Nedjelja, 14. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Ćorićeva knjiga predstavljena u Mostaru:”Teška knjiga o Hrvatima koji su okrivljeni nevini, ujedno holivudski sadržaj”

”Ovo  je teška knjiga koja se bavi tragičnom pozicijom Hrvata koji su okrivljeni nevini. S druge strane to je holivudski sadržaj o proizvodnji velike količine vina u uvjetima gdje su stražari svi naoružani rukavicama, ponašaju se kao da su u nekoj zaraznoj klimi. Tu Valentin Ćorić proizvodi vino, koje nije vino – nego simbol slobode”, rekao je Slobodan Prosperov Novak, hrvatski povjesničar književnosti na predstavljanju knjige Valentina Ćorića ”Valentin Ćorić: IN VINO LIBERTAS, Autobiografski zapisi iz Haaga” u petak večer u Mostaru, piše Bljesak.info.

 

Uoči predstavljanja u Kosači Prosperov Novak je kazao, kako je ”ova knjiga progutala proizvodnju hrvatske književnosti u prošloj i ovoj godini, to je nedvojbeno.” ”Velika knjiga” ”To što se neki prave da ona nije izašla, da ne postoji – to je njihov problem”, dodao je ovaj povjesničar književnosti. Knjiga u Mostaru predstavljena je u organizaciji Naklade Pavičić, a uredio ju je ugledni hrvatski izdavač Josip Pavičić, dugogodišnji novinar i pisac brojnih knjiga. ”Dakle, knjiga je iz samog središta hrvatske književnosti”, rekao je Slobodan Prosperov Novak.

Istaknuo je i da se radi o ”velikoj knjizi”.

”Samo što mi imamo kritiku koja je takva da to ne želi percipirati, kao da pored njih prođe slon a oni ga ne vide”, istaknuo je Prosperov Novak.

Autor knjige Valentin Ćorić kratko je kazao da knjiga govori o njegovom boravku u Haagu, o suživotu sa zatvorenicima.

”Knjiga također govori o razdoblju moje mladosti, o srednjoškolskoj dobi, zatim studentskim godinama. Govori o temama koje su bile među nama zatvorenicima, tamo smo razgovarali o sportu, o svemu što se događalo u ratu u Jugoslaviji, ali glavna tema knjige je proizvodnja vina u zatvoru i tome je posvećeno najviše pozornosti. Mislim da će biti zanimljivo za one koji budu to čitali”, naveo je Ćorić.

Na najavu predstavljanja knjige Valentina Ćorića u Mostaru, reagirale su bošnjačke političke stranke i udruženja. Ranije su pozvali mostarskog gradonačelnika Marija Kordića da se spriječi i otkaže promocija knjige u Mostaru.

Podcrtao je kako ga kritiziraju oni koji knjigu nisu pročitali knjigu.

“Reakcije koje slušam, ovo je za sudske sporove. Takve stvari govore, ali ja se neću spustiti na tu razinu. Neka razgovaraju s Bošnjacima i Srbima koji su radili sa mnom na dužnostima u BiH, neka mi nađu jednog koji će reći da nešto nije ljudski. Nisam ja idealan. Ovo ne doprinosi ničemu dobrom. Ovo pljuvanje po meni. Ti ljudi nisu pročitali knjigu”, ističe Ćorić.

Poručio je kako je o presudi sve rekao u završnom govor.

“Taj govor je objavljen u knjizi. Pročitajte pa ćete vidjeti. To je duga priča. Ja se osjećam dobro. Bio sam u Sarajevu, Banjoj Luci, družim se s prijateljima. Ovdje je večeras bilo i Bošnjaka. Neka pitaju policajce, ministre, kako je Valentin Ćorić funkcionirao u ratu, prije rata i poslije pa neka objave izjave”, istaknuo je Ćorić.

Inače, nekadašnji načelnik Uprave Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i ministar unutarnjih poslova Herceg-Bosne Valentin Ćorić okončao je odsluženje kazne od 16 godina zatvora na prijevremenoj uvjetnoj slobodi. Iz Mehanizma su naveli da je Ćorić služenje kazne pod nadzorom Mehanizma okončao 22. siječnja. Njemu je u siječnju 2019. godine odobreno uvjetno prijevremeno puštanje na slobodu na osnovu Odluke tadašnjeg predsjednika Mehanizma Theodora Merona, nakon što je odslužio dvije trećine kazne.

Ćorića i još petoricu bivših dužnosnika Herceg-Bosne Međunarodni sud u Hagu osudio je na ukupno 111 godina zatvora za zločine počinjene u BiH. Jadranko Prlić, bivši predsjednik Vlade Herceg-Bosne, osuđen je na 25 godina zatvora, dok su po 20 godina dobili Bruno Stojić, nekadašnji ministar obrane Herceg-Bosne, te bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković, a predsjednik Komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na deset godina zatvora.

Najnovije

Mišo Kovač otkrio za koga će glasati na izborima: ‘Ako ne dobije, bit će muvana!’

Mišo je prije dvije godine iznenadio hrvatsku javnost diplomatskim komentarom na odnos aktualnog hrvatskog predsjednika Milanovića i premijera iz redova HDZ-a, a svoje mišljenje...

Anušić: Projekti koji se dosad nisu ostvarili sada su moja briga

Foto:Screenshot/RTL   U Koprivničko-križevačkoj županiji, koja je prema novom ustroju izbornih jedinica sada dijelom u četvrtoj, HDZ i koalicijski partneri očekuju dobar izborni rezultat. “Projekti koji...

Papa Franjo: ‘Prestanite s ratom, prestanite s napadima, prestanite s nasiljem!’

Foto:Vatican media   Nakon podnevne molitve Kraljice neba 14. travnja papa Franjo je izrazio žalost i zabrinutost zbog napada Irana na Izrael te potaknuo da se...

Domovinski pokret: Hasanbegović zlata vrijedi (Video spot)

Domovinski pokret prenio je na svojoj youtube stranici promotivni spot Zlatka Hasanbegovića, 2. na njihovoj listi u I. izbornoj jedinici. Uz spot poručuju -...

Vričko: Ide Vaskrs – pomolimo se!

Foto:Katolički tjednik   Dobro je, dakako, što je Zapadni Balkan u mislima pape Franje. Još bi, međutim, bolje bilo da bude i u molitvama. Naročito oko...