(CIJELI VIDEO)Antikorupcijsko vijeće: Dragan Kovačević potvrdio kako je Plenković rekao Ćoriću ‘taj memorandum ide’

“Nitko nije rekao zatvori Rafineriju Sisak, ali kad se potpisalo, tog je trenutka Rafinerija Sisak bila zatvorena,” rekao je Dragan Kovačević na Antikorupcijskom vijeću na kojem su odbili sudjelovati premijer Andrej Plenković, Tomislav Ćorić i Tena Mišetić...

foto-screenshot

“Nitko nije rekao zatvori Rafineriju Sisak, ali kad se potpisalo, tog je trenutka Rafinerija Sisak bila zatvorena,” rekao je Dragan Kovačević na Antikorupcijskom vijeću na kojem su odbili sudjelovati premijer Andrej Plenković, Tomislav Ćorić i Tena Mišetić.

Nakon uvodne riječi na Antikorupcijskom vijeću Dragan Kovačević je opisao sastanak održan 2018. godine na kojem je, kako je potvrdio, premijer Andrej Plenković naredio tadašnjem ministru gospodarstva Tomislavu Ćoriću da se potpiše memorandum kojim je zatvorena rafinerija Sisak.

“Taj memorandum je političko pitanje, on je politički papir. Ina i Janaf su se mogli dogovoriti, međutim, čim je ministarstvo potpisnik tog memoranduma, ono je dobilo političko svojstvo. Ni ministar Ćorić nije bio za da potpiše. Dva-tri puta je taj ugovor dolazio do nas, bez ikoga iz ministarstva. Svi su odugovlačili s potpisom, jer su imali osjećaj da to nije dobro. A nije dobro da milijun tona izvezete svoga resursa u drugu državu i vraćate derivate 3-4 puta skuplje, rekao je Kovačević.

Na tom sastanku je bilo šest ljudi.

Za stolom su sjedili magistar Plenković, Ćorić, ja, dva savjetnika magistra Plenkovića za pravna pitanja, jedan za energetiku Ine i zamjenica predstojnica Ureda, Tena Mišetić. Ona je sjedila za glavnim stolom, a mi za okruglim stolom. Ja sam pozvan na konzultacije da kažem što mislim o tome. Ja sam rekao da to nije dobro za energetsku sigurnost, nacionalnu sigurnost Hrvatske, da što se tiče korporativnog dijela za Janaf, da je to jako dobro, ali da mislim da su energetski nacionalni interesi iznad korporativnih interesa društva. Doktor Ćorić je, onako, i hoće i neće, a ja sam rekao da taj memorandum u tom obliku ne mogu potpisati. Magistar Plenković je doktoru Ćoriću rekao da taj memorandum ide. Sastanak je protekao u dosta tmurnoj atmosferi, rekao je Kovačević.

Kovačević je dodao da na sastanke u Inu nije išao, ali da je memorandum potpisan.

“Cijela bit toga je potpisivanje memoranduma. Nitko nije rekao zatvori Rafineriju Sisak, ali kad se potpisalo, tog je trenutka Rafinerija Sisak bila zatvorena”, rekao je Kovačević.

“Kad smo potpisali, ja sam rekao uzmi sve što možeš, Mađari su sve plaćali,” posvjedočio je Kovačević.

VEZANE VIJESTI

Penava: Politika koju promovira Andrej Plenković pogubna je za hrvatske nacionalne interese, gospodarstvo, životni standard građana te državnu sigurnost