DAMIR KAJIN: ZAŠTO ZA ULJANIK NE VRIJEDE ISTA PRAVILA KAO I ZA AGROKOR?

Već godinu dana govorim da je Uljanik veći problem od Agrokora jer Agrokor proračun nije koštao niti kune, a Uljanik je koštao i opet će proračun koštati mlrd €....

facebook- Već godinu dana govorim da je Uljanik veći problem od Agrokora jer Agrokor proračun nije koštao niti kune, a Uljanik je koštao i opet će proračun koštati mlrd €.

Danas svi govore da je Uljanik poput Agrokora. Već godinu dana govorim da je Uljanik veći problem od Agrokora jer Agrokor proračun nije koštao niti kune, a Uljanik je koštao i opet će proračun koštati mlrd €. U Agrokoru nitko nije dobio otkaz, a u Uljaniku d.d. neće biti samo 1500 predviđenih otkaza, već najmanje 2 500, a moguće i više od toga. Da podsjetim, Uljaniku je već otpisano više mlrd kuna, a 3. maju preko 7 mlrd kn. A ukupna “sanacija” hrvatske brodogradnje stajala je preko 32 mlrd kn. Međutim, zašto za Todorića vrijede jedna pravila, a za neke druge treća pravila? Za početak, zašto se ne “nacionalizira” Uljanik? Vlasnici poput CRO osiguranja, Adrisa…malih dioničara na to bi odmah pristali. Zašto politiku vodi IDS oko Uljanika, a ne Vlada koja osigurava novac? Zašto vlasnici Uljanika nisu spremni ni sa kunom jamčiti opstanak Uljanika?
Tri su razloga propasti Uljanika:
1. Privatizacija Uljanik plovidbe
2. Privatizacija samog Uljanika 2009.
3. Ulazak Uljanika u 3.maj da bi se njihovim novcem potom u životu održavao Uljanik.
Vjerojatno će još veća greška biti ustupanje Uljanika Končaru.
Konačno, smije li “HR tri od četiri velika brodogradilišta, plus Viktor Lenac, prepustiti poduzeću sa jednim zaposlenim s registriranom djelatnošću koja nema veze sa brodogradnjom kojemu je jedini osnivač off-shore tvrtka za javnost nedostupnom vlasničkom strukturom…”?
Konačno, Končarev finski Afarak, gdje je Jakovčić član nadzornog odbora, nedavno je, nepravomoćno kažnjen sa 50 mil. € kazne. Što sam govorio 2008. za saborskom govornicom: “Volio bih da se varam, ali te privatizacije se silno bojim i želim da Istrijani shvate da sam 100% protiv iste, jer nam neće donijeti dobra”. 1998. ili 1999. troje nas je ispred Županije i Grada Pule otpisivalo Uljaniku 80 mil. kn, danas bi to bilo blizu 300 mil. kn, a tamo negdje 2007./08. kumio sam Sanadera da Uljanik i Tankerska preuzmu Viktor Lenac što se pokazalo dobrim. No nije dobro da se danas dionice V. Lenca prodaju Palumbo grupi čiji su vlasnici i direktori proveli po pet godina u talijanskim zatvorima. U 12. mjesecu Uljanik je tražio i dobio 96 mil. € jamstava koje je bilo svima jasno da ne može vratiti u 6 mjeseci, a danas traže 120 mil. € više od prvotnog prijedloga iz prosinca 2017. IDS danas drži kvorum i diže ruke za sramotne zakone kako HDZ to od njh traži, ali ni to neće spasiti Uljanik. Navodno da bi Vlada trebala, što ne mogu vjerovati, “posuditi” D. Končaru 200 mil. € iz kojeg iznosa bi on pozajmicom omogućio Uljaniku učešće u restrukturiranju… povrat 3.maju 523 mil. kn… Zašto N.O. te Skupština Uljanika nije dopustila ulazak Debeljaku u Uljanik?
Debeljak, kaže: “Mi smo 100% stajali iza svoje ponude… Ponudili smo 100 mil. €. s time da nikada nismo doznali koji je iznos ponudio strateški partner. A sada vidimo da je problem 25 mil. €. i da se traži kredit za strateškog partnera….”.
Selektivna pravda je najveća nepravda, ali uz ovu ekipu koja vodi Uljanik i Grad Pulu, Uljanik nema budućnosti, objavio je Kajin na svom facebooku.

A.K.

 

Comments are closed.