CIJENE SVINJETINE USKORO ĆE SE RAČUNATI PO NOVOJ FORMULI

Svinjama se trguje na bazi njihove mesnatosti i bolja se cijena postiže ako se uzgoji svinja s većim postotkom mišića, odnosno da ne dominira mast...

Cijena svinjskog mesa u Hrvatskoj uskoro bi se trebala računati i formirati prema novoj formuli za procjenu postotka mesa u svinjskim polovicama. Epilog je to jednogodišnjeg projekta koji je proveo tim znanstvenika Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, koji su činili Goran Kušec, Ivona Djurkin Kušec, Žarko Radišić, Kristina Gvozdanović te Tomislav Anđelić iz Ministarstva poljoprivrede i šumarstva…

– Nakon dulje od godinu dana rada na ovom projektu došli smo do svih potrebnih podataka koji su nam pomogli da odredimo koeficijente u formuli za procjenu udjela mišićnog tkiva u svinjskim polovicama, koji su nužni za primjenu Pravilnika na temelju kojeg se određuje cijena svinjskih polovica u skladu s propisima Europske unije. To je u biti trebalo biti učinjeno čim smo ušli u EU, ali nas nitko na to očito nije natjerao pa smo mi odlučili sami predložiti projekt Ministarstvu poljoprivrede, koji je prihvatila i Europska komisija. Njihovi su stručnjaci, pak, cijelo vrijeme nadgledali sve što smo radili – kaže profesor Kušec.

Razrađen postupak

Ističe kako se u Hrvatskoj od 2009. koriste formula i koeficijenti “koji su zastarjeli zbog pasminskih i drugih promjena u populaciji svinja koje utječu na sastav svinjskih polovica, odnosno na udio mišićnog tkiva u trupovima svinja”.

Projektni tim proveo je opsežno istraživanje na hrvatskoj populaciji svinja kod tri velika proizvođača koji drže veći dio hrvatskog tržišta. Analizirali su ukupno 136 polovica.

– Za bolje razumijevanje treba istaknuti da se sa svinjama trguje na bazi njihove mesnatosti i bolja cijena se postiže ako uzgojimo svinju s većim postotkom mišića, odnosno da ne dominira mast. Da bi se precizno odredilo koja svinja ima više, a koja manje mišića, svaku polovicu moralo bi se potpuno disecirati, odvojiti masno od mišićnog tkiva i mišićno tkivo od kosti, a onda bismo stavljanjem u odnos mišićnog tkiva i težine polovica dobili postotak mišića. No, u tom slučaju ostali bismo bez polovice, pa zato imamo razrađen postupak kako statističkom metodom, odnosno matematičkom formulom doći do potrebnih podataka – objasnio je Kušec. Njegov je tim, dakle, prvo obavio fizičko diseciranje 136 polovica, pri čemu su za svaku unosili njezine vrijednosti debljine mišića i slanine te to stavljali u odnos prema znanstveno referentnoj metodi koja je prihvaćena u cijeloj EU. Kada su sve te rezultate stavili u matematičku formulu, dobili su koeficijente koji će ubuduće biti sastavni dio formule za izračun postotka mesa.

image

Goran Kušec, voditelj znanstvenog tima koji je radio na projektu
– Proizvođači tako imaju jasnu sliku. Prije nego što stave polovicu na tržište, u pogon im dođu stručnjaci iz neovisne mjeriteljske tvrtke koji posebnim uređajima izmjere debljinu leđne slanine i mišića što uređaj odmah pohranjuje, analizira i izračuna postotak mišićnog tkiva. Postoji i opcija ručnog mjerenja debljine slanine i leđnog mišića na dva mjesta, ali samo za klaonice u kojima se obradi najviše 500 svinja tjedno – istaknuo je Kušec.

Njihova metoda već je prošla proceduru Europske komisije, formula je objavljena na EUR-Lexu i sada treba proći domaću proceduru kako bi se stavila u upotrebu. Pravilnik je u Hrvatskoj još uvijek u raspravi kojom će se riješiti sva eventualna sporna pitanja.

Crne slavonske svinje

– Time se objektivnije, preciznije i nepristranije određuje kvaliteta svinjskih polovica. To je bilo važno obaviti i zato što se u posljednjih deset godina bitno promijenilo stanje u hrvatskom svinjogojstvu i što se tiče genetike. Prije je bilo više svinja iz hrvatskog uzgojnog programa jer je bilo i više svinjogojaca, a danas ih, nažalost, više nema toliko, pa je hrvatski uzgojni program manje zastupljen. Zato se morala učiniti korekcija formule – zaključio je Kušec.

Dodao je kako se ova formula ne primjenjuje na autohtone pasmine, poput crne slavonske svinje, jer one ne podliježu klasiranju. Kušec smatra i da korekcija formule ne bi trebala utjecati na cijenu svinjskih polovica, nego preciznije i poštenije regulirati odnose između proizvođača i kupaca.

‘To je izvrsno, ali stvarnost je nešto drugo’

Goran Jančo, predsjednik Središnjeg saveza uzgajivača svinja Hrvatske, pozdravlja svaku novost koja može pridonijeti boljem položaju proizvođača i postizanju realne cijene svinjskog mesa u odnosu između proizvođača i klaoničara, no u isto vrijeme smatra da na tom području još uvijek ima puno nedorečenosti.

– To je super, ali stvarnost je nešto drugo.

Naime, klasifikatori koji to rade, u pravilu su neka treća strana, njih plaća klaoničar, i proizvođač nema nikakvog uvida u objektivnost te izmjere. Znači, moramo računati na to da se sve radi u dobroj vjeri. Mi bismo, kao proizvođači, voljeli da možemo i sami odabrati klasifikatora i platiti ga, jer nismo zadovoljni načinom kako se sada radi. Postavlja se i pitanje tko kontrolira kuće koje rade ocjenjivanje na liniji klanja, i koliko je kontrola napravljeno. To su pitanja koja zanimaju svakog svinjogojca. Formula kao formula nije sporna, to su pravila igre prema kojima svi trebaju igrati, ali nakon toga imamo problem sa sustavom kontrola ocjenjivanja na liniji klanja, i to se mora riješiti – istaknuo je Jančo.

G.S.