ĆIPE prozvao Vladu: ZAŠTO VIŠE NEMA MISE NA BLEIBURGU I SVE JE ZARASLO?

Saborski zastupnik Stipo Mlinarić (DP) prozvao je u utorak aktualnu Vladu da se u njenom mandatu više ne može održati misa za stradale na Bleiburškom polju, te izjavio da je spomenik ondje i sve oko njega zaraslo u travu.

Na Bleiburgu sada jedino lokalni svećenik održava misu u mjesnoj crkvi, a spomenik je zarastao, izjavio je zastupnik u Hrvatskom saboru, nezadovoljan što Vladina predstavnica nije prihvatila amandman Kluba DP-a da se iznos za obilježavanje spomendana Bleiburške tragedije poveća za tri milijuna eura, s planiranih 66.000 eura.

Mlinarić taj iznos smatra „sramotno“ malim, ali se i pita zašto se on zapravo troši, kad se vidi da je i spomenik na Bleiburškom polju i sve oko njega zaraslo u travu, da se više i ne kosi.

U Hrvatskom saboru Vladini se predstavnici izjašnjavaju o 468 amandmana koje su zastupnici podnijeli na Vladin prijedlog proračuna. Iako je jasno da je Vlada prihvatila samo 11 amandmana, i da su mali izgledi da njihovi amandmani prođu, oporba ih gorljivo zagovara.

„Vi prihvaćate samo amandmane onih na koje računate“, spočitnuo je Vladinoj predstavnici Marin Miletić (Most), čiji zahtjevi da država osigura 150 tisuća eura za uvođenje e-referenduma i 700 tisuća za sufinanciranje smještaja javnih djelatnika u Istri u ljetnim mjesecima, nisu prošli.

„U siromaštvu je 750 tisuća ljudi, svaka treća osoba starija od 65 godina živi u riziku od siromaštva, inflacija je dodatno produbila diskriminaciju najugroženijih“, argumentirala je Sabina Glasovac (SDP) svoj zahtjev da država sa 500 tisuća eura podrži provedu Nacionalnog plana borbe protiv siromaštva.

Kad je dobila negativan odgovor, zaključila je kako to pokazuje da „se ne želimo baviti ovim problemom“.

Malo i o komarcima

Socijaldemokrat Domagoj Hajduković zagovarao je da država izdvoji više sredstva za borbu protiv komaraca, ne samo u Osijeku i njegovoj županiji, nego u nekoliko slavonskih županija.

Problem s komarcima se ne shvaća ozbiljno, a treba ga riješiti sustavno, ne možemo iz godine u godinu ovisiti “o milosti Zagreba i Velikog vođe”, kazao je zastupnik, nezadovoljan što njegovi zahtjevi već sedam godina ostaju bez pozitivnog odjeka.

Ove godine Ivan Radić (HDZ) podnosi amandman za istu namjenu, traži manje i Vlada ga prihvaća, konstatirao je zastupnik.

„Vi ste strastveni borac, ne samo protiv HDZ-a nego i protiv komaraca“, šaljivo mu je dobacio predsjednik Sabora.

“Da sam zločest, na pitanje što je zajedničko HDZ-u i komarcima, odgovorio bih – krvopije su, ali nisam zločest“, uzvratio je zastupnik Gordanu Jandrokoviću.