DALIĆ: ‘Smeta ako kažem da sam vjernik. Smeta ako kažem hvala braniteljima. Smeta zato što mislim svojom glavom’

Samo dan nakon nesretnog poraza od Španjolske u finalu Lige nacija izbornik vatrenih Zlatko Dalić razgovarao je o svojim dojmovima. Premda je Hrvatska došla do finala i osvojila srebro, HNS je prethodno odlučio da će gotovo već tradicionalni doček biti samo u slučaju pobjede. Obrazložili su to argumentom da je to natjecanje ipak manje prestižno od Svjetskog prvenstva.

Veliki je interes za nastavak reprezentativne karijere Luke Modrića. Izbornik je kazao kako će Luka “sam odlučiti što i kako dalje”. “Ja bih volio da nastavi jer je potreban ovoj reprezentaciji. Žao mi je zbog svih nas, a pogotovo zbog njega, što nismo osvojili to zlato. Bila bi to kruna za sve nas, kruna njegove karijere”, kazao je. Kapetan će imati priliku nakon odmora priopćiti svoju odluku, kazao je u Dnevniku Nove TV.

Dotaknuo se i svoje dugotrajnosti na klupi reprezentacije. “Trebao sam otići nakon Rusije. Nisam otišao, ostao sam. Nakon Katra, nakon Lige nacija”, rekao je Dalić pa objasnio: “Mene vuče Hrvatska i nema ljepšega posla od ovoga koji radim. Osvojiti tri medalje u pet godina, s tim se ne mogu pohvaliti ni puno jače reprezentacije, mnogoljudnije države no što je Hrvatska. Ponosan sam na ovih svojih pet godina, na našu reprezentaciju, na igrače, na ovo što smo napravili.”

Osvrnuo se i na ono što okružuje nevjerojatno uspješnu reprezentaciju. “Kritika će uvijek biti kod nas. One su dio našega folklora. One su ovdje zbog nekog interesa tih drugih ljudi, ali ja sam pet i pol godina izbornik, nikad se nisam posvađao. Nikad nisam rekao ružnu riječ nikome. Ako sam negdje pogriješio, ispričao sam se. Ako smo izgubili, preuzeo sam odgovornost. Nakon Europskog prvenstva rekao sam da sam pogriješio, da ću se ispraviti i popraviti. Tako sam i učinio”, govorio je izbornik pa zaključio:

“Smeta ako kažem da sam vjernik. Smeta ako kažem ‘hvala braniteljima’. Smeta zato što mislim svojom glavom i zato što sam biram reprezentaciju i igrače koji igraju zajedno sa svojim stožerom. Ne biraju ih novinari, ne biraju ih menadžeri, biram ih ja sam. Smeta ako nisam otišao iz Hrvatske jer sam ostao tu da mladim ljudima pošaljem poruku da ostanu u Hrvatskoj, da radimo bolju Hrvatsku. Zato me kritiziraju. Ja se na njih ne obazirem. Iza mene su naši igrači i tri medalje.”