zove IPS uređaj, uređaj za spriječavanje infekcija, objašnjava Hrvoje Mandić, direktor tvrtke Krokoteks za HRT.

Stižu upiti iz brojnih europskih tvrki

– Uređaj je vrlo funkcionalan, rješava sve ono na što moramo paziti kod epidemioloških mjera u školi. Mjeri temperaturu, dezinficira ruke, obuću i kontrolira pravilno nošenje maski, kaže ravnateljica škole Vesna Vrbanović Jančić. A sve to u samo nekoliko sekundi, tako da se na ulazu ne stvaraju gužve.

U budućnosti bi uređaj trebao evidentirati i dolaske i odlaske zaposlenika te bi tako koristio i nakon pandemije. Upiti već stižu iz mnogih europskih tvrtki pa bi se ovaj hrvatski izum uskoro mogao početi i izvoziti.

M.M.