Crkva u Hrvata na putu da dobije novog blaženika

Zagrebačka nadbiskupija

U četvrtak, 25. siječnja 2024., na dan kada se spominjemo obljetnice rođenja sluge Božjega biskupa Josipa Langa (r. 25. siječnja 1857., Lepšić) i u godini kada se navršava 100 godina od smrti sluge Božjega (1. studenoga 1924., Zagreb), imenovana teološka komisija u rimskoj fazi postupka donijela je zaključak da je biskup Josip Lang živio kreposti na herojski način, objavila je Zagrebačka nadbiskupija.

 

O zaključku teološke komisije svoje mišljenje još mora dati i kardinalska komisija. Potom, po njihovu pozitivnom mišljenju, papa donosi i dekret da je sluga Božji biskup Lang živio kreposti na herojski način. Nakon izdanja dekreta Svetoga Oca, Josip Lang bi trebao na kanonskom području dobiti naslov časni sluga Božji.

Kako to i traže kanonski propisi, za proglašenje blaženim potrebno je izmoliti čudo po njegovu zagovoru, a može se moliti ova molitva koja se i redovito objavljuje u Glasniku-Godišnjaku postulature bl. Alojzija Stepinca:

Gospodine, Bože naš, ti si svome sluzi Josipu Langu udijelio milost da tvoju ljubav posvjedoči u žarkoj pobožnosti prema Presvetoj Euharistiji i prema Blaženoj Djevici Mariji te pomaganjem siromaha i odgojem budućih svećenika, i tako ga učinio sredstvom svoga milosrđa. Udijeli i nama milost da nas njegov život i primjer vode putem nasljedovanja tvoga jedinorođenoga Sina. Uzdigni, dobri Oče, svoga slugu na čast oltara i učini ga zaštitnikom našega puta prema tebi. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.