ČOVJEK KOJI MIJENJA BOLESNOG JOHNSONA Ima crni pojas u karateu, amaterski je boksač, a istraživao je zločine Miloševića i Karadžića u Haagu!…

brit

Downing Street broj 10 priopćio je u ponedjeljak da će Raab sada Johnsona mijenjati i na dužnosti premijera “kada to bude nužno”. Dominic Raab je “čvrst i oštrouman. Nije osoba koju možete zastrašiti”, kazao je njegov bivši šef, bivši britanski ministar za brexit David Davis. “Lojalan je i discipliniran”…

Nov naraštaj konzervativaca

Predstavnik je novog naraštaja konzervativaca koji su ušli u parlament u zadnjih deset godina. Raab je sin židovskog izbjeglice iz Češke koji je stigao u Britaniju 1938. Otac mu je umro od raka kada mu je bilo samo 12 godina i majka ga je odgojila u anglikanskoj vjeri.

Studirao je pravo na prestižnim sveučilištima Oxfordu i Cambridgeu. Kao mladi pravnik specijaliziran za međunarodno pravo zaposlio se u odvjetničkoj tvrtki Linklaters, a kasnije se pridružio ministarstvu vanjskih poslova, gdje se bavio pitanjima terorizma na moru.

Istraživa zločine u Haagu

Godine 2003. imenovan je u diplomatski tim britanskih odvjetnika koji su u Haagu istraživali ratne zločine Slobodana MiloševićaRadovana Karadžića i Charlesa Taylora. Između 2006. i 2008. bio je šef kabineta Davida Davisa, tada konzervativnog ministra unutarnjih poslova u sjeni.

U britanski parlament prvi je put izabran 2010. Pet godina poslije prvi put ulazi u izvršnu vlast, kad u vladi Jamesa Camerona postaje zamjenik ministra pravosuđa. Godinu poslije, uoči referenduma o brexitu, već je gorljivi aktivist u kampanji za izlazak iz EU-a.

U vladu se vraća 2017. prvo kao ministar pravosuđa, a zatim i stanovanja. Theresa May imenovala ga je ministrom za brexit nakon ostavke Davida Davisa 2018., ali Raab nije oklijevao napustiti dužnost već tri mjeseca poslije nezadovoljan sporazumom o brexitu koji je May sklopila s Bruxellesom.

Nakon ostavke Therese May natjecao se za predsjednika Konzervativne stranke, ali je ispao u drugom krugu glasanja, odnosno završio na šestom mjestu. Tada je podržao kasnijeg pobjednika, Johnsona, koji mu je uzvratio imenovanjem za ministra vanjskih poslova. Oženjen je i otac dvojice sinova, Petera i Joshue.

Nastavit će provoditi Johnsonove planove

Britanska vlada će nastaviti provoditi planove premijera Borisa Johnsona kako bi se pobijedila epidemija koronavirusa dok se on liječi na intenzivnoj njezi u londonskoj bolnici, rekao je u ponedjeljak Raab.

Vodio je jučer sjednicu vlade umjesto Johnsona. Velika Britanija nema formalni plan tko mijenja premijera ako nije u stanju obnašati dužnost. No, Downing Street je već najavio da će Johnsona zamijeniti ministar vanjskih poslova ako bude potrebno. Raab će nastaviti voditi sjednice vlade dok je Johnson u bolnici, javljaju agencije.

“Rad vlade će se nastaviti. Premijer je u sigurnim rukama … a fokus vlade će i dalje biti na tome da se provede smjer premijera Johnsona, da se provedu svi planovi doneseni za borbu protiv koronavirusa i prolazak države kroz ova iskušenja”, rekao je Raab novinarima.

T.H.