CVJETNICA U ZAGREBAČKOJ KATEDRALI Kardinal Bozanić: Ako smo Kristovi, mi se ne bojimo!

U Križu je spas! I naši životi ispunjeni su križevima, manjim ili većim, ali ako smo Kristovi, mi se ne bojimo!..

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je na Cvjetnicu, Nedjelju Muke Gospodnje, euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali, koje je započelo svečanom procesijom te blagoslovom maslinovih i palminih grana…

Nakon Službe riječi i otpjevane Muke, kardinal Bozanić je u prigodnoj homiliji kazao kako je u čitavom ovozemnom životu Isus Krist bio u situacijama izbora između istine i laži, između naizgled uskog osobnog izbora i općeg dobra, između poniznosti i nasilja.

Podsjetio je da unatoč podrugivanjima svećeničkih glavara, vojnika i obješenog zločinca s lijeve strane da Isus spasi sam sebe, On izabire put zajedništva, put ljubavi, put koji daje život za dobro brata i sestre, za ljude.

Sve usmjeravati na sebe, iskorištavati druge za svoje interese logika je ovozemaljskih pobjednika, ali ne Evanđelja – rekao je Kardinal i nastavio: Isus spašava. Isus spašava sebe umirući za druge i s drugima. I u samom trenutku smrti On misli na nas, i spašava.

Naglasio je kako Isus u svojoj muci snagu nalazi u molitvi Ocu, kao i to da muka naviješta spasenje koje dolazi po Križu.

U Križu je spas! I naši životi ispunjeni su križevima, manjim ili većim, ali ako smo Kristovi, mi se ne bojimo!

Slijedimo Isusa jer je jedini put spasenja za svakoga od nas, za svakog čovjeka, za sve ljude na ovoj zemlji – zaključio je kardinal Bozanić.

U koncelebraciji euharistijskog slavlja bili su pomoćni zagrebački biskupi mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski te nekoliko svećenika Zagrebačke nadbiskupije.

L.K.