CROBAROMETAR: Najpopularniji Milanović, najnegativniji Pupovac, evo tko su ostali

Dnevnik Nove TV donosi tradicionalno mjesečno istraživanje Crobarometar za lipanj 2023.

Prema rezultatima, HDZ je i dalje vodeći te ima podršku 28,6 % sigurnih i vjerojatnih birača. Iako je udio građana niži nego prethodnog mjeseca, razlika nije statistički značajna. SDP i dalje drži drugu poziciju, a slijede Možemo!, Most te DP. Vodeće stranke bilježe malo niži rejting, dok Most, Možemo i DP ovaj mjesec bilježe malo viši. Ni te razlike nisu statistički značajne.

I ovaj mjesec, prema rezultatima istraživanja, HDZ drži vodeću poziciju, no neke male promjene su vidljive. HDZ bi na izborima, naime, podržalo 28,6 % ispitanih, što je dobar rezultat u odnosu na druge stranke, ali ujedno i najgori rezultat HDZ-a još od listopada prošle godine. To je istovremeno prvi put u posljednja četiri mjeseca da je podrška HDZ-u pala ispod 30 posto.

U silaznoj putanji drugi mjesec zaredom je i SDP. Podržava ih 11,7 % ispitanih te im za vrat puše stranka koja večeras odlučuje hoće li s SDP-om u predizbornu koaliciju, a to je platforma Možemo – njezin rejting, unatoč “uspjesima” u vođenju Zagreba, raste treći mjesec zaredom i podržava je deset posto ispitanih. Rastu i Most i Domovinski pokret, jedni su na 8,9 %, a drugi na 7,2 % podrške.

Stranke ispod praga su IDS s 2,1 % potpore građana, HSU s 1,8 %, HNS s 1,3 %, Odlučnost i pravednost s 1,1 %, kao i Umirovljenici zajedno – politička platforma. Fokus i Centar su na 1 % podrške birača.

Tko je najpopularniji političar, a tko najmanje popularan?
Na prvom je mjestu Zoran Milanović, kojeg pozitivno doživljava 44 % ispitanih. Iako je Milanović na prvom mjestu, njegovi prethodnici, kao i prethodnica, u pravilu su ostvarivali bolje rezultate. Na drugom je mjestu Božo Petrov, kojeg 42 posto ispitanih doživljava kao pozitivca. Na trećem je mjestu Ivan Penava, kojemu podršku daje 39 % ispitanih. 38 % ispitanih podršku daje Tomislavu Tomaševiću, a 34 % Andreju Plenkoviću.

Na ljestvici negativnog dojma predvodi Milorad Pupovac, kojeg negativno doživljava 74 % ispitanih. Slijedi Andrej Plenković s 58 %, Gordan Jandroković s 55 %, Hrvoje Zekanović s 54 %, a na petom mjestu je Peđa Grbin, koji negativan doživljaj izaziva kod 51 posto ispitanih.