DA SE NE ZABORAVI!…VIDEO Na današnji dan 1991. godine u Erdutu su poginula šestorica pripadnika 1. A brigade Tigrovi, a petnaest ih je teško ranjeno…

Bila je to posljedica već niza napada granatiranjem jugoslovenskog ratnog zrakoplovstva (JNA) na obučne centre Tigrova u općini Vukovar a ovaj se nalazilo u bivšem odmaralištu VODOVODA u Erdutu općini Osijek....

Na današnji dan 1991. godine u Erdutu (tadašnja Općina Osijek) su smrtno stradala šestorica pripadnika 1. A brigade Tigrovi: MILE ČULINA, ANTO GRGIĆ, MIROSLAV GRŽAN, JOSIP KNEŽEVIĆ, ŽELJKO PAVIĆ I MIRKO ROŽMAN, dok ih je petnaest teško ranjeno.
Bila je to posljedica već niza napada granatiranjem jugoslovenskog ratnog zrakoplovstva (JNA) na obučne centre Tigrova u općini Vukovar a ovaj se nalazilo u bivšem odmaralištu VODOVODA u Erdutu općini Osijek.

Sve do tada su oficiri JNA glumili tampon zonu između velikosrpskih i četničkih pobunjenika i regularnih snaga Hrvatske policije i zbora narodne garde te su demantirali sudjelovanje JNA u napadima, međutim ovoga puta to nije više bio slučaj i podpukovnik JNA Aleksandar Cvetković je prvi puta potvrdio sudjelovanje u napadu i oštro zaprijetio s čime se JNA po prvi puta službeno svrstala na stranu odmetničko četničkih i velikosrpskih terorista što ujedno i potvrđuje ova snimka iz arhiva Htv-ovih vijesti.

Valja napomenuti da je ovo samo jedan u nizu napada do tada jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva i JNA u istočnoj Slavoniji u općini Vukovar i Osijek pa ću iste iznijeti kronološki koji su se dogodili nakon pogibije 12. hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu od 02. svibnja 1991. godine:

1. 08. srpnja 1991. godine kolona od četiri tenka i transportera JNA dolazi ispred mosta “25. Maj” u Iloku (Općina Vukovar) i bez ikakvog povoda otvaraju vatru na policijsko vozilo kojom prilikom od tenkovske granate u službenom osobnom vozilu smrtno strada policijski djelatnik GORAN ŠTIPAK dok su od istog projektila trojica policijskih djelatnika teško ranjena ĐURO VUKŠIĆ, ŽELJKO MALEKINUŠIĆ I DARINKO PAPAK.

U incident se automatski uključuje Zbor narodne garde te zapovjednik satnije Tigrova DAMIR ŠIMUNIĆ izdaje zapovijed svojem pripadniku ZOLTANU HADRAVI koji zajedno sa svojim pomoćnikom uništava prvi neprijateljski tenk u domovinsko-obrambenom ratu.
Nekoliko dana nakon ovog nemilog događaja vrhovništvo RH nepravedno smjenjuje zapovjednika Damira Šimunića te istog povlači u Zagreb a sve iz razloga jer je neopravdano izdao zapovijed za uništenje tenka dok je izričita zapovijed bila da se ne otvara vatra na JNA kako bi Hrvatska dobila na vremenu u obučavanju i naoružavanju obrambenih snaga.

2. Sutradan 09. srpnja 1991. godine jugoslavensko ratno zrakoplovstvo JNA iz odmazde prvi puta raketira obučni centar Tigrova u Principovcu kod Iloka kojom prilikom je teško ranjen pripadnik 1. A brigade Tigrova PREDRAG JURČEC a sutradan 10. srpnja u bolnici podliježe smrtnim ozljedama zadobivenim dan ranije.

NIJE SE SMJELO I NIJE UZVRAĆENO VATROM!

3. 22. srpnja 1991. godine jugoslavensko ratno zrakoplovstvo opet bez ikakvog povoda raketira obučni centar Tigrova međutim ovom prilikom u Novim Čakovcima (Općina Vukovar) kojom prilikom smrtno pogibaju dvojica pripadnika 1. A brigade Tigrova ROBERTO ŠKRNJUG I MARIUS KOPRIĆ.

NIJE SE SMJELO I NIJE UZVRAĆENO VATROM!

Hrvatski vitezovi počivajte u miru Božjem, istinska Hrvatska i Hrvati nisu zaboravili ni vas ni vašu žrtvu danu za jedinu nam domovinu Hrvatsku!Istina o obrani Vukovara

Uredio / M.M. Viribus unitis

Braniteljski portal