DALIĆ O LIVAJI: “Ne trošim energiju na one kojih nema”

Hrvatski nogometni reprezentativci okupljaju se danas u Zagrebu, te počinju pripreme za dvije najjače kvalifikacijske utakmice za plasman na Europsko prvenstvo: s Turskom u Osijeku (12. listopada) i Walesom u Cardiffu (15. listopada). Situacija s igračkim kadrom odavno nije bila tako izazovna za izbornika Zlatka Dalića, s obzirom na ozljede Perišića, Kramarića, Petkovića i Ivanušeca te opraštanje Livaje od vatrenih.

Zlatko Dalić danas je održao konferenciju za medije na kojoj je govorio o odlasku Marka Livaje iz reprezentacije. Izbornik nije htio puno govoriti o najboljem igraču Hajduka, rekao je da razumije njegovu odluku i poželio mu sreću.

– Sa stožerom ću naći najbolja riješenja u ove dvije utakmice. Naš cilj je osvojiti što više bodova. Koga nema bez njega se mora – rekao je Dalić na početku.

Što mu je konkretno rekao Livaja?

– Žao mi je da je Marko donio takvu odluku, mislim da je puno mogao dati reprezentaciji. Razumijem i poštujem odluku njegovu odluku, želim mu sve najbolje u karijeri.

Dalić nije htio previše govoriti o odlasku Livaje, samo je naglasio:

– To je sve što ću reći o toj situaciji. Ne trošim energiju na one kojih nema. Moj je fokus na ono što slijedi, imate naša priopćenja. Neću puno brinuti i razbijati glavu što nema Livaje.

Koje su opcije u napadu?

– Ovo je za Musu sjajna šansa, Pašalić je isto opcija. Nadamo se Petkoviću i Kramariću, ali nećemo ih forsirati ako nisu sasvim spremni.

U kakvom je stanju ozlijeđeni Petković?

– Čuo sam se s njim. Napravio je sve što može da se oporavi. Nećemo ga forsirati ako to nije sigurno, kako ne bi opet obnovio ozljedu. Možda nije trebao igrati onu utakmicu protiv Hajduka, ali to samo pokazuje njegovu želju.

Remeti li odlazak Livaje koncentraciju?

– To je takva odluka, ja je poštujem. Kamo nas vodi vraćanje u prošlost? Nikamo. Nemam potrebu zamarati se s time. Bez obzira što ja rekao, bit će priča i komentara. Dali smo priopćenja i idemo dalje. Ne želim gubiti koncentraciju. Ja se s tim neću boriti. Znam svoj stav. Svaka odluka koju sam u posljednjih šest godina pokazala se ispravnom, svaka.

Je li istina da je Modrić nezadovoljan statusom u Realu?

– Nisam s njim razgovarao o tome, to je klupska priča. Meni je najvažnije da on dođe zdrav i motiviran. Činjenica je da Real ima puno igrača, ali i utakmica.

Stručni stožer kroz treninge u Maksimiru (prvi je u ponedjeljak, 18 sati) kristalizirati sastav za Turke, dok će u osječkoj Opus Areni vatreni trenirati dva puta: u srijedu i u petak. U prvi plan iznenada ulaze dvojica Splićana, Nikola Vlašić i Mario Pašalić, dok je favorit za poziciju središnjeg napadača Petar Musa.