Ponedjeljak, 24. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Dabro odmah reagirao na tvrdnje DHMZ-a: ‘Morat će pronaći novi model’

Foto:Dnevnik.hr

 

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro prokomentirao je štetu nakon nevremena i govorio o prvim potezima u svojem resoru.

Na krajnjem istoku zemlje i dalje se utvrđuje šteta koju je poljoprivredi na tom području nanijelo olujno nevrijeme u ponedjeljak. Josip Dabro rekao je kako treba pričekati da županija proglasi elementarnu nepogodu, napravi se procjena štete i procjena vrijednosti. “Moramo čekati korake na županijskoj razini i povjerenstva za štete. Ministarstvo poljoprivrede s Državnim hidrometeorološkim zavodom morat će pronaći ako ne stari, onda novi model obrane od tuče. Postojeći sustav nije idealan”, rekao je Dabro.

Spomenuo je prve poteze u svojem resoru. “Prvi potezi su izmjena strateškog plana u poljoprivredi s ciljem da se rastereti administracija našim poljoprivrednicima. Velike su kontrole s obzirom na Agenciju za plaćanje u poljoprivredi. To je prvi korak kojim trebamo izaći u susret našim poljoprivrednicima, isplatiti potpore do 30. lipnja, težiti modernizaciji, novim tehnikama te ići u novu politiku poljoprivredne proizvodnje”, poručio je ministar.

Usporedio je popis stanovništva iz 2011. godine s trenutnim podacima te rekao da je skoro 10 posto stanovništva manje u Hrvatskoj i da je to prvi razlog zašto je poljoprivredna proizvodnja pala. “Možemo izaći u susret u ruralnim sredinama, kad se govori o malim poljoprivrednim proizvođačima, podignuti potpore, smanjiti kontrole u okviru regulative EU-a i bolje raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem.  Poljoprivreda u Hrvatskoj je veliki izazov i ogroman resor gdje se baš nisu svi otimali da preuzmu odgovornost”, istaknuo je.

‘Trebamo štititi hrvatske nacionalne interese’

“Čast mi je da budem glas hrvatskog seljaka, šumara i ribara. Slušat ćemo ljude s terena i provoditi politike hrvatskog seljaka”, naglasio je Josip Dabro.

Komentirao je poželjnog kupca Fortenove. “Fortenova je jedna od najvećih privatnih kompanija što se bavi poljoprivrednom proizvodnjom. Trebamo štititi hrvatske nacionalne interese. Prodajom Fortenove ne prodaje se poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj, to zemljište je u koncesijama i dugotrajnom zakupu”, objasnio je.

“Zagovarat ćemo da to budu hrvatski proizvođači i hrvatski vlasnici”, kazao je Dabro. Dodao je kako će se sigurno unaprijediti i poljoprivredna proizvodnja. Dotaknuo se i sektora ribarstva za kojeg kaže da je jedan od najboljih sektora u Ministarstvu poljoprivrede. “Svake godine bilježi kontinuirani rast. Bit će prilike da sjednem s našim ribarima i prokomentiramo situaciju u ribarstvu. Ribarstvo je jedna grana poljoprivrede koja ima perspektivu u Hrvatskoj”, istaknuo je Dabro za HRT.

Na pitanje o diplomi rekao je kako je već puno puta govorio o toj temi. Također je rekao kako je ključno da je Agencija za znanost i visoko obrazovanje dala završnu riječ da je diploma validna. “Studirao sam tri godine u Zagrebu, položio razliku ispita, i dvije godine sam tada završio za smjer opća kineziologija u Travniku”, zaključio je Josip Dabro.

Najnovije

Stipo Mlinarić Ćipe: U Domovinskom pokretu nema razdora

Foto:HTV/HRT   Gost emisije "Nedjeljom u dva" je zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić Ćipe. Kako se DP snalazi u vlasti? Zašto su često akteri političkih afera...

Biblijska poruka 24.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Ime je program – rođenje Ivana Krstitelja

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Lk 1, 57-66.80 Elizabeti se navršilo vrijeme da rodi. I porodi sina. Kad su njezini susjedi i rođaci čuli da joj Gospodin obilno...

Njemačka želi zabraniti AfD

Foto:Pixabay   Alternativa za Njemačku (AfD), sada druga najpopularnija stranka u zemlji, približava se zabrani. Zastupnik demokršćana (CDU) Marko Vanderwitz kaže da ima dovoljno zastupnika na...

Orban stavlja migracije u središte mađarskog predsjedanja EU-om

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je njemačkim medijima da pitanje migracija želi staviti u središte predstojećeg mađarskog predsjedanja Europskom unijom.   Orban je rekao medijskoj skupini...

Hod za život, obitelj i Hrvatsku održan u Imotskom

Foto:Hod za život   U subotu se za zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca i cijele obitelji, hodalo na  jugu Hrvatske, u...